Na Europskom kadetskom taekwondo prvenstvu, održanom od 25. do 28. studenoga na Malti, hrvatski kadeti i kadetkinje osvojili su šest odličja. Zlatne medalje osvojile su Sofija Hinić iz TK Medvedgrad u kategoriji do 37 kg, Dora Kozić iz TK Marjan u kategoriji do 55 kg i njezina klupska kolegica Lana Graovac u kategoriji do 41 kg.
 
Na putu do najsjajnijeg odličja Hinić nije izgubila ni jednu rundu, a u finalu je bila bolja od Azerbajdžanke Khurman Javazdade. Kozić je u dvoboju za zlato pobijedila predstavnicu Srbije Janu Lukić. Graovac je u kategoriji do 41 kg stigla do zlata pobjedom u finalu nad grčkom predstavnicom Nalmpanti.
 
Jedinu srebrnu medalju na ovom prvenstvu za Hrvatsku je osvojila Klara Uglešić (TK Marjan) u kategoriji do 47 kg, bolja od nje u finalu je bila Španjolka Violeta Diaz. Petra Uglešić iz TK Marjan i Karlo Marjanović iz TK Susedgrad Sokol u kategoriji do 65 kg osvojili su brončane medalje. 
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita kadetskoj taekwondo reprezentaciji na osvojenih šest odličja na Europskom prvenstvu na Malti!
 
PREDSJEDNIK HOO-a ZLATKO MATEŠA PRIMIO U POSJET JAPANSKOG VELEPOSLANIKA U RH, NJ. E. MASATA ISA
 
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša primio je u prostorijama nacionalne olimpijske udruge japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Isa Masatu, s kojim je u pratnji bio treći tajnik i kulturni ataše japanskog veleposlanstva Nishida Yutaro. 
 
U prijateljskom razgovoru razmijenjene su informacije o hrvatsko-japanskoj sportskoj suradnji, a dotaknuli su se i gospodarske te kulturne suradnje dviju država. Neizostavno je evociran uspjeh hrvatskih sportašica i sportaša na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, a tom prilikom Nj. E. Iso Masato izvijestio je predsjednika HOO-a o učincima tog događaja i životu japanske prijestolnice u postolimpijskom razdoblju. 
 
Predsjednik Mateša iznova je iskazao divljenje japanskim organizatorima koji su priredili nezaboravne Olimpijske igre u gotovo nemogućim - pandemijskim - uvjetima. Istaknuo je da su hrvatski olimpijci u Tokiju ostvarili drugi najbolji rezultat po broju osvojenih odličja otkad se natječu pod vlastitom zastavom te zahvalio građanima Tokija i japanskom narodu za gostoprimstvo tijekom Igara.
 
Uvaženi gost iz Japana, Nj. E. Iso Masato, imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj 15. ožujka 2022. godine, naslijedivši na dužnosti Nj. E. Misako Kaji. Izrazio je želju za unaprjeđenjem suradnje s Hrvatskom na svim područjima pa tako i na sportskom planu.
 
Nakon dvije godine izostanka proslave uživo, obilježavanje Dana Japana ove godine će se održati redovnim načinom u subotu 3. prosinca u Kristalnoj dvorani Hotela Westin. 
 
 HOO/Vinko Knežević