I to smo dočekali, Zagreb ima i svoj prvi svjetski rekord. Postavila ga je na 2.000 metara, Francine Niyonsaba iz Burundija. Sa 5:21.56 nadmašila je 5:23.75 koliko je Genzebe Dibabe istrčala 2017. godine.
 
Utrka na 2.000 metara nije uobičajena u atletskim programima, ali je izbor bio pun pogodak organizatora mitinga, koji je uspio ostvariti cilj da Zagreb dobio svoje svjetski rekord, jedinu stvar koja je dosad nedostajala. Utrka na svjetski rekord, po tradiciji na mitinzima, bila je planirana. Imala je svoje pacemakere, prvo ju je vukla naša Maja Pačarić, a nakon nje, dok Niyonsaba nije izbila na čelo, Španjolka Guerrero. A onda je posljednjih 300 metara odlična, ali kontroverzna Burundijka otrčala solo. Naime, zbog viška testosterona po novim pravilima Svjetske atletske federacije ona ne smije nastupati na utrkama od 400 metara do milje (1.600), odnosno smije samo iznad toga. I ona je na to odlično odgovorila.
 
Bilo je uzbuđenje na tribinama, publika je finiš dočekala na nogama, ali i sretni menadžer Alfons Juck.
- Oduševljena sam, nisam znala da je to prvi svjetski rekord na ovom mitingu i s tim sam posebno ponosna. Nosila me odlična atmosfera, podrška publike, a moram pohvaliti i atletičarke koje su vukle utrku do ovog velikog rezultata.
 
To što ne smije trčati ispod 1.500, nego samo od milje i dalje…
- To me u početku smetalo, ali nekako sam se s tim pomirila i zadovoljna sam s ovim što imam. Volim trčati, to je sjajno i lijepo je znati da imam priliku. Zagreb ću pamtiti uvijek, a nadam se da ću se vratiti i dogodine. Da, bude li milja i više, rado ćemo je vidjeti.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Hanžek se zahvalio Blanki! na velikom zidu vrtjela se legendarna snimka: ‘Nisam mislila plakati, ali ...‘
 
 
Hanžek se oprostio i zahvalio Blanki Vlašić za sve velike predstave i pobjede na mitingu posljednjih godina. Blanku su prigodnim riječima u sportsku mirovinu ispratili u ime Vlade Nikolina Brnjac i Davor Božinović, te predsjednik HAS-a Ivan Veštić. Dok je trajao oproštaj na velikom zidu vrtio se Blankin skok iz 2009. godine od 208cm na Hanžeku, koji je najveći rezultat mitinga svih vremena. 
 
U Zagrebu je Blanka pobijedila u svom prvom nastupu, u Zagrebu je prvi puta preletjela dva metra, u Zagrebu je došla do 208 cm što je dugi najbolji rezultat u skoku u vis svih vremena iza još uvijek aktualnog rekorda Bugarke Stefke Kostadinove. U Zagrebu je u 11 nastupa pobijedila 6 puta, u špici slave 5 puta u nizu. U Zagrebu je 6 puta natjecanje završila sa skokom preko dva metra, a letjela je preko te čarobne granice 165 puta na 106 natjecanja, po čemu je druga svih vremena iza spomenute briljantne Bugarke koja je to uspjela nevjerojatnih 195 puta.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
U OKRŠAJU DVIJU OLIMPIJSKIH POBJEDNICA AKTUALNA VALARIE JE BILA BOLJA OD NEKADAŠNJE SANDRE
 
Prvi put nakon puno, puno godina, još tamo od 2010. kada je prvi put postala europska prvakinja, Sandra Perković nije na Hanžekovićevom memorijalu, na mitingu u svome rodnom gradu, bila u statusu prve favoritkinje. Naravno da je na njezinom terenu, na stadionu koji poznaje kao vlastiti džep, nikad ne treba otpisivati, ali činjenica je da je ovaj put protiv sebe imala djevojku koja je u spektakularnoj formi, koja je samo dva dana prije dolaska u Zagreb bacila fantastičnih 71,16. Olimpijska pobjednica iz Tokija i osvajačica Dijamantne lige Valarie Allman predstavila se i na stadionu Mladosti uz Savu u odličnom izdanju. Nije uspjela Sandri preoteti rekord mitinga (70,83), ali je sa 69,63 metara zaustavila njezin niz od sedam pobjeda na zagrebačkom mitingu.
 
I ne, nije Sandra kiksala, ona na Hanžekovićevom memorijalu jednostavno ne može kiksati. Ne u svome dvorištu, u svome rodnom gradu, pred rodbinom i prijateljima. Uvijek je ovaj miting izvlačio najbolje iz nje, izvukao je tako i hitac od 66,48 metara, vrlo dobar rezultat, ali ipak nedovoljan za pobjedu protiv super raspoložene Amerikanke.
 
- Presretna sam što sam došla na ovaj miting na kojem je Sandra velika zvijezda, apsolutno je nevjerojatno sve što je napravila u karijeri. Čast je pobijediti u zemlji gdje je bacanje diska toliko popularno. Sandra je toliko talentirana i svaki put kad se natječemo, to je sjajan dvoboj - rekla je Allman.
 
Ovo joj je prvi Sandri poraz na Hanžekovićevom memorijalu od 2013. godine. Tada je imala velikih problema s ozljedom trbušnog zida i odlučila je nastupiti samo zbog domaćih navijača. Na koncu je zauzela drugo mjesto sa 65,63, a pobjedu je odnijela Amerikanka Gia Lewis-Smallwood. Osam godina kasnije njezin je pobjednički niz ponovno prekinula jedna Amerikanka.
 

 Prenosimo: SN Foto: D. Krajač, G. Mehkek/CROPIX