Ne, nije dobro miješati kruške i jabuke, kao ni rekreativnu ili manje vrhunsku sportsku djelatnost s profesionalnim sportom. Nikako. – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV. 
 
A baš to ovih dana, pritisnuti izjavama zagrebačkog gradonačelnika o budućnosti „Snježne kraljice“, rade skijaški djelatnici. Logično je da žele na Sljemenu zadržati svjetsko natjecanje i logično je da za njega trebaju novce i od grada i od države i od sponzora, jer nikako nije jeftino. Puno se toga baš svake godine radi kao da se radi prvi puta. Svake se godine na vrhu Medvednice ponovo i ponovo trebaju izgraditi tribine jer ne mogu tamo stajati stalno budući da se radi o parku prirode, treba se zasniježiti staza, organizirati prijevoz gore-dolje , kako za natjecatelje i prateće osobe, tako još više za gledatelje i navijače, rezervirati vrhunski hotel, imati ždrijebanje u centru Zagreba i još milijun drugih stvari, kao da lani ničega nije bilo. I onda baš uoči natjecanja lupi neka južina i sav se snijeg razgnjeca ili čak u cijelosti otopi. Uzalud sva kemija ovoga svijeta da se to što je topovima tjednima bacano na stazu i održi na stazi, kad južina tako nemilosrdno ne voli „Snježnu kraljicu“, ali na sreću skijaša ne baš svake godine. I onda dođe gradonačelnik, izračuna koliko grad daje i odluči (ili predloži, još uvijek ne znam) da grad neće više toliko novaca davati. A ako ne bude tog financiranja, organizatori su svjesni – nema „Kraljice“. Ponavljam, ona doista stoji jako puno novaca, no izgleda da ju Zagrepčanke i Zagrepčani vole. Pri tom sad ne ulazim u VIP šatore, cateringe i ostale priče koje se često u kontekstu „Kraljice“ spominju, jer mislim da je to manje važno u ovom trenutku.
 
E sad, taktika da se „Kraljica“ izjednači s rekreativnim skijanjem na Zagrebačkoj gori mislim da nije dobra. A to je ono to čujem ovih dana – pa ako nam ukinete „Kraljicu“ gdje će se djeca, a posebno ona slabijih platežnih mogućnosti, naučiti skijati? Gdje će se baviti sportom? Taj dio smatram da nije dobro „upakiran“ prema javnosti. Netko će, naime, na taj način još lakše otkantati „Kraljicu“ i reći – u redu, imat ćemo stazu za rekreaciju i građanstvo, ali nećemo imati veliko natjecanje jer je preskupo za nas. Uostalom, baš zbog natjecanja se Purgeri rekereativci ionako ne skijaju po toj stazi podosta dana, tjedana, čak i dulje. Čuva se staza za Schiffrin i ekipu. Dakle, ta bi taktika mogla biti kontraefekt i iznimno porazna za cjelokupni stav javnosti. Misli si moj prijatelj – pa ako nema natjecanja, a staza je zasniježena, moći ću s klincima provesti više dana na Sljemenu, neću morati preko praznika u Sloveniju ili (pre)skupu Italiju. Dakle, i javnost bi se, onaj skijaški dio, mogla okrenuti protiv „Kraljice“, zar ne? A i posjetitelji koji samo hodočaste na grah s kobasama i da se djeca nadišu friškog zraka će reagirati, jer to mogu zapravo imati i bez „Kraljice“. Dakle, ako baš krenuše u boj, pa i protiv uvijek groznih „nekih novinara“, morali bi skijaši malo porazmisliti o taktici.
 
Naime, činjenica je da se dio novaca od sličnih priredbi (biciklizam kroz Hrvatsku, Hanžek, reli…) podosta i vrati u državnu, a onda vjerojatno i u gradsku blagajnu, pa nije loše organizirati takve lijepe sportske događaje. Ipak, sve se treba provući kroz papire i urede vrlo tipične hrvatske sportske birokracije, pa treba stvari dobro pripremiti. Pri tom mislim i na očito pokrenutu akciju skijaške obitelji da se sve zadrži kakvo jest, pokušavajući i kroz pritisak javnosti ostaviti (i) gradske novce u svojoj blagajni. Radi se, čini mi se, o cca milijun i tristo tisuća eura, što nikako nije malo i iznosi trećinu ukupnog troška cijele priče, a sad moram napisati – uključujući i catering i VIP i ostale navodne bakanalije uz sljemensku stazu.
 
Kako god se na kraju sve završilo, imajmo samo u vidu da svi koji smo u sustavu na svoj način moramo u prvom redu brinuti o ukupnom hrvatskom sportu. Uvijek.
 
 PRENOSIMO www.sptv.hr peJURAtivno