Čile živi nogometne dane A-selekcija niže uspjehe i drže brojne navijače u euforiji. Euforiji je „točka na i“ bilo sjajnih 4:3 protiv „smrtnog neprijatelja“ Perua usred Lime
 
Stanoviti Sergio, ovdašnji ruski imigrant, vozač je Transvipova mini-busa na relaciji aerodrom-grad. Budući da je i novinar SN bio njegov putnik čuo je razgovor s članom australskog stručnog stožera. Kad se Sergio primio za glavu slušajući da „klokani“ moraju na Nijemce, Argentince i Meksikance, trener se nasmijao:
- Jest strašno, ali i poticajno. Osvojimo li koji bod bit će to dobar posao. A s kim vi startate?
S Croatijom.
 
Tada se Australac uhvatio za glavu, a bivši Rus prokomentirao rabeći i ruke:
- Hrvati su ovako visoki, ovi moji ovako, niži za glavu…
 
Mauel, prodavač pletenih ljuljački u središtu Santiaga, evidentno nema pojma:
- Croatia? Dobit ćete pet komada!
 
UBOJITI FRANCUZI 
 
Kao što znate, istina je bila na sredini. Remi. I pitanje je tko je prošao bolje. Nebitno, pa sinoć je već odigrano 2. kolo. U 1. su poglavito briljirali Francuzi puneći mrežu  nemoćnim Novozelanđanima u Puerto Monttu, najjužnijoj destinaciji SP-a (od najsjevernije La Serene dijeli je 1.298 kilometara), 6:1. Potvrdili status možda i najvećeg favorita. Ako se iz sjene ne umiješaju Nijemci čijih 4:1 protiv pulena našeg suputnika iz busa djeluje dominantno. Uvijek su tu i Nigerijci, rekordni četverostruki prvaci sa 15 prethodnih prvenstava. Za koje se nerijetko sumnja da švercaju stariji igrače, a oni su, dapače, deklarirali najmlađe, s prosjekom od 16 godina, 11 mjeseci i 10 dana. Od 21 kandidata čak sedmorica su, tvrde, rođena 1999.  Među Zlatnim orlovima trojica su iz ASJ Academy Abuja odakle talente izvlači Damir Mišković. Čini se da je bazen neiscrpan. 
 
Čile živi nogometne mjesece, tjedne, dane. Trijumf A-selekcije na Copa Americi uzbudio je ionako zagrižene stanovnike, kojima je najpopularniji svjetski sport također takav jer ne mare za nešto stariji ali otmjeniji i puno skuplji kriket, dočim osebujni domaći rodeo s dvojicom jahača koji ganjaju telića izaziva sablazan udruga za zaštitu životinja. Za frizbi im se ionako fućka.
 
Euforiji je dokraja pridonijelo  nokautiranje Brazila u kvalifikacijama za SP '18,  točka na „i“ je prošlotjednih 4:3 protiv „smrtnog neprijatelja“ Perua u Limi. Famozni El Clasico del Pacifico odigran je 78. put od 1935. Omjer u pobjedama je 43:21 za Čile sa 14 remija. Mario Kempes prijeti da će cijenjenog i izbornika Jorgea Sampaolija vratiti u Argentinu, sviđa mu se kako formira team s trojicom napadača, dva plus jedan.
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
BROJNI SKAUTI
 
Službeno su akreditirani predstavnici poznatih svjetskih klubova odnosno potencijalnih kupaca Chelsea, Bayerna, Villareala, Udinesea, nitko ne vjeruje da nema emisara Barcelone, madridskog Reala, Manchester Uniteda i Cityja, Arsenala, Ajaxa… ravnodušnih nema, valjda su se prikrili pa snimaju iz sjene. Stalno su im otvorene oči i – novčanik!
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
Jorgeovi puleni nisu se ustručavali pohoditi sportski kamp Fernanda Riere, vidjeti te ohrabriti nasljednike iz U-17. Predvodili su ih Cristiano Bravo (Barcelona) i Gonzalo Jara (Mainz), u međuvremenu se Alexis Sanchez (Arsenal) javlja iz Engleske. Ne sjećamo se, usprkos „konjskom“ pamćenju, da je ikad itko od Velikih Vatrenih tako postupio naspram Malih Vatrenih… Momčad Miguela Poncea osobno je pozdravila i predsjednica države Michelle Bachelt. 
 
