Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, u Zagrebu je održana 41. sjednica Vijeća HOO-a. Središnja točka dnevnog reda bio je Nacrt odluke o isticanju kandidatura za održavanje međunarodnih višesportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj, a to su: Svjetske igre na pijesku 2025. u Puli, Poreču i Umagu, Europski olimpijski festival mladih 2025. u Osijeku i Europske igre 2027. godine u Splitu.
 
Nakon općih informacija o projektima, članovi Vijeća HOO-a jednoglasno su dali potporu održavanju svih triju događaja. Njihova odluka, u obliku pozitivnog mišljenja HOO-a, bit će proslijeđena Ministarstvu turizma i sporta, iz kojeg će stići na razmatranje i u hrvatsku Vladu. Nastavak ove teme dogodit će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori 5. prosinca, kada će se biti predstavljena procjena financijskih efekata triju domaćinstava, odnosno - njihove isplativosti za gradove domaćine i lokalne zajednice.
 
U olimpijskom programu Pariz 2024. dva su nova imena - jedriličar Martin Dolenc (kajtanje) od 1. studenoga ima status potencijalnog A olimpijskog kandidata. Nakon intervencije članova Vijeća, status članice olimpijskog programa, zasad do Europskih igara u Poljskoj u ljeto 2023., imat će i boksačica Sara Beram, unatoč činjenici da njezin kriterijski rezultat (europska bronca) nije ostvaren u olimpijskoj kategoriji. 
 
U razvojnom programu I novo ime je samo Sara Tomić (karate), s korisničkim pravima od 1. srpnja. U razvojni program II/1 od 1. kolovoza uvrštene su Bruna Huljev (skokovi u vodu) i Helena Dujmić (taekwondo), a s istim nadnevkom u Program hrvatskih olimpijskih nada prelaze: Toni Slavica (plivanje), Nika Karabatić (taekwondo) te Ivan Talaja i Marin Smoljanović (veslanje). 
 
Hrvatske olimpijske nade s 1. listopada statusno su postale i Mila Mastelić, Ariana Oreč, Nikolina Mesić i Mia Tukić (sve iz taekwondoa) te s 1. studenoga Karlo Kodrić (hrvanje). I petero vrlo perspektivnih atletičara - Jana Koščak, Lara Jurčić, Mia Wild, Vita Penezić i Janko Kišak - od 1. kolovoza su korisnici razvojnog programa IV, odnosno Programa hrvatskih olimpijskih nada, koji je trenutačno premašio broj od 60 korisnika. 
 
U mlađeseniorski razvojni program III s 1. listopada uvrštena je Paula Antunović (prelazak iz Programa olimpijskih nada), a s 1. studenoga Lea Špehar, obje iz taekwondoa.
U programu sufinanciranja rada trenera također je nekoliko izmjena - na prijedlog Hrvatskog judo saveza, Dragan Crnov (trener svjetske doprvakinje Lare Cvjetko) promaknut je iz kategorije kvalitetnih trenera u višu - vrsni treneri. 
 
Hrvatski boksački savez podnio je zahtjev da se trener Pero Tadić uvrsti u kategoriju kvalitetnih trenera na osnovu 3. mjesta na EP-u sportašice Sare Beram. Vijeće HOO-a taj zahtjev je prihvatilo, a prihvaćena su i oba zahtjeva Hrvatskog košarkaškog saveza: Aleksandar Petrović uvršten je u program trenera ekipnog olimpijskog sporta umjesto Damira Mulaomerovića, a trener Darka Kunce zauzeo je mjesto Mladena Erjavca kao trener mlađih dobnih kategorija na listi HOO-a.
 
Pozitivno mišljenje za prijam stranih sportaša u hrvatsko državljanstvo dobila su trojica boksača - Armin Balota, Emin Jamini i Milan Marjanović (svi na prijedlog HBS-a), a jednako tako i Bayley Sargeant Buden, na prijedlog Hrvatskog streličarskog saveza, te Krisztian Klis kojeg je predložio Hrvatski savez za moderni pentatlon.
 
Pozitivno mišljenje NSS-ima za organizaciju međunarodnih natjecanja u Republici Hrvatskoj dobili su: Svjetski pojedinačni kup u kuglanju za seniore i mlađe seniore (U23) od 9. do 12. veljače 2023. u Rijeci, Europsko prvenstvo u boksu za mlađe seniore i seniorke (U18) od 12. do 24. travnja 2023. u Poreču, dvije utrke Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy" 4. i 5. siječnja 2023. na Sljemenu te Europsko JuJitsu prvenstvo od 23. do 26. studenoga 2023. u Zagrebu.
 
Iduća sjednica Vijeća HOO-a planirana je za početak prosinca. 
 
