Radna skupina „Evo idemo”, predvođena Johnom Coatesom i Christope Dubiem, započela je konzultacije s međunarodnim federacijama i organizacijskim odborom za Tokio 2020. kako bi utvrdila prozor u međunarodnom kalendaru 2021. godine u kojem će Igre biti uključene.
 
DVIJE PRETPOSTAVKE Radna skupina oslanja se na dvije radne hipoteze - prvo je razdoblje od travnja do svibnja, a drugo od srpnja do kolovoza.
 
MOŽDA bi razdoblje sredinom ljeta izbjeglo velike nemire i moglo bi se računati na savršene ekološke uvjete? U tom slučaju maraton i trke mogli bi se vratiti u Tokio, umjesto da budu decentralizirani u Sapporu. No, isprepleo bi se tada s interesima mreže NBC, što iznosi milijarde dolara. U tom razdoblju NBC će biti uključen u završnicu košarke NBA i NCAA. Osim toga, u proljeće se u raznim sportovima održavaju klasici koji su otkazani ove godine i vjerojatno ne bi bili u stanju izdržati novu odgodu i tako riskirati okončanje svoje povijesti. Treba uzeti u obzir i to kako se Olimpijske igre u proljeće sukobljavaju s nekim sportovima kao što je atletika. Aztletika je u velikim poteškoćama pa bi njihova svjetska konkurentska aktivnost bila praktički uništena. Bez potrebnog vremena da neki sportaši dosegnu ulazne norme za sudjelovanje. Olimpijske kvalifikacije važne su za sve federacije a zbog kojih su ovogodišnji turniri odgođeni.
 
SVAKAKO je ohrabrujuće da su Svjetska atletska federacija i FINA objavile kako su spremne promijeniti datum Svjetskog prvenstva ali se moraju uskladiti i drugi jer je kalendar ugušen događajima. Možda bi izbor drugog dijela kolovoza mogao pomoći? Doživjeli smo već to iskustvo prije gotovo 30 godina na Svjetskom atletskom prvenstvu u Tokiju te prije 13 godina u Osaki. Vrućina je bila teška ali je tajfun stvorio prihvatljivu situaciju. Izbor tog razdoblja omogućio bi lakše prilagođavanje s drugim događajima. Ne bi se sukobio s američkim nogometnim i profesionalnim sportom. Naravno da postoje i druge komplikacije koje zasad još ne znamo.
 
TROŠKOVI Organizacijski odbor ih je već iznio, biti će vrlo teški. MOO je sklopio ugovor o osiguranju koji je uključivao i 33 federacije koje bi mogle biti korisne, no to neće biti dovoljno. Thomas Bach je u svojoj izjavi o odgodi jasno dao do znanja da će se svi morati žrtvovati. Zasad nitko ne zna financijski teret koji će svi morati snositi.
 
Kliknite da biste preuzeli kalendar „Kako sada izgleda međunarodni sportski kalendar 2021.” https://www.aipsmedia.com/healthsystem_project/aips/pages/magazine/calendar.pdf
 
 GIANNI MERLO – predsjednik AIPS FOTO Getty Images