Znatiželjno se očekivao start Sjeverne Koreje koja je poradi specifičnih okolnostima u domovini jedna od najatraktivnijih i najintrigantnijih sudionica. Ovdašnji mediji štošta su otkrili o ekspediciji iz Pyongyanga smještenoj u hotelu Diego de Almagro, zona Lomos Verdes pokraj Concepciona. „Zatočenici s Istoka“ zaposjeli su 22 sobe na šestom katu, imaju besplatan Wi-Fi ne i pravo na bilo kakve vanjske kontakte – smiju nastupati isključivo na službenim press-konferencijama u prisutnosti provjerena prevoditelja. Osnovno je da kod i oko njih caruje potpuna tišina, čelična disciplina i ekstremna koncentracija. Doveli su vlastitog kuhara koji ne zazire ni od crvenog ni od bijelog mesa, najmanje od ribe. Radne seanse na poligonu Tehničkog sveučilišta Federico Santa Maria u Hualpenu na desetak minuta vožnje od hotela trebale su biti zatvorene, no nitko ne tjera tridesetak studenata koji obično navrate i ostanu. U petak se dogodilo nešto neobično: ogradu je preskočio dobroćudni pas i od tada je maskota selekcije, trči zajedno s momcima! Izbornik Kwang Mu-you rado zapali cigaretu, dapače: cigaru, onu debelu, kubansku. Ništa čudno, režim njegove zemlje uvijek su spajale uzajamne simpatije s Fidelom Castrom, vjerojatno i s bratom Raulom. 
 
A ništa strašno, nadajmo se, nije ni što se preksinoć izgubilo, od Rusije 0:2. To će mladi tiranin Kim Jong-un nekako oprostiti; ako je dobar i s kim, onda je to Vladimir Putin…
 
SJAJ I BIJEDA
 
Sinoć su naši s Amerima - „arhitektima vlastite propasti u sudaru s Nigerijcima“ - igrali na stadionu Sausalito u otmjenom becirku Vine del Mar, turističke meke koja je stoga posve različita od velike luke Valparaiso s kojom je spojena praktički i teoretski. Tihi ocean ovih dana nije baš tihi, vjetrovi dižu valove i kupači-optimisti prepuštaju se šetnji. Usput vide štošta. Naprimjer siromahe sklupčane na asfaltu s komadom poderanog kaputa ispod sebe, obiteljske i ostale kuće odrede opasane visokim željeznim ogradama, sa šiljcima, video-nadzorom, čak i pod elektičnim naponom ne bi li se odvratili lopovi: „Ne takni, nego se makni!“ Sjaj i bijeda kao ironija sudbine.  
 
Uistinu dotjerani Sausalito, susjed Valparaiso Sporting Clubu s probranom ergelom rasnih Arabere i ogromnom Granadilla Golf Clubu, za Hrvate ima bizarno značenje: upravo na njemu je Vlatko Marković, najdugovječniji predsjednik HNS-a, lipnja davne 1962. igrao polufinale SP-a s Čehoslovačkom i u porazu 1:3 sudjelovao autogolom. Tridesetak godina kasnije pričao je da se tim potezom prvi svrstao u rušitelje Jugoslavije.
 
