Nakon što je prije tjedan dana odgodio planirani posjet Japanu zbog pogoršanja epidemiološke situacije u toj državi, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach sudjelovao je na online sastanku s domaćinima ovoljetnih Olimpijskih igara u Tokiju.
 
- Na temelju podatka o procijepljenosti ili planiranom cijepljenju do početka Igara najmanje 75 posto sudionika koji će boraviti u Olimpijskom selu, imamo razlog vjerovati da će taj postotak biti i veći od 80 posto - izrazio je optimizam čelnik MOO-a. 
 
Bach je ponovio rečenicu o nastojanjima da se u Tokiju održe sigurne Igre te izvijestio da je MOO osigurao dodatno medicinsko osoblje za OI, preporučivši uključivanje dodatnog medicinskog osoblja i u nacionalna olimpijska izaslanstva. 
 
Predsjednica Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. Seiko Hashimoto također je iskazala optimizam za sigurnost Igara, ukoliko bi procijepljenost sudionika bila u tako visokom postotku. Najavila je kako će organizatori prihvatiti MOO-ovu preporuku za angažmanom dodatnog medicinskog osoblja.  
 
Do svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju (23. srpnja) nešto je više od dva mjeseca, a u porastu je broj Japanaca koji su za novu odgodu ili potpuno otkazivanje Igara, o čemu svjedoči i potpisivanje građanske peticije kojoj se dosad odazvalo nekoliko stotina tisuća japanskih stanovnika.
 

Izvor: MOO/HOO