Europski olimpijski odbori (EOO) uveličali su proslavu 30. obljetnice utemeljenja nacionalnog olimpijskog odbora Azerbajdžana. Izaslanstvo EOO-a, u kojem je bio i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i član Izvršnog odbora EOO-a Zlatko Mateša nazočilo je proslavi u Bakuu.
 
Goste iz EOO-a primio je i predsjednik Republike Azerbajdžan Ilham Alijev. Razgovaralo se o razvoju sportske infrastrukture i aktualnim projektima koji se provode u zemlji. U dvodnevnom programu događanja posvećenih 30. obljetnici NOO-a Azerbajdžana bilo je obilje događanja. Između ostaloga, održana je svečana akademija, likovna izložba s ovjekovječenim najupečatljivijim trenucima iz nacionalne olimpijske povijesti te prigodni koncert posvećen 30. obljetnici osnivanja NOO-a i članstva u međunarodnoj olimpijskoj obitelji. Izaslanstvo EOO-a, koje je predvodio predsjednik Spyros Capralos, u srdačnom je susretu s domaćinima čestitalo NOO-u Azerbajdžana važnu obljetnicu, uručivši im pritom i prigodne darove kontinentalne olimpijske udruge.
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) pridružuje se čestitkama NOO-u Azerbajdžana za 30. obljetnicu osnutka i primitka u međunarodnu olimpijsku obitelj!
 
U CENTRU ZA RAZVOJ I SKRB O SPORTAŠIMA NA KINEZIOLOŠKOM FAKULTETU ODRŽANA RADIONICA PROJEKTA WE_CARE
 
Na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu održana je trodijelna radionica za aktivne i bivše vrhunske sportaš(ic)e, osmišljena kao testiranje rada novoosnovanog Centra za razvoj i skrb o sportašima, osnovanog u sklopu projekta iz programa Erasmus+ Sport.
 
Projekt pod nazivom WE_CARE - Uspostavom nacionalnih centara za skrb i razvoj sportaša podržavamo vrhunske sportaše u balansiranju njihovih sportskih i obrazovnih/poslovnih rezultata (WE_CARE - With Establishment of national Care and development centers we support elite Athletes in balancing their sports and education/employment Results) trebao bi pružati podršku vrhunskim sportaši(ca)ma kroz dualnu karijeru u njihovu cjelovitom dugoročnom razvoju.
 
Voditeljica projekta, doc. dr. sc. Cvita Gregov, pojasnila je trojni efekt koji se želi postići: 
 
- Kako bi se postigao taj cilj, kroz aktivnosti projekta uspostavila su se tri centra za razvoj i skrb o sportašima - u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, razvio katalog usluga koje bi trebali pružati uspostavljeni centri i razvila se inovativna web aplikaciju Comprehensive Athlete Information System (CAIS) koja će vrhunskim sportašima omogućiti pružanje visokokvalitetne podrške u dualnoj karijeri i razmjenu informacija i znanja između pružatelja usluga i sportaša. Tri su temeljne odrednice koje su u novoosnovanom centru pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu usmjerene na dobrobit sportaša: očuvanje zdravlja - kroz smanjenje rizika od ozljeđivanja, potpora njihovu obrazovanju i zapošljavanju nakon sportske karijere.
 
Upravo je profesorica Kineziološkog fakulteta upoznala nazočne s projektom i registracijom u web aplikaciju novoutemeljenog centra, dok je dijagnostičko testiranje s procjenom rizika od ozljeđivanja odradio dr. sc. Marin Dadić (Kineziološki fakultet). Završni dio - radionicu o dualnoj karijeri "Obrazovanje, učenje i vrhunski sport" - s upoznavanjem samoga sebe i vlastitih ciljeva u sportskoj karijeri i životu nakon karijere - skupa su realizirale dr. sc. Ana Popovčić (HOA) iz partnerskog Hrvatskog olimpijskog odbora i doc. dr. sc. Ana Žnidarec Čučković (Kineziološki fakultet).
 
Projekt obuhvaća aktivne vrhunske sportaše - kandidate starije od 18 godina, koji su članovi ili su u nekom trenutku karijere bili članovi nacionalnih reprezentacija te se natječu ili su se natjecali na međunarodnim natjecanjima, te umirovljene vrhunske sportaše - kandidate do 50 godina sa statusom bivših reprezentativaca.
 
Radionici se odazvalo devet aktivnih sportašica i sportaša: Dominik Družeta i Marcel Škalec (judo), Ivan Kvesić i Jelena Pehar (karate), Ela Znaor (kickboxing), Fran Peterlin i Karla Klarić (odbojka), Vedrana Malec (skijaško trčanje) i Vito Krpan (taekwondo), ali i četiri bivše sportašice koje su ostvarile zapažene karijere: Korana Longin i Iva Borović (košarka), Tihana Nemčić (nogomet) i Valentina Plejić (veslanje/karate).
 
Svi sportaši i sportašice iskazali su veliko zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom događaju - od upoznavanja s projektom i radom novog centra do radionice o dualnoj karijeri i testiranja, s kojeg će dobiti i preciznije smjernice (dijagnostiku) kako se sačuvati od ozljeda.
 
Trogodišnji projekt završava u prosincu 2022. godine, a prvi veliki cilj mu je ostvaren - utemeljen je nacionalni Centar za razvoj sportaša pri Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 
 
U TARANTU, DOMAĆINU MEDITERANSKIH IGARA 2026., ODRŽANA IZVANREDNA OPĆA SKUPŠTINA MOMI-ja
 
U gradu Tarantu na krajnjem jugu Italije, gradu domaćinu Mediteranskih igara 2026. godine, održana je izvanredna sjednica Opće skupštine Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI). Tako se mediteranska obitelj po prvi put okupila na skupštinskom zajedanju u gradu domaćinu Igara i to baš u "peti talijanske čizme", u pokrajini Apuliji.
 
Na skupštini MOMI-ja sudjelovali su i hrvatski predstavnici - glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, direktor Ureda za olimpijski program Damir Šegota te voditeljica međunarodne suradnje Ljiljana Ujlaki Šubić koja je ujedno i članica Izvršnog odbora MOMI-ja u drugom mandatu. Na sjednicama MOMI-jevih komisija sudjelovale su HOO-ova koordinatorica za statusna pitanja sportaša Matea Horvat (Etička i pravna komisija) i glavna tajnica Hrvatskog saveza  daljinskog plivanja Karla Šitić (Komisija sportaša).
 
Skupština je nagradila brojne zaslužnike mediteranskog pokreta, a dugogodišnjem predsjedniku Amaru Addadiju dodijeljen je status doživotnog počasnog predsjednika. Na čelu MOMI-ja djelovao je od 2003. do 2021. godine.
 
Posredstvom videoveze predstavnici grčkog Herakliona prezentirali su domaćinstvo Mediteranskih igara na pijesku 2023. godine, a u vrijeme održavanja Igara održat će se i sljedeća sjednica Opće skupštine MOMI-ja (1. rujna). Na Mediteranskim igrama na pijesku u Heraklionu nastupit će 1500 sportaša iz 26 država, i to u 14 sportova od kojih su četiri premijerno zastupljeni u programu Igara.   
 
Na skupštini u Tarantu otvorena je i mogućnost kandidiranja gradova domaćina za MI 2030. i Mediteranske igre na pijesku 2027. godine.
 
 
 HOO/Vinko Knežević