U prepunoj kinodvorani Centra Kaptol održana je svjetska premijera dokumentarnog filma "'Hrvatska: definiranje nacije", britanskog režisera Louisa Mylesa, koji pokazuje kako je moć nogometa pomogla ujediniti hrvatsku naciju tijekom borbe za političku neovisnost 90-ih godina.
 
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je snimila dokumentarac o velikom uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije iz 1998., kada su Vatreni na SP-u u Francuskoj osvojili broncu, ali i o tome kako je nogomet ujedinio Hrvatsku tijekom 1990-ih, odnosno uloge nogometa i naše reprezentacije u stvaranju nacionalnog identiteta. To je potaknulo Hrvatski nogometni savez (HNS) da u suradnji s FIFA-inom streaming platformom FIFA+ upravo na Dan državnosti priredi svjetsku premijeru dokumentarnog filma "CROATIA: Defining a nation" (Hrvatska: Definiranje nacije).
 
Dokumentarac Louisa Mylesa intiman je prikaz kako je moć nogometa pomogla ujediniti hrvatsku naciju tijekom nacionalne borbe za političku neovisnost. Kroz nogometnu prizmu prikazan je raspad Jugoslavije i stvaranje Hrvatske. To je i priča o nevjerojatno talentiranoj generaciji koja je bila ključni dio u formiranju nacionalnog identiteta, ali i formiranju identiteta Hrvatske u međunarodnoj zajednici. Naglasak je stavljen na skupinu igrača čiji su životi postali neraskidivo povezani s rođenjem nacije kroz veliki uspjeh na nogometnom travnjaku.
 
O uspjehu hrvatskog nogometa u filmu govore brojni bivši i sadašnji hrvatski reprezentativci koji su postali simbol tog razdoblja u nogometnoj i političkoj povijesti Hrvatske. Među njima su i Miroslav Blažević, Zvonimir Boban, Slaven Bilić, Igor Štimac, Davor Šuker, Aljoša Asanović, ali i Luka Modrić, Zlatko Dalić... kao i brojni drugi svjedoci toga vremena.
 
- S ponosom možemo ustvrditi kako je Hrvatska jedna od najsportskijh nacija na svijetu. Možemo biti ponosni na naše sportaše, jer sportaši su ljudi koji mire i koji grade mostove - kazao je Ćiro Blažević, dometnuvši:
- Igrači su imali veliki motiv promovirati svoju domovinu, do tada anonimnu, a onda su svi pričali o Šukeru i Vatrenima.
 
- Ako možemo govoriti o kreaciji nacionalnog identiteta kroz sport, Hrvatska je vjerojatno jedna od država koja bi trebala biti na prvom mjestu na svijetu - rečenica je legendarnog kapetana Vatrenih Zvonimira Bobana u Mylesovu filmu.
 
- Bila je to generacija prepuna talenta i karaktera - dodao je Boban, dok je Igor Štimac istaknuo veliku samouvjerenost:
- Znali smo da svakoga možemo pobijediti.
 
Prvi strijelac tog SP-a Davor Šuker istaknuo je u filmu i dodatni motiv reprezentativaca:
- Borili smo se kako bismo Hrvatsku stavili na kartu svijeta.
 
O Vatrenima u filmu govori i i Luka Modrić, koji je naglasio kako im je "generacija '98", "dala vjeru da i oni mogu do uspjeha na SP-u u Rusiji".
 
Dokumentarac je režirao priznati redatelj Louis Myles, u suradnji s producentima Markom Pougatchom i Anom Muhar Blanquart, Davidom Kempshallom i Jamesom Craggsom.
 
- Bilo je važno ispričati ovu priču i putovanje koje smo prošli zajedno s FIFA+ timom bilo je nevjerojatno. Priča je to puna nedaća, ali i puna nade i optimizma. Nadam se da će svijet to doživjeti i naučiti kako je herojstvo male skupine hrabrih pojedinaca stvorilo plan za sve što ih je slijedilo - istaknuo je u najavi Myles, autor priznatih dokumentarnih filmova kao što su "Kaiser: The Greatest Footballer Never To Play Football", "Liverpool FC: The 30-Year Wait", "Stop The Tour"...
 
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) u travnju je pokrenula platformu FIFA + koja donosi pristup nogometnim utakmicama nacionalnih prvenstava iz cijelog svijeta, opsežnu statistiku, najbogatiju arhivu međunarodnog nogometa, interaktivne igre, vijesti, informacije o turnirima, video-sadržaje, brojne fokumentarne filmove i još mnogo toga. U ponudi platforme FIFA+ uskoro će biti dostupan i serijal "Kapetani", koji iza kulisa prati šest kapetana dok vode svoje reprezentacije kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a među njima je i hrvatski kapetan Luka Modrić.
 
Film "Hrvatska: Definiranje nacije" dostupan je na besplatnoj digitalnoj platformi FIFA+ na svim web i mobilnim uređajima. Dokumentarac će na početku biti dostupan u pet jezičnih verzija (engleskoj, španjolskoj, francuskoj, njemačkoj i portugalskoj).
 
Svjetskoj premijeri ovog hvalevrijednog dokumentarnog filma nazočila je i kompletna aktualna hrvatska nogometna reprezentacija, na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem i suradnicima, kao i predsjednik HNS-a i član Vijeća HOO-a Marijan Kustić te vodeći dužnosti Hrvatskog olimpijskog odbora - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač.
 
 Izvor: HOO Foto: FaH