Društvo sportskih novinara Slovenije na kraju svake godine organizira proglašenje najboljih sportaša Dežele. Cankarjev dom u središtu Ljubljane ove je godine na žalost bio poluprazan, ali ne zbog smanjenog zanimanja, već zbog Covid mjera, svaki drugi stolac bio je zauzet! 
 
Lijepa gesta koju slovenski kolege njeguju već godinama jest i pozivanje predstavnika udruga sportskih novinara iz susjedstva. Hrvatski zbor sportskih novinara predstavljao je predsjednik Jura Ozmec, ujedno i glavni tajnik Svjetske udruge, AIPS-a. Uz njega, pozivu su se odazvali predstavnici Austrije i Mađarske te uživali u jednosatnom pokazivanju snage i moći slovenskoga sporta. 
 
Jože Zidar, predsjednik slovenske udruge i ponovo je na proglašenje doveo predsjednika Slovenije, Boruta Pahora i nekoliko drugih viđenijih političara. U izravnom prijenosu na RTV Slovenije mogli su uživati i oni koji zbog Covida nisu stali u dvoranu, ali i mnogi drugi u svojim domovima. Slovenski sport i slovenski sportaši također slave prvih 30 godina samostalnosti, pa se nije bilo loše prisjetiti nekih slovenskih, prvenstveno olimpijskih uspjeha uz osmijeh predsjednika Slovenskog olimpijskog odbora, Bogdana Gabrovca.
 
Jasmin Čuturić, reprezentativni odbojkaš, proglasio je fair play potez godine za Žigu Lina Hočevara, kanuista koji je sam priznao dodirivanje vrata, iako to suci nisu vidjeli, te je svoju nezasluženu medalju poslao boljem - poštom! Odbojkaš Rok Možič, trenutačno u šestorki Verone, dobio je nagradu za sportsku osobnost 2021.! Na EP su Slovenci uzeli srebro, da ne zaboravimo ... Skijašica skakačica Nika Križnar, osvajačica Velikog kristalnog globusa je treća u Sloveniji u ženskoj kategoriji, a Luka Dončić, jedan od najboljih košarkaša svijeta je treći u muškoj  konkurenciji. Druga mjesta u glasanju slovenskih sportskih novinara su zavrijedili džudašica Tina Trstenjak, srebrna s tokijskih OI, te biciklist Primož Roglič, zlatni tokijski olimpijac, koji je karijeru počeo kao skijaš skakač. A nakon dodjele drugih mjesta postalo je jasno da su najbolji sportašica i sportaš Slovenije u 2021. sjajna  penjačica Janja Garnbret, zlatna s OI, te, dakako, Tadej Pogačar, kao drugi dio fenomenalnog slovenskog biciklističkog dvojca, pobjednik Tour de Francea. Najbolji paraolimpijac Slovenije je strijelac, četverostruki medaljaš iz Tokija Franček Gorazd Tiršek. Slovenski košarkaši, predvođeni Lukom Dončićem, najugodnije iznenađenje OI (četvrto mjesto) i aktualni europski prvaci, proglašeni su ekipom godine u izboru sportskih novinara u 2021. 
 
I to je to, nakon dva sata proglašenja Cankarjev je dom ispražnjen. Do iduće godine, kad će se ponovo, nadamo se, vratiti druženje u holu do ranih jutarnjih sati.
 
Foto: Delo