U nisku imena, iza Macieja Paterskog, Matije Kvasine, Kanstantina Sivcova, Vincenza Nibalija i Adama Yatesa, osvajača dosadašnjih izdanja Cro Race, smjestio se i 25-godipnji Velšanin Stephen Williams, momak iz Aberystwytha, kojemu je ova utrka i sve što se dogodilo u vikendu iza nas najbolje što mu se ikada dogodilo u karijeri - piše Tvrtko Pulji, novinar SN.
 
Doduše, ovaj momak nastupa za Bahrain Victorious, a to znači da je ozbiljnoj World Tour momčadi. Cro Race je ispao njegov highlight, iako, kad se dolazilo u Hrvatskoj, kad je ova utrka kretala iz Osijeka, nekako su prvi favoriti ove momačdi za koju su u Hrvatskoj do sada osvajali Sivcov i veliki Nibali, bili Mikael Landa ili sprinter Phil Bauhaus. Ipak, na koncu je je to ispao Williams.
 
Senzacionalno je odvozio Učku, napravio je i razliku u okolici Rijeke te je u subotu u solo-bijegu odnio pobjedu, a tih petnaestak sekundi plusa trebalo je obraniti u Zagrebu. Momčad je bila uz njega, čuvala ga u pelotonu, ali kad je u zadnji pokušaj za ukupnom pobjedom krenuo na šest kilometara do cilja Norvežanin Markus Hoelgaard, Williams se više nije mogao osloniti na momčad, već je Cro Tace morao osvojiti sam.
 
Držao je priključak iza Hoelgaarda, vozio mu na kotaču tih zadnjih šest kilometara i tako obranio crvenu majicu te je u cilju ispred HNK-a bio presretan.
- Iznimno sam sretan što sam pobijedio u ukupnom poretku, sretan sam zbog onog što sam uspio napraviti u subotu, kao i načinom na koji sam u nedjelju sačuvao prednost. Ostavio sam iza sebe, ali svima je bilo tako, vrlo težak dan u posljednjoj etapi, jer je bilo jako puno vjetra, dolazio je on sa svih strana. Ali, evo, sada je to sve iza mene, iza nas, na koncu smo teškog tjedna, ali mogu biti jako sretan, kao i cijela momčad, koja je doista napravila sjajan posao za mene, svatko od njih je dao svoj doprinos. Zahvalan sam i na prilici koju sam dobio da mogu konkurirati za ukupno slavlje i što sam tu priliku znao iskoristiti.
 
Znati će se to vrednovati, jer će se na nekoj sljedećoj etapnoj utrci možda raditi od početka, baš za Williamsa...
- Ovo je najveća pobjeda moje karijere, znao sam pobjeđivati, ali nikada na ovoj razini. Posebno sam sretan s onim što sam uspio učiniti u petoj etapi u subotu. Ovo je nešto posebno za mene.
 
Koliko mu je bilo teško u posljednjim kilometrima obraniti napad Hoelgaarda, kad se ukupno slavlje moglo i zaljuljati da nije bilo snage u Williamsovim nogama?
- Bilo je jako stresno na kraju. Hoelgaard je krenuo, bio je čvrst, potegnuo je jako, ali nekako sam uspio uhvatiti priključak i držati se blizu, ne dopustivši mu da pobjegne. Sretan sam što sam imao snage za taj završni okršaj i da sam iz njega izašao kao pobjednik - zaključio je Stephen Williams, šesti pobjednik Cro Racea.
 

 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Darko Tomas/CROPIX