Nekoliko minuta nakon što je završila novinarska konferencija u trening kampu hrvatske reprezentacije u Dohi, izbornik Zlatko Dalić se neočekivano u pratnji glasnogovornika Tomislava Packa vratio u dvoranu.
 
Nikome nije bilo jasno što se dogodilo. Sprema li se kakva breaking news, svi su se pitali. Strani novinari samo su zbunjeno gledali, dok su hrvatske kolege brzinski počele vaditi kamere, fotoaparate i laptopove. Dalić je za to vrijeme mirno sjedio i čekao da svi uključe svoju opremu. Vrlo brzo se otkrio i razlog njegovog povratka. 
 
Dalić se želio zahvaliti hrvatskim novinarima na korektnom praćenju i ispričao se zbog manjih napetosti. 
 
- Želio bih vam se zahvaliti na korektnosti, na podršci, na svemu što ste radili ovih mjesec dana u Dohi. Nekada sam bio ljut i razočaran nekim vašim istupima, ali nemojte se vi ljutiti na mene. Nemojte mi zamjeriti ako sam nešto krivo rekao, nije mi to bio cilj - kazao je izbornik nakon posljednje novinarske konferencije u hrvatskom trening kampu u Dohi. 
 
- Hvala vam na podršci. Mislim da je hrvatska reprezentacija napravila sjajnu stvar i da to morate podržati, popratiti, pohvaliti. Trudili smo se i borili se i vi ste dali svoj maksimum i želio sam vam se zahvaliti. Znam koliko je i vama značio rezultat hrvatske reprezentacije. Napravili smo sjajnu stvar, trudili smo se i borili. Nadam se da ćemo završiti s pobjedom - dodao je Dalić koji će imat će još jednu, službenu novinarsku konferenciju u glavnom press centru u Dohi dan uoči susreta za treće mjesto. 
 
- Kada se vratimo u Hrvatsku i ovo se sve malo smiri, pozivam vas na večeru, nakon toga mene nema do ožujka. Želim vam i sretan povratak kući i da u subotu još uživamo -  kazao je Dalić i napustio dvoranu uz pljesak prisutnih.
 
PREDSJEDNIK HNS-A: Pred nama je povijesna prilika
 
Hrvatska nogometna reprezentacija napravila je veličanstven rezultat u Kataru. Ostaje samo borba za broncu u subotu, a predsjednik HNS-a Marijan Kustić za 24 sata osvrnuo se na hrvatski rezultat. 
 
- Našim igračima i stožeru možemo samo skinuti kapu na nevjerojatnom uspjehu koji su ostvarili do sada na Svjetskom prvenstvu. Ovo je čudesan rezultat, Hrvatska je u proteklih pet godina sami svjetski vrh – osim Francuske, nitko nema takve rezultate poput nas. To je impresivno dostignuće i zasluge idu svima, od igrača i izbornika Dalića sa stožerom do svih ljudi u Savezu, u klubovima i cijeloj nogometnoj obitelji. 
 
- Uvjeren sam da ćemo nakon prospavane noći ostaviti Argentinu iza nas te se okrenuti prema onome što nas čeka u subotu. Pred nama je povijesna prilika da osvojimo još jednu medalju za našu malu, ali ponosnu zemlju. Zahvaljujem cijeloj momčadi koja na ovakav veličanstven način predstavlja Hrvatsku kao strastvenu, karakternu i talentiranu zemlju, kao i svim navijačima koji nas u Dohi i u svojim domovima maksimalno podržavaju - rekao je Kustić.
 
PROSINEČKI: Messi je veličanstven, naš uspjeh abnormalan!
 
Gregg Bakowski, novinar uglednog engleskog Guardiana na dan polufinala Hrvatska – Argentina napisao je sljedeće: “Zvonimira Bobana, Niku Kovača, Ivana Rakitića bilo je zadovoljstvo gledati tijekom posljednja tri desetljeća, ali za mene je najbolji bio Robert Prosinečki, nevjerojatno nadaren nogometaš koji je igrao kao da su Paul Gascoigne i Zinedine Zidane bili spojeni u laboratorijskom eksperimentu.” 
 
- To je prošlost, uvijek je ugodno čuti da te se netko sjeti, da netko poštuje tvoju ostavštinu – kaže Robert Prosinečki.
 
Što kaže nogometni virtuoz nakon prespavane noći? 
- Ma ovo je abnormalan uspjeh. Kada vrtim ovih trideset godina koliko postoji naša reprezentacija onda sam doista ponosan. Mi smo u polufinalu SP-a, igramo za još jednu medalju. Meni to nekad izgleda nestvarno.
 
Inzistirali smo na analizi. 
- Iskreno, ne mislim analizirati igru. Ima tu puno dobrih stvari, ima problema, kao što to uostalom ima svaka momčad i svaka reprezentacija. No, meni to sada nema puno smisla. Za mene je puno vrjednije kakvu smo mi to reprezentaciju kroz ovu kratku povijest stvorili i izgradili. I to svi oni koji rade u nogometu moraju biti ponosni.
 
Nije želio detaljizirati, gleda prema suboti? 
- Mi smo takvi, borit ćemo se za broncu. Igrači se samo psihološki moraju za sve to spremiti, i vjerujem u sretan završetak.
 
Znamo da svi čekaju Messijev svjetski naslov kao i uostalom i Vi? 
- Više puta sam rekao da mi je Messi bolji od Maradone. E, sada to želim i da se dogodi.
  
Izvor: SportKlub Foto: A. Hassenstein/Bongarts/Getty Images, BaguxBlanco via Guliver Images, Drago Sopta/HNS