HOO/Vinko Knežević
 
HOA I HRVATSKI TWIRLING SAVEZ ZAPOČELI OSPOSOBLJAVANJE ZA POSLOVE TRENERA TWIRLINGA
U skladu s odobrenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja za provođenje programa osposobljavanja za poslove trenera twirlinga (od 19. srpnja 2022.) Hrvatska olimpijska akademija (HOA) započela je, u suradnji s Hrvatskim twirling savezom, program osposobljavanja prvog trenerskog naraštaja.
 
 Poklonici twirlinga znaju da je to prilično kompleksna sportska disciplina koja se sastoji od plesa, akrobatskih elemenata i umješnosti baratanja štapom. U prvoj skupini budućih trenera ovog dinamičnog sporta ukupno je 20 polaznika, s dominacijom ženskog kadra - 17 žena i tri muškarca. S obrazovnim programom započeli su 12. studenoga 2022. godine u Zagrebu.
 
Dobrodošlicu na obrazovni dio osposobljavanja polaznicima su zaželjeli predstavnici Hrvatske olimpijske akademije i Hrvatskog twirling saveza. 
 
Izvor: HOA/MU
 
SERIJALOM O PROFESORU BALTAZARU U ZAGREBU ODRŽANA PREMIJERA PRVOG ANIMIRANOG FILMA O JUDU
U u zagrebačkom „Mozaik Event Centru“ održana je uvodna konferencija „O znanosti kroz sport - STEMsport“ te ekskluzivna premijera novog animiranog filma iz serije Profesor Baltazar, s dodatkom Vrline iz Dubine, a radi se o prvom hrvatskom animiranom filmu o judu.
 
Rezultat je to projekta STEMsport, koji s partnerima - Udrugom Profesor Baltazar, Institutom za popularizaciju znanosti, Institutom za medicinska istraživanja i Osnovnom školom Andrija Štampar iz Zagreba - provodi Hrvatski judo savez. O samom projektu “STEMsport - o znanosti kroz sport” govorile su Sandra Čorak, predsjednica Hrvatskoga judo saveza i voditeljica projekta Romana Kerep.
 
- Izuzetno mi je drago da sve mogu pozdraviti u ime Hrvatskog judo saveza. U ovoj godini još uvijek se podsjećamo izuzetnih natjecateljskih rezultata Barbare Matić i Lare Cvjetko, ali uz to ne zaboravljamo ni druge aktivnosti. Prije desetak godina smo na zajedničkim strateškim smjernicama odlučili da ćemo ostvariti ne samo natjecateljski rezultat, već da ćemo biti aktivni u svim smjerovima te popularizirati judo kao sport u skladu s našim mogućnostima. Nadam se da ćete s ove konferencije otići malo drugačijeg razmišljanja da zapravo sport i znanost nisu toliko daleki kao što se možda na prvi pogled čini - kazala je predsjednica HJS-a i dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak.
 
O samom projektu „O znanosti kroz sport – STEMsport“ nazočne je upoznala je voditeljica EU projekta Romana Kerep:
 
- STEM je skup disciplina koje pripadaju znanosti, prije svega prirodnih znanosti, novih tehnologija, inženjerstva i matematike. STEM je temeljni sastojak razvoja modernog društva radi bitnih procesa kao što su digitalizacija i moderno gospodarstvo. Da bi samo malo objasnila koliko je ovo sve bitno, reći ću samo da za indeks razvoja u sljedećih dvadeset godina znanstvenici predviđaju da će se ubrzati za čak dvadeset puta.
 
Režiser i scenarist filma Dino Krpan objasnio je kako su animatori i judo stručnjaci zajednički radili na filmu s ciljem da preko  jednog crtanog lika prenesu djeci poruku o osam vrlina koje njeguje judo. Više o samom Profesoru Baltazaru i cijelom projektu kazala je Tatjana Jakšić iz istoimene udruge.
 
- Udruga Profesor Baltazar osnovana je 2010. godine s ciljem očuvanja lika i djela Profesora Baltazara kao autentične hrvatske kulturne baštine. Promicanje inovativnosti, kreativnosti, poduzetništva, nenasilnog rješavanja problema, ekologije, popularizacije znanosti su vrijednosti koje se iščitavaju iz crtanih filmova o Profesoru Baltazaru već generacijama. Te su vrijednosti definirale odluku da se osnovne djelatnosti koje Udruga provodi odvijaju u okvirima vaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja - pojasnila je Tatjana Jakšić.
 
U sklopu istog događaja uručena je donacija humaniratne akcije Hrvatskog judo saveza Grand Prix 2022 štićenici Doma za odgoj djece i mladeži Maji Karlovac, te je najavljena i humanitarna akcija Saveza i Hrvatske pošte “Vaša pošta 2023, Judo - više od sporta". 
 
HOO/HJS