Svečanošću u Novinarskom domu u Zagrebu Hrvatski akademski veslački klub Mladost obilježio je 110. obljetnicu uspješnog djelovanja. Nazočili su brojni članovi i prijatelji kluba te sportski uglednici nacionalne i gradske razine, a izaslanik HOO-a bio je član Vijeća HOO-a Branimir Bašić.
 
O trofejnoj povijesti kluba govorio je predsjednik HAVK Mladost Goran Nuskern. Skup je pozdravio i državni tajnik za sport Tomislav Družak, kao i Branimir Bašić koji je bio i u ulozi predsjednika Hrvatskog veslačkog saveza (HVS). Bašić je tom prigodom uručio čelniku slavljeničkog kluba plaketu Hrvatskog olimpijskog odbora, kojom se, osim čestitke, izražava i veliko poštovanje spram stoljetne tradicije i iznimne uspješnosti kluba sa Save. 
 
HAVK Mladost s ponosom ističe da je kroz bogatu povijest u svojem članstvu imala i brojne znamenite osobe, poput književnog barda Miroslava Krleže i akademika Andrije Mohorovičića, ali i druge uglednike iz društvenog i političkog života Hrvatske. O broju istaknutih veslača i olimpijaca, suvišno je trošiti riječi ... Planetarno pronošenje nacionalne i klupske slave danas je ponajprije u ingerenciji ponajboljih svjetskih veslača svih vremena - braće Martina i Valenta Sinkovića, te njihova trenera Nikole Bralića. Upravo njima, kao i drugim klupskim zaslužnicima, uručena su prigodna priznanja povodom 110. obljetnice kluba.
 
BOKSAČICA SARA BERAM OSVOJILA BRONCU NA EP-u U BUDVI ZA NAJVEĆI USPJEH DOSADAŠNJE KARIJERE
 
 Hrvatska boksačica Sara Beram, 27-ogodišnja Zadranka s članskom iskaznicom BK Petar Zrinski iz Zagreba, postigla je na Europskom prvenstvu za   seniorke u Budvi (Crna Gora) najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri.
 
 Nakon dvije ostvarene pobjede na EP-u, Beram je osvojila brončanu medalju u kategoriji do 63 kg, a u trećoj, ujedno i polufinalnoj borbi na EP-u, nije se uspjela   plasirati u finale. Jednoglasnom odlukom sudaca Beram je izgubila od favoritkinje kategorije, svjetske prvakinje Sare Amy Broadhurst iz Sjeverne Irske.
 
 Od iste suparnice i gotovo na isti način Beram je poražena i na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu u svibnju ove godine, no ovom prigodom stigla je do odličja i   najvećeg uspjeha u karijeri.
 
 Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Sari Beram osvajanje brončanog odličja na Europskom prvenstvu u Budvi!
 
PREMINUO LEGENDARNI VINKO ŠOLJAN, UTEMELJITELJ HRVATSKOG SAVEZA ZA DALJINSKO PLIVANJE
 
 U petak, 21. listopada, u 89. godini života preminuo je Vinko (Vicko) Šoljan, prvi i doživotni predsjednik Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Bio je   član Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora, a posebno je zaslužan za razvoj sportova na otoku Hvaru - od atletike, rukometa, nogometa, plivanja,   vaterpola, a osobito daljinskog plivanja kojeg je utemeljio u Hrvatskoj. Njegove najveće zasluge vezane su uz razvoj upravo daljinskog plivanja, kako na otoku Hvaru, Dalmaciji, tako i diljem Hrvatske, ali i u međunarodnom sportskom okruženju.
 
Kao diplomirani ekonomist u izvornoj struci, Šoljan je 1976. godine utemeljio hvarski plivački maraton "Faros Maraton" koji je tijekom godina postao jedan od   svjetskih sportskih događaja. Njegovom zaslugom Stari Grad je 1989. godine bio domaćin Europskog prvenstva u daljinskom plivanju. Vodio je niz godina Odbor   za daljinsko plivanje unutar Hrvatskog plivačkog saveza i smatraju ga najzaslužnijim za osnivanje samostalnog Hrvatskog saveza daljinskog plivanja, čiji je   predsjednik i izbornik reprezentacije bio u višegodišnjem razdoblju. Dobitnik je Trofeja Međunarodnog olimpijskog odbora 2003. za „istaknutost u sportu.“
 
Od 2008. godine bio je član Kuće slavnih International Marathon Swimming Hall of fame u kategoriji istaknutih dužnosnika. Bio je počasni građanin Starog Grada   na Hvaru.
 
 Dobitnik je brojnih drugih priznanja, a osim spomenutih, izdvajamo: odlikovan je odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara 2001., Redom Hrvatskog   pletera 2009., Državnu nagradu za sport Franjo Bučar dobio je 2003., a Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo 2010. te Posebno priznanje   Hrvatskog olimpijskog odbora za promicanje sporta 2011. godine.
 
 Posljednji ispraćaj Vinka Šoljana bio je u ponedjeljak, 24. listopada, u 16 sati na groblju u Starom Gradu na Hvaru.
 
 Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji i prijateljima preminulog Vinka Šoljana!
 
 
 HOO/Vinko Knežević