Europska rukometna prvenstva odigravaju se od 1994. godine na ovamo i to svake parne godine. Dosad ih je održano 14, a zbog kvantitete rukometa u Europi možemo reći da su Europska prvenstva kvalitetnija od Svjetskih prvenstava, ali i Olimpijskih igara bez obzira na njihov značaj.
 
O ujednačenosti Europskih reprezentacija najbolje nam prikazuje podatak da je na EP 1998. godine čak 45 % utakmica završilo razlikom golova od 0 – 2! Na EP 2000. godine igralo je 12 reprezentacija, od 2002. godine broj reprezentacija koje igraju na prvenstvu povećao se na 16, da bi na zadnjem EP 2020. godine po prvi put zaigrale 24 reprezentacije podijeljene u 6 grupa sa po 4 reprezentacije.
 
 
Europska rukometna prvenstva u periodu od 2000. do 2020. godine
 
U navedenom periodu šest najboljih Europskih (ali i svjetskih) reprezentacija sa najviše medalja i nastupa na Europskim smotrama od 2000. godine, pa do 2020. godine.
 
Redom su to: Hrvatska (CRO), Danska (DEN), Španjolska (ESP), Francuska (FRA), Njemačka (GER) i Švedska (SWE). Sve navedene reprezentacije nastupale su na ovih 11 prvenstva u rukometu uz 2 izuzetka:
 
- Na EP 2006. godine nije se plasirala reprezentacija Švedske
- Na EP 2014. godine nije se plasirala reprezentacija Njemačke.
 
Hrvatska, Danska i Španjolska imaju najviše polufinala i to po 7, a od navedenih 6 reprezentacija jedino Hrvatska nije osvojila zlatnu medalju na Europskim smotrama najboljih!
 
Hrvatska je na zadnjih 9 prvenstava uvijek bila među prvih 5 reprezentacija na ukupnom poretku. Šesti smo bili 2000. godine, a zadnji – 16.  sa sva tri poraza u grupi na EP 2002. godine. Među 6 reprezentacija, jedino još Hrvatska nije osvojila zlatnu medalju! Da li su naši golmani jedan od glavnih uzroka neuspjeha na EP? Ako se nastavi trend opadanja broja obrana i učinkovitosti golmana onda nam se ne piše dobro na EP 2022. godine.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Više o analizi čitajte OVDJE: https://sanimir.gumroad.com/posts
Knjiga „Rukometni golmani – evolucija“, autor Sanimir Radek, trener vratara u Njemačkoj: https://sanimir.gumroad.com/l/sanimir
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Izvor: KAŠ Piše Marijan Bakić