U sklopu kampanje „Glas žena u sportu“ Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) nastavila je serijal održavanja jednodnevnih interaktivnih radionica, namijenjenih sportašicama, trenericama, sutkinjama i djelatnicama u sportskoj administraciji. Nakon Rijeke i Zagreba, domaćin treće radionice bio je grad Split, točnije - Visoka škola Aspira.
 
Cilj edukativne radionice je poboljšanje prezentacije sporta i sportašica u objavama na društvenim mrežama, kvalitetnije komuniciranje s predstavnicima medija te priprema sadržaja koji se želi podijeliti s javnošću i medijima. Sudionice su kroz radionicu vodili predavači koji se dugi niz godina bave problematikom zastupljenosti žena u sportu i ženskog sporta u medijima.
 
Skupinu od 25 sudionica radionice uvodno je pozdravila predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden, pojasnivši im aktualno stanje ženskog sporta u Hrvatskoj i svrhovitost održavanja ovakvih radionica. Dobrodošlicu i uspješan rad svima nazočnima poželio je i dekan Visoke škole Aspira Alen Jerkunica koji je s ponosom ustvrdio da je na Aspiri ove godine upisan jednak broj studenata i studentica. 
 
Praktične vježbe, sa simulacijom televizijskih izjava sportašica prije i poslije nastupa i izjava u tzv. mix-zoni, vodio je glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec, uz pomoć snimatelja Damira Donadića.
 
U izlaganjima nakon praktičnih vježbi član HAZU-a Ratko Cvetnić govorio je o važnosti medijske pismenosti te prednostima i zamkama interneta i društvenih mreža (DM), a novinar Marin Šarec o rodnim stereotipima i seksizmima u medijskom praćenju ženskog sporta. Predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Morana Paliković Gruden ukazala je na poželjne i nepoželjne objave sportašica na društvenim mrežama. S kreiranjem sadržaja na društvenim mrežama (na primjeru HOO-a) nazočne je upoznala direktorica Ureda za međunarodnu suradnju i korporativne komunikacije HOO-a Mia Baćić. 
 
Uz svesrdnu pomoć u animaciji Splitskog kluba olimpijaca i poduzetnog tajnika Josipa Reića, na radionici su sudjelovale aktivne i bivše sportašice: Dea Bolanča (boks/borilački sportovi), Karla Šitić i Antonia Buličić (daljinsko plivanje), Ana Đerek, Tina Erceg, Lucija Petričević i Deni Borozan (gimnastika), Karla Prodan i Maja Mišković (judo), Jelena Brešković (judo IBCA za slijepe i slabovidne osobe), Ana Bakalar, Tamara Benković, Laura Sušak (nogomet), Ivana Gutović i Ivana Perić (odbojka), Gabrijela Matić (ples/cheerleading, Ana Buličić i Gorana Kovačić (plivanje), Ana Crnjak, Ana Lovrić, Danijela Čukušić i Klara Arar (rukomet), Ana Zaninović (taekwondo), Helena Jurišić (tajlandski boks), Kalistra Krstulović i Nina Matijević (veslanje). U pratnji Jelene Brešković bio je Hrvoje Kujundžić. 
 
U završnom dijelu radionice sudionicima se obratio i glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač. Pohvalivši projekt "Glas žena u sportu" i čestitajući na još jednoj uspješno odrađenoj radionici, prvi operativac krovne sportske udruge istaknuo je da HOO slijedi trendove međunarodnog olimpizma o povećanju zastupljenosti žena u svim segmentima sustava sporta, pa tako i u upravljačkim tijelima. Podsjetio je i na razvojne programe HOO-a, u kojima se posebna briga vodi za ženski sport u mlađim dobnim uzrastima, a sve skupa daje itekako pozitivne pomake.
 
Suorganizatori radionice su HOO-ovi partneri u projektu „Glas žena u sportu“: Agencija za elektroničke medije, Hrvatski paraolimpijski odbor, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH. Skorašnjoj četvrtoj radionici iz istog serijala domaćin bi trebao biti grad Osijek. (hoo/vk)
 
HOO/Vinko Knežević Foto: Duje Klarić/CROPIX