U Zagrebu će se od 30. travnja do 2. svibnja prvi put u povijesti održati Svjetski veslački kup, a tom prigodom na Jarunu je održano press druženje hrvatskih veslača i veslačica.
 
Na zagrebačkom Jarunu okupit će se ponajbolji svjetski veslači koje će predvoditi olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara, te olimpijski doprvak Damir Martin u samcu. Za Hrvatsku će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković u disciplini dvojac bez kormilara, David Šain u samcu, te Ivan Piton, Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić u četvercu bez kormilara. Svima njima ovo će biti prvi 'svjetski nastup' na domaćem terenu i s ponosom čekaju dolazak svojih svjetskih konkurenata.
 
- Ovo je važan trenutak za hrvatski sport i veslanje, budući da se nakon rekonstrukcije staze na Jarunu otvorila mogućnost održavanja Svjetskog kupa i dovođenja najboljih svjetskih veslača u Zagreb. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole - istaknuo je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.
 
Martin Sinković se zahvalio Gradu Zagrebu na podršci i mogućnosti da prvi put u povijesti na domaćem terenu odmjere snage s najboljim svjetskim veslačima, u nadi da će se u Zagrebu Svjetski kup održati i 2023. godine, a u budućnosti možda i Svjetsko prvenstvo.
 
- Sretni smo što ćemo odmjeriti snage s najboljim svjetkim posadama na domaćem terenu. Tko, zna možda se kroz koju godinu na Jarunu održi i svjetsko prvenstvo - poručio je Martin Sinković.
 
Damir Martin je istaknuo kako ni najmanje ne sumnja u uspjeh predstojećeg natjecanja.
 
- Ovo je zaista lijepa prigoda. Uopće ne sumnjam u organizaciju i sve što je potrebno jer iza nas dugogodišnje iskustvo zagrebačkog i hrvatskog veslanja. Ovo će biti samo jedan "dan u uredu" za organizaciju - poručio je srebrni s OI-ja u Rio de Janeiru 2016.
 
Na Jarunu će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković koje su na nedavnom EP-u u disciplini dvojac bez kormilara osvojile peto mjesto.
 
- Sretni smo budući je to prvi put da se takvo natjecanje događa u Hrvatskoj. Nadamo se dobrom rezultatu, nažalost bog epidemiološke situacije neće biti navijača, istaknula je Ivana Jurković.
 

 Izvor: HINA Foto: Robert Anić/PIXSELL