Jadni su navijači Hajduka zbog serije udaraca koje trpe niz godina, kao što je ovaj poraz od Šibenika. Brojni su razočarani, rezignirani, ožalošćeni, premda još uvijek ima i onih, uglavnom grlatih, reklo bi se zadrtih, koji i dalje vjeruju u ovakvu primjenu modela "Hajduk dite puka" – piše Zdravko Reić, novinar JL.
 
Jednostavno je, nema tih poraza, neuspjeha, udaraca, koji bi ih prisilili da se barem malo pokolebaju u odnosu na formulu upravljanja klubom. Hajduk je doživio debakl, poražen je, čak u igračkom smislu i deklasiran protiv novog prvoligaša, što je novi najizravniji udar na ambicije i budućnost splitskog kluba. Tri poraza u četiri utakmice, uz napomenu da Hajduk ima neodigran jedan susret, onaj protiv Rijeke na Rujevici, tako da bi ta bilanca mogla biti još lošija i bolnija.
 
Nakon gubitka sva tri boda u nadmetanju s posljednjeplasiranom momčadi Prve HNL, trener Hajduka Hari Vukas pokajnički je rekao:
 
- Nema opravdanja za neuspjeh. Meni je neshvatljivo da smo bili tako spori, inertni, statični, da smo kasnili u dodavanjima, pogotovo u duelima. Svi čekaju ono, daj mi balun u noge, pa ću ja… Teško mi je, jer je rezultat majka svega.
 
Razočaranost je velika, pogotovo zato što su svi računali na sigurna tri boda. Prije utakmice Stanko Jurić, koji nije igrao zbog žutih kartona, najavio je, pun optimizma, pobjedu 3:0. U javljanjima uoči utakmice na "Hajduk digital live" svi su se razbacivali najavama pobjede, tako su sigurno i samouvjereno i igrači ušli u nadmetanja sa Šibenčanima. Zato im se dogodilo da su ih gosti nadigrali u svakom pogledu. Može se raspravljati o tome kako se igralo, može se dati određene zamjerke treneru Vukasu i njegovim ljudima, ali ipak nikako se ne može prihvatiti skandiranje torcidaša u završnici susreta, kada su iskalili svoj bijes prema igračima.
 
U ranijim prilikama, prije nego što je osnovana udruga Naš Hajduk, kada bi se dogodili slični porazi, reakcije s tribina su bile burne, ali usmjerene kontra uprave. Sada su svi u rukovodstvu, posebno članovi Nadzornog odbora, zaštićeni, nitko ne proziva Benjamina Perasovića i njegove kompanjone, još manje su na udaru Mario Stanić i Ivan Kepčija. Oni su za trenera postavili Harija Vukasa, aktualni prvotimci su dovedeni, selekcionirani, izabrani od stručnog vodstva, ovog i onih ranijih, koji su opet amenovani od Nadzornog odbora, koji su nadalje izabrani glasovanjem dijela članova udruge Naš Hajduk. Tako se stvorio opaki krug, circulus vitiosus, otac svih grešaka, i tu nema lijeka. Molim vas, pa nekompetentni Nadzorni odbor već tri mjeseca traga za novim predsjednikom kluba, sada su nekoj "head hunter" agenciji dali zadatak da ispita i predloži im najboljeg od sedam kandidata iz kruga njih dvadesetak, koji su se javili na natječaj. Premda vlada dojam neizvjesnosti oko izbora, ipak se s priličnom sigurnošću može najaviti identitet budućeg predsjednika.
 
Ma treba se zapitati tko će se u ovoj situaciji prihvatiti uloge predsjednika ... Dvije su mogućnosti izbora: prva, da se radi o liku koji ima iskustva u radu u sportskim klubovima, te druga, da se radi o biznismenu koji je u stanju osigurati klubu bogate sponzore, kako Stanić i Kepčija ne bi morali prodavati igrače da bi Hajduk preživio, odnosno kako bi mogli dobiti sredstva za pribavljanje pravih pojačanja, a ne prinova. Nakon svega, za predsjednika će doći neki poslovni čovjek bez potrebnog iskustva u sportu, vjerojatno ponesen uvjerenjem da je u stanju odgovoriti zadacima, moguće i željom da u svoj kurikulum upiše predsjedničke uloge mitskog kluba, ili čak netko kojem je u prvom redu stalo do visoke plaće od pedesetak tisuća kuna.
 
Sramota je pasivnost Grada u odnosu na konstantna Hajdukova stradanja. U prvom redu, to se odnosi na račun gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ali i svih gradskih vijećnika, jer je grad Split većinski vlasnik Hajduka. Tako ispada da se gradski oci ponašaju očuhinski u odnosu na Hajduk, treba kazati neodgovorno, jer "bijeli" su doslovno dragocjeno vlasništvo grada. Ili i tu treba čekati lokalne izbore, neizbježni odlazak poteštata Opare, dolazak nove garniture u vodstvu grada, koji će pokušati zaustaviti Hajdukovo propadanja. Ali i propadanje grada Splita.
 
 PRENOSIMO Jutarnji list FOTO Vojko Bašić/CROPIX