Gospodo reprezentativci, udaljili ste se od navijača. Bogatstvo na računima najbolji je kvasac za vašu bahatost – piše Tomo Židak, novinar godine HZSN
 
Vedran Ćorluka se nekidan požalio da je hrvatska nogometna reprezentacija najosamljenija na svijetu! "Sami smo", tuži se Ćorluka. Zašto ste sami? Vjerojatno svaki od vas doma ima špigl, pitajte to najprije sami sebe. 
 
Sami ste, iako rijetko gubite utakmice. Dobri ste, jako ste dobri, igrate u elitnim svjetskim klubovima, bogati ste, zvijezde ste. Vjerojatno ste jednako dobri kao Ibrahimović, sasvim sigurno niste slabiji od Thomasa Mullera, Thiaga Silve, itd. Osobno, čudim se da Ćorluka ne igra u Barceloni, jer je bolji igrač od Piquea. A i odijela mu bolje stoje nego Barceloninoj ikoni, pogledajte samo jumbo plakate koji reklamiraju odijela "Galileo"? Bolji ste od gotovo svih igrača engleske lige, neki su i igrali tamo, neki su, na žalost, upoznali London iznutra. Soho, i te stvari.
 
Na žalost, bogatstvo, ono na bankovnim računima, najbolji je kvasac za bahatost. Bili ste bahati, udaljili ste se od navijača, a sada se žalite da ste sami, ostavljeni na milost i nemilost "lešinarima". Naravno, lešinari su - mediji. Ali, opet će vam špigl dati odgovor, pitajte ogledalce. Za hrvatske medije, osim nekih privilegiranih, nemate vremena, ili najviše minutu dvije, na pitanja odgovarate s dosadom na licu, favorizirate dvojicu, trojicu novinara, koji su taj beneficij stekli jer im je netko to namjestio ili sugerirao. Na taj način nećete privući publiku, jer, budimo iskreni, kao što vi imate spisak novinara koje ne želite vidjeti u svojoj blizini i kroz koje u miks zoni prolazite kao da su zrak, zar mislite da i novinarski ego nije sastavio popis igrača s kojima ne žele napraviti intervju. Pod cijenu otkaza!
 
Razgovarao sam o tome s Nikom Kovačem, koji se slaže da su novinari duša publike, ali kaže da kada s igračima razgovara o odlasku na press konferenciju, to im teže pada nego jutarnje vađenje krvi. Mislim da je bio iskren, a kad smo već kod Kovača, ne možete me uvjeriti da "Drakulu", odnosno "nadzornika u konc-logoru", kako ste već doživljavali Niku Kovača, da ga niste bojkotirali. Kao što bojkotirate i medije, a sada se žalite da ste sami.
"Nikada nećete biti sami", to bi zvučalo patetično i neiskreno. Lagao bih kada bih rekao da će se stvari promijeniti preko noći, jer, dio navijača reprezentaciju više ne doživljava svojom. U sve to se uklopila i izbornikova budalaština "nek' bojkotiraju, nek' žive u svojem svijetu". Preporučio bih vam da se vratite onima zbog kojih vi i vaš posao imaju smisla, vratite se publici. Ma kakva bila, to je vaša jedina publika, bolje nemate. Ali, ako ste odlučili pregristi vlastiti ego i vratiti se, budite iskreni. Zar nije bilo dosta uzajamnih laži, podlosti, ružnih glagola, pred vama je povijesna šansa, prilika generacije. I kako mi je rekao Josip Skoblar, nemojte se izvlačiti na psihozu. Profesionalci ste, morate odraditi ono za što ste plaćeni. Ne bježite od istine ako igrate slabo, u nogometu to nije grijeh...
 
Iskreno, mislim da niste spremni za promjenu. Kao što nikada nećete biti ni sasvim sami. Ali, reći ćete sve o sebi. Da vas nije briga, a ako se želite utješiti - svratite u banku i pogladite bankovni račun. Bio bih najsretniji kada biste me demantirali!
 
PRENOSIMO Jutarnji list, piše Tomislav Židak, foto arhiva Jutarnji list