U petak su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, iz ruku Nikoline Brnjac, ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske dodijeljene Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" za godinu 2020. 
 
Naime, uobičajeno se ove godišnje nagrade dodjeljuju u studenom, no kako je potkraj prošle godine epidemiološko stanje u nas onemogućavalo dodjelu nagrada, ono je upriličeno jučer ili šest mjeseci kasnije, a neposredno uoči Dana državnosti.
 
Dobitnici godišnjih Nagrada "Franjo Bučar" su: pokojni Slaven Zambata (nogomet), Bruno Bošnjak, Slavko Cvitković (TV novinar), Matija Gubica (rukomet), Rea Hraski (skijanje gluhih), Željan Konsuo (vaterpolo), Pero Kuterovac (vaterpolo), Boris Milošević (rukomet), Paulo Obradović (vaterpolo), Neven Šavora (judo), Stojko Vranković (košarka) i Mimi Vurdelja (nutricionistica).
 
Dobitnici Nagrade 'Franjo Bučar' za životno djelo su pokojni Ivo Trumbić (vaterpolo), Ante Kostelić (skijanje) i Petar Skansi (košarka).
 
Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijeljena je zlatna medalja s likom Franje Bučara, povelja i novčani iznos od 50.000 kuna, dok su dobitnici godišnje nagrade dobili povelju i medalju s likom Franje Bučara, te novčani iznos od 20.000 kuna.
 
Ministrica Brnjac čestitala je svim dobitnicima te posebne čestitke uputila nagrađenima za životno djelo. 
 
- Vaši uspjesi poticaj su i motivacija profesionalnim i amaterskim sportašima u cijeloj Hrvatskoj, ali i najljepša promocija za našu zemlju na globalnoj razini. Uvjerena sam kako ćete nastaviti putem koji je u Hrvatskoj započeo nositelj imena ove nagrade, Franjo Bučar, kao uzor i model kako svatko od nas može ostvariti ciljeve uz dovoljno ustrajnosti, posvećenosti i strpljenja - poručila je Nikolina Brnjac.
 

 Izvor: HINA Foto: Damir Krajač/CROPIX