Sportski novinari širom svijeta slave 2. srpnja kao svoj dan, Svjetski dan sportskih novinara. Prije 99 godina, uoči OI u Parizu, osnovana je Svjetska udruga sportskih novinara, AIPS. Bližimo se stotoj obljetnici, baš ponovo u Parizu, dogodine uoči OI.
 
Koliko se sportsko novinarstvo u ovih 99 godina samo promijenilo! Sporije u počecima, a sve brže i brže posljednjih godina. Ulazak umjetne inteligencije i u naš posao čini se da je još više ugrozio posao sportskoga novinara. No, na svu sreću, koliko god umjetna inteligencija iz statističkih podataka može izvući neke zaključke ili napisati osnovnu vijest, u ovome trenutku još ne može razumjeti sport, sportaše, trenere, odnose, poveznice, koje samo pravi sportski novinar razumije, pa smo još uvijek u prednosti.
 
Poznavanje sporta, ali u prvom redu zakonitosti posla, posebno jezika kojim pišemo ili govorimo, osnova je od koje nikad ne smijemo bježati, unatoč svim utjecajima na našu profesiju. Populizam i veličanje svakoga rezultata, posebno najmlađih sportaša - pogrešno je. Sve manje djece je danas u sportu, ne samo u Hrvatskoj, a bojim se da razlog leži djelomično i u nama. Da, moramo naći načina da djecu gurnemo prema zdravijem životu, trebamo ih poticati objavama njihovih sportskih uspjeha, no i pametnim obrazloženjem neminovnih neuspjeha, ali moramo se suzdržati da pretjerano ne veličamo one koji bi se uz sport još morali igrati, a sport ozbiljno doživljavati tek u svojim dvadesetim godinama. Zato, pritisnuti mišljenjem javnosti ili razočarani našim reakcijama, djeca odustaju od sporta, samim time od zdravoga života i što je najgore, postaju uzor i drugima u svojoj generaciji koji prestaju sa sportom, pa i rekreativno. Razmislimo malo o tome ...
 
No, vremena se mijenjaju. Već dogodine, na 100-oj godišnjici našega praznika, možda će ovu čestitku napisati baš umjetna inteligencija.
 
Dobro, nadam se da ipak neće.
 
Sretan vam Svjetski dan sportskih novinara!
 
JURA OZMEC
PREDSJEDNIK HRVATSKOG ZBORA SPORTSKIH NOVINARA