No dobro, neće biti baš tako budući da je Vlatko izabran u idealnu jedanaestoricu turnira, ali ne zvuči loše. Podsjećamo da je njegov intimus i kum Dražan Jerković postigao četiri pogotka i prvo mjesto na listi artillerosa dijelio s Florianom Albertom, Garrinchom, Valentinom Ivanovom, Leonelom Sanchezom i Vavom. Hrvatski ogranak sačinjavali su i Josip Skoblar, Željko Matuš, Pero Radaković, Andrija Anković, našim se smatralo i Muhameda Mujića. Sudio je Branko Tešanić iz Varaždina.
 
Nadomak stadionu je graditeljsko čudo – kaskadna ljepotica utkana u brdo, remek-djelo Octavija Pereza Lopeza nastalo 2001. Spektakularne Terazes de Sausalito u Aveniji Norte 7 na broju 1620. Podrazumijevaju se dvije uspinjače sasvim nalik iličkoj. Eh, da je Borisu Durlenu tu biti barem jedno popodne…
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
S kraja svijeta
 
KANDIDATURA
 
Hoće li se Čile kandidirati za organizatora World Cupa '30? Ideja nije nova, premda se sportskom interesu suprotstavlja slutnja ekonomista o katastrofalnim posljedicama. Zato što su nužna ogromna ulaganja u stadione i infrastrukturu. Podsjeća se na brazilsku investiciju od 1,1 milijarde eura u sportske arene plus 3 milijarde samo za dogradnju zračnih luka. Jest da sve to ostaje, ali odakle uzeti novac kad i ako ga nema? To je uglavnom jasno – plaćaju porezni obveznici. FIFA se sigurno neće odreći svoje zarade od 1,5 milijardi dolara, osim ako „novi Blatter“ ne bude umjereniji… Opstoji procjena da turisti i gledatelji nipošto ne mogu podmiriti rashode. 
 
Bila je aktualna suradnja s Argentinom, više dakle nije. Paralelno domaćinstvo nudi se Urugvaju, ili se nudi on. Čileanski ministar sporta Nicole Saez ništa ne odbija i ne prihvaća, predsjednik nogometne federacije Sergio Jadue žuri polako, ispitujući puls svjetske i kontinentalne asocijacije. Nije potrebno kupovati vrijeme, ima ga dovoljno. Djelomice su počele kvalifikacije za SP '18 u Rusiji, onda je na redu Katar '22. Za summit '26 natječu se Kanada, Meksiko i Kolumbija, odlučit će FIFA-Kongres 10. svibnja 2017. u Kuala Lumpuru. A potencijalni suparnici Čileu zovu se Maroko, SAD, Engleska te osovina Novi Zeland-Australija. Hoće li Santiago biti uporan, u skladu s državnim motom „Razumom ili silom“?
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
SAAVEDRA NOVA AKVIZICIJA MAKSIMIRA?
 
Pretpostavljamo da će se za jednog od igrača konkretno zainteresirati – Dinamo. Naime Marijan Vlak oduševljen je Ignaciom Saavedrom s brojem 6 kojemu je tek 16 godina, članom Universidad Catolice u kojoj je direktor Jose Maria Buljubasic, i njihov i naš pa bi kontakt mogao biti uspješan. Saavedra ima samo 172 cm ali je dobio sve zračne dvoboje s hrvatskim reprezentativcima, ne gaseći se svih 90 minuta. Milivoju Bračunu čini se da trenira na trampolinu. Prema tome, Zdravko Mamić valjda neće dugo čekati! Zašto i bi, željezo se savija dok je vruće, talenti pak nabavljaju dok su mladi i jeftini. A ima pozitivno iskustvo s Juniorom Fernandesom i Angelom Henriquezom, ni Pedro Morales nije bio baš čisti promašaj. Čile je uvaženi izvoznik – dnevnik La Tercera ovog je ponedjeljka objavio listu 59 legionara s potankim vikend-učinkom, ima ih od Španjolske do Emirata, od Argentine do Turske.  
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
PRENOSIMO Sportske novosti, piše Branko Stipković, foto arhiva HNS