Glavni tajnik stranke koja je na vlasti u Japanu izjavio je u četvrtak kako je otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, koje su na rasporedu od 23. srpnja do 8. kolovoza, i dalje opcija s obzirom da pandemija koronavirusa ne posustaje samo sto dana do početka Igara.
 
 - Ako se bude činilo da ih nije moguće organizirati, tada ćemo morati stati - rekao je Toshihiro Nikai, glavni tajnik Liberalno-demokratske stranke za televiziju TBS. 
 
 - Otkazivanje je "naravno" opcija - istaknuo je Nikai dodavši - Ako OI budu širile zarazu, što će nam onda Igre? 
 
Olimpijske igre su već jednom odgođene za godinu dana i očekuje se da će se održati bez stranih gledatelja.
 
I dok cijepljenje u Japanu napreduje "puževim korakom" (1,1 milijun stanovnika je primilo tek jednu dozu cjepiva od 126 milijuna stanovnika), zemlja je u četvrtom valu zaraze. Situacija je posebno ozbiljna u Tokiju i u Osaki. U Japanu je u srijedu bilo više od 4.000 novih slučajeva zaraze, što nije zabilježeno od kraja siječnja.  Taj novi val zaraze poremetio je i kalendar nekih kvalifikacijskih natjecanja za OI kao i prolazak olimpijskog plamena koji je na put po Japanu krenuo 25. ožujka. Grad Matsuyama objavio da otkazuje dio prolaska plamena, a i okrug Osaka je također zatražio premještanje prolaska plamena u zatvoreni park. Japanci i dalje većinom nisu za održavanje Igarau Tokiju ovo ljeto zbog zdravstvenih razloga, pokazuju ispitivanja javnog mišljenja provedena prošli mjesec. 
 
Prateći sve to japanske vlasti i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) su odlučili da natjecanja na Igrama neće moći uživo pratiti strani gledatelji. Unatoč svemu tome, potpredsjednik MOO-a John Coates je u srijedu kazao kako organizatori ne razmišljaju o "otkazivanju" OI.  
 
- Naravno, zabrinuti smo, naravno sigurnost je i dalje naš prioritet, ali mislim da smo spremni za najgore situacije - rekao je Coates.   
 
- Održat ćemo olimpijske igre na način na koji bude bilo moguće - izjavio je pak ministar zadužen za cijepljenje protiv koronavirusa u Japanu Taro Kono dodavši - To će možda morati biti bez gledatelja.
 

 Izvor: HINA Foto: Reuters/PIXSELL