Američka košarkašica Brittney Griner oslobođena je iz ruskog zatvora u zamjeni zatvorenika s SAD-om. Amerikanci su zauzvrat oslobodili ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta koji je bio osuđen na 25 godina zatvora.
 
Podsjećamo, košarkašica Griner je u ruskom Himkiju osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja droge. Košarkašica je proglašena krivom za neovlašteno pribavljanje, držanje ili prenošenje droge te krijumčarenje veće količine droge. Uhićena je u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pod sumnjom da je pokušala prokrijumčariti drogu u Rusiju. Priznala je krivnju, ali je rekla da je ulje hašiša stavila u svoju prtljagu kada se pakirala u žurbi i da nije imala namjeru krijumčariti ilegalnu drogu.
 
Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje 2016. i 2021. te WNBA lige 2014. s Phoenix Mercuryjem bila je u Rusiji, gdje je planirala igrati za profesionalni tim Ekaterinburga. Međutim, vlasti su je uhitile zbog posjedovanja smole konoplje u ulošcima za e-cigarete. Ona ih navodno koristi za liječenje bolova od sportskih ozljeda, ali Rusija ne dopušta upotrebu medicinske marihuane.  
 
Amerika je proteklih tjedana ulagala velike napore u oslobađanje Griner.
 

 PRENOSIMO: VL FOTO: E. Novozhenina/REUTERS