Pisali smo još uoči prvog sraza o sponama Dinama i Rapida, ali nije zgorega podsjetiti se bogate nogometne povijesti zagrebačkog i bečkog kluba i otkriti još poneki detalj uoči uzvrata u četvrtak u 21 sat u Maksimiru – piše Nikola Lipovac, novinar JL.
 
Zagrebački klub vodila su osmorica znamenitih austrijskih trenera: Karl Heinlein (igrač-trener od 1919. do 1921.), Franz Mantler (igrač-trener od 1923. do 1924.), Richard Kohn "Little Dombi" (od 1924. do 1925.), Josef "Seppl" Brandstetter (od 1926. do 1927.), Johann Hans Strnad (od 1930. do 1931.), Robert Haftl (od 1931. do 1932.), Otto Toni Ringer (1935.) i Karl Mütsch (1948.). Heinlein i Mantler bili su ujedno i treneri, ali i igrači koji su nosili cijelu momčad.
 
Punih 16 godina igrao je za Rapid, a odmah po završetku igračke karijere postao trener – Gradjanskog. Raniji austrijski reprezentativac Josef Seppl Brandstetter uskočio je u trenersku ulogu purgerskoga kluba nakon osvajanja naslova prvaka 1926. kojeg je dohvatio Mađar Imre Pozsony, raniji trener Barcelone. Dvojica su "rapidlera" imali značajnu ulogu u momčadi Gradjanskog u lovu na prvi, povijesni naslov prvaka 1923. godine. Popularni half Rudolf Rupec još su igrao je u juniorima Rapida dok su mu roditelji bili na radu u Austriji. Kasnije je zaigrao i za prvu momčad pa čak upisao i 10 nastupa za austrijsku reprezentaciju. Kasnije je pristupio Gradjanskom, a promijenio je i dres reprezentacije.
 
Bečanin Franz Mantler, kojeg su u Zagrebu od milja zvali Franjo, također se formirao u Rapidu. Po dolasku u Hrvatsku prvo je nastupao u Hajduku, a "purgerima" je pristupio uoči turneje u Španjolskoj 1922. godine. Posebno je zablistao na novoj turneji godinu kasnije, također u Španjolskoj, kad je Gradjanski pobijedio Barcelonu s 1-0. S "purgerima" je osvojio tri naslova državnog prvaka, a plavi dres nosio je gotovo 10 godina. Kasnije je nakratko bio igrač-trener, a potom i trener juniora. Značajnu je ulogu imao još jedan Austrijanac, Viktor Götz.
 
U temeljima prvoga purgerskog naslova iz 1923. godine bio je Bečanin Karl Heinlein. U Gradjanski je došao u ljeto 1919. godine, bio je učitelj nogometa, raniji austrijski reprezentativac. On je zapravo oblikovao momčad koja je ubrzo nakon njegova odlaska osvojila naslov 1923. Taj je uspjeh potpisao engleski trener Arthur Gaskell koji se uvelike naslonio upravo na Heinleinovo naslijeđe.
 
U povijesti međusobnih ogleda ovih dviju momčadi posebnu je pažnju privukao dvoboj iz 1936. godine neposredno po dolasku znamenitoga mađarskog trenera Martona Bukovija. Prvo ozbiljnije iskušenje s Gradjanskim bila je utakmica protiv Rapida koji je tada bio temelj austrijske reprezentacije, popularnog "Wunderteama". Gradjanski je pobijedio "zelene" s 4-1, a samo dva mjeseca po Bukovijevu dolasku u Zagreb svladao i veliki Liverpool s 5-1.
 
U modernoj povijesti "plavih" i "zelenih" najveću su pažnju, dakako, privukli treneri Otto Barić i Vlatko Marković, a uz njih svojim plesom na terenu prvo Tomislav Knez, a kasnije Zlatko Cico Kranjčar, Petar Bručić, Mladen Munjaković, Kostarikanac Hernan Medford, potom i Mario Tokić, Mario Bazina, znameniti njemački vratar Georg Koch, tada mladi napadač Matej Jelić ...
 
Dvojica su trenera u povijesti vodili Rapid i Dinamo: Otto Barić i Vlatko Marković. Zanimljivo je da je svaki od njih vodio bečku momčad u dva mandata i to naizmjenično: tri godine Barić, jednu Marković, potom dvije Barić i još jednu Marković.
 

 PRENOSIMO Jutarnji list FOTO Votava APA-picturedesk Via AFP