Iz Hrvatskog plivačkog saveza (HPS) stigla je službena informacija o otkazivanju nastupa plivača Marina Mogića i Franka Grgića na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju (23. srpnja - 8. kolovoza).
 
U HPS-ovu obrazloženju odluke, sa sjednice IO-a 28. lipnja, stoji:
 
"Radi evidentnih utjecaja zdravstvenih problema na trenažni proces, tjelesnu i psihološku spremnost i opće zdravstveno stanje plivača Marina Mogića i Franka Grgića, te izjave njihova trenera Mate Ružića i matičnog Plivačkog kluba Jadran iz Splita, a sukladno općeprihvaćenim sportskim načelima, Hrvatski plivački savez otkazuje nastup A olimpijaca Marina Mogića i Franka Grgića na Olimpijskim igrama u Tokiju."
 
Podsjetimo, Marin Mogić je još 2018. ostvario olimpijsku normu na 800 m slobodno, a početkom 2019. to mu je uspjelo i na 1500 m slobodno. Franko Grgić je već izborenoj normi na 1500 m dodao onu na 800 m slobodno. S olimpijskom normom u po dvije discipline Mogić i Grgić bili jedini evidentni olimpijski kandidati iz plivanja sve do prošlog vikenda, kada im se pridružio Nikola Miljenić s ostvarenom "vizom" za disciplinu 50 m slobodno.
 
Nažalost, nakon izborenih olimpijskih normi splitski dvojac cijelo vrijeme je pratio peh, povezan s ozljedama i bolestima, pa je ovakav epilog bio neizbježan.
 
No, dovoljno su mladi da se na njih može računati za OI u Parizu 2024. godine.
 

 HOO/Vinko Knežević