Na prvom velikom turniru IJF Toura nakon prekida natjecanja, hrvatska judašica Barbara Matić (do 70 kilograma), na vrhunski način se vratila na tatami i osvojila zlatnu medalju.
 
Kad pobijediš nekog sa jumbo plakata - onda znaš da si upisao veliku pobjedu, a kada na kraju dana svira hrvatska himna - znaš da si glavna priča dana. To je danas pošlo za rukom Barbari Matić, koja je na putu do zlata na Grand Slamu u Budimpešti svladala jaka imena, među kojima i svjetska prvakinja, Francuskinja Gahie, jedno od šest glavnih lica na promidžbenom plakatu prvog turnira IJT Toura nakon lockdowna.
 
OPREZNI PRERADOVIĆ
 
Od početka dana se vidjelo kako je 25-godišnja Splićanka “unutra”. Fokusirana, moćna i agresivna, dominirala je kroz kvalifikacije velikog turnira, Grand Slama u Budimpešti. U najavi je trener Vladimir Preradović bio oprezan, govorio je o važnosti gledanja na borbu po borbu. Još na Europskom kupu u Dubrovniku, Barbara je iskreno rekla:
 
- Prije natjecanja sam imala tremu i strah više nego kad sam išla prvi put na natjecanje kao kadetkinja.
 
Vidjelo se od starta borbe sa Švicarkom Lengweiler da je uspio tu mantru prebaciti i na Barbaru, koja ipponom (zahvat) odlazi u 2. kolo, gdje istim pristupom pobjeđuje i Belgijanku Willems. I onda, veliki, pravi izazov u četvrtfinalu. S druge strane Marie Eve Gahie, aktualna svjetska prvakinja za koju je Preradović spomenuo: “ima je Barbara, zadnji puta ju je već mogla pobijediti, samo da bude prava”. I ne da je bila prava, nego je bila čvrsta, jaka i nepobjediva za Francuskinju. Wazari za plasman u polufinale protiv svjetske doprvakinje, Portugalke Timo, koja se 11 minuta mučila protiv iskusne Portele.
 
SA 1000 BODOVA PREMA OI
 
Nastavila je naša judašica u istom ritmu i u polufinalu. Prva je ulazila u napade, kvalitetno kontrolirala gard Portugalke, i bacila ju na wazari koji je zatim poništen. Međutim, nije bilo spasa za Timo, koju je Matić u zlatnom bodu natjerala na treću kaznu i otišla u finale. Finale je bilo samo šlag na tortu fenomenalnog dana u glavnom gradu Mađarske. Još jedna Francuskinja, ovog puta europska prvakinja i vlasnica svjetske bronce Margaux Pinot, upisana je na zlatni popis Barbare Matić za najvišu stepenicu postolja. 
 
Odličan dan za Barbaru Matić i hrvatski judo, koja je ovim uspjehom na svoj konto dodala i 1000 bodova za svjetsku ranking ljestvicu te napravila veliki korak prema Olimpijskim igrama u Tokiju.
 
IZVOR Sportske novosti FOTO/Gabijuan www.hajimejudo.com