Svečanom ceremonijom održanoj u sportskoj dvorani Žatika u Poreču i službeno je otvoreno 56. Europsko prvenstvo u karateu i parakarateu.
 
Uz Predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je otvorio natjecanje, na ceremoniji su sudjelovali predsjednik Svjetske karate federacije (WKF) i Europske karate federacije (EKF), Antonio Espinós; Tomislav Družak, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta; Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča te Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza i novoizabrani glavni tajnik EKF-a. 
 
- Drago mi je što je karate dobio olimpijski status. Ne podcjenjujem nijedan sport, ali ovo je ozbiljan i raširen sport i tek sada su dobili olimpijski status - rekao je predsjednik Republike Hrvatske na otvorenju Europskog prvenstva u Poreču.  
 
- Želim da ga zadrže, a ne da se nađu u položaju poput hrvanja u grčko-rimskom stilu, koje je temelj Olimpijskih igara i gotovo je ostalo bez olimpijskog statusa. Netko je imao prste iz međunarodnog olimpijskog pokreta, vjerojatno zato što nije atraktivan, nema dovoljno krvi - rekao je Milanović i dodao - Što se tiče Poreča, to znači nekoliko dana punih hotela u predsezoni. Što više sporta za mlade, to je moja poruka.
 
Predsjednik je također komentirao situaciju u vezi s Olimpijskim igrama u Tokiju: 
- Kao premijer, bio sam na Olimpijskim igrama u Londonu u vaterpolskom finalu kad smo osvojili zlato protiv Italije. Volio bih da sam sada imao takvu priliku, ali vidjet ćemo. Japansko stanovništvo protivi se Olimpijskim igrama, koje su već jednom odgođene, a ovo gubi dio svog značenja. Ponekad mi padne na pamet da bi bilo bolje da je dam Tuzli ili Sarajevu, učinili bi to malo skromnije, ali od srca, kažem to bez podcjenjivanja. Vidjet ću ima li uopće putovanje na Olimpijske igre.
 
Ističe da se sportom bavi cijeli život, a ima i poruku za svoje vršnjake.
- Sportom se bavim cijeli život, sada malo manje, jer čovjek mora znati gdje mu je granica, kad se približite 55. godini života, trebali biste malo usporiti, ali nikada ne prestajati. Njegovim prijateljima vršnjacima, koji su se sportom počeli baviti s 40 godina, poruka je da budu posebno oprezni jer tijelo ima svoje granice.
 

 Izvor: HINA Foto: EFK Karate 2021