Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 53. sjednicu Vijeća HOO-a u aktualnom sazivu. Prihvaćena su brojna izvješća i prijedlozi odluka stručnih službi HOO-a.
 
Na skorašnjem Europskom olimpijskom festivalu mladih (23. - 29. srpnja) u Mariboru Hrvatsku će predstavljati 75 sportašica i sportaša (38+37) u osam sportova, a ukupno izaslanstvo brojat će 102 člana. U osvrtu na Europske igre 2023., predstavljeno je izvješće o Hrvatskoj kući u Krakovu, sa zaključkom da je za oko petnaestak tisuća eura ostvaren iznimno vrijedan učinak za hrvatsko gospodarstvo, posebno turizam, ali i za sveukupni imidž države.
 
Veliku raspravu izazvalo je izvješće o stanju kandidata u HOO-vu olimpijskom programu za Pariz 2024. Osim potvrde statusa evidentnom olimpijskom kandidatu Gabrielu Veočiću (boks), raspravljalo se i o onima koji gube status potencijalnih A i B kandidata, odnosno o onima koji zbog neispunjenih kriterija gube mjesto u HOO-ovu olimpijskom programu. Zaključeno je da se ide u korist sportaš(ic)a), odnosno da se svim sportaši(ca)ma koji imaju još mogućnost izboriti nastup na OI-ju u Parizu ne mijenja status do trenutka kada izgube mogućnost ostvarenja olimpijske norme te da se svim stipendistima u HOO-ovim programima povećaju novčane naknade.
 
Alpski skijaši Hrvoje Ljutić i Ziggy Vrdoljak uvršteni su u razvojni program I s pravom korištenja od 1. kolovoza, judašica Jana Cvjetko je iz programa II/1 prešla u program hrvatskih olimpijskih nada, dok su atletičar Matija Gregurić, gimnastičarka Tina Zelčić, Ivana Arelić i Matej Nikolić (oboje iz taekwondoa) te Helena Jurišić iz tajlandskog boksa uvršteni u razvojni program III s 1. srpnja ove godine. Osim Jane Cvjetko, u program hrvatskih olimpijskih nada s 1. srpnja uvrštena je i judašica Nika Markulin, a, također, judašica Katarina Krišto i taekwondaš Paško Božić prešli su u HOO-ov olimpijski program.

U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera na prijedlog Hrvatskog boksačkog saveza novi korisnik u skupini kvalitetnih trenera od 1. lipnja je Mladen Šteko, a na prijedlog Hrvatskog gimnastičkog saveza, Josip Morožin uvrštava se (od 1. srpnja do 31. prosinca) na listu trenera za razvoj pojedinog sporta umjesto dosadašnje korisnice programa Diane Lukašić (do 30. lipnja). Hrvatski košarkaški savez zatražio je izuzimanje iz programa (s 28. veljače) trenera Stipe Bralića, budući da on više nije izbornik ženske košarkaške reprezentacije. Članovi Vijeća složili su se s tim prijedlogom, ali privremeno su ostali suzdržani za prijedlog Hrvatskog teniskog saveza da se umjesto dosadašnje izbornice Darije Dešković Mišković (u međuvremenu podnijela ostavku) u kategoriju trenera mlađih dobnih kategorija uvrsti njezin pomoćnik Dražen Stojić.
 
Na sjednici je prihvaćen Pravilnik o radu Komisije za rješavanje disciplinskih pitanja i prijepora između Hrvatskog olimpijskog odbora i članica. U tu svrhu u dvama člancima izmijenjen je i dopunjen Statut HOO-a.
 
Kako bi Hrvatski olimpijski odbor mogao djelovati u području zaštite djece u sportu, sukladno odrednicama Zakonu o sportu, Statuta HOO-a i preporukama drugih tijela, članovi Vijeća prihvatili su akt o osnivanju Povjerenstva za zaštitu djece u sportu. Za prvu predsjednicu tog povjerenstva izabrana je proslavljena veslačica Mirna Rajle Brođanac.

Sljedeća redovna sjednica Vijeća najvjerojatnije će biti 10. rujna, na 32. obljetnicu utemeljenja HOO-a, a dan kasnije bit će dodjela HOO-ove Nagrada „Dražen Petrović“.
 
 HOO/Vinko Knežević