BICIKLIZAM Tinkoff Saxo, jedna od najboljih svjetskih momčadi, sa svojim svjetskim super-zvijezdama Albertom Contadorom i Peterom Saganom te našim Robertom Kišelovskim ovih dana gostuje u Hrvatskoj
 
Ponajbolji svjetski biciklist današnjice Alberto Contador (po dva puta osvajao i Tour, i Giro, i Vueltu), aktualni svjetski prvak Peter Sagan i još nekolicina zvučnih imena iz svijeta biciklizma, a među njima i naš Robert Kišerlovski, kao članovi jedne od najboljih svjetskih momčadi Tinkoff Saxa, ovih su dana kao svoju bazu odabrali - Poreč.
 
Inicijativom Vladimira Miholjevića, bivšeg sjajnog profesionalca na dva kotača, a danas izbornika hrvatske reprezentacije i direktora obnovljene Utrke oko Hrvatske, biciklistički Real Madrid upravo u Hrvatskoj na svojevrstan način otvara pripreme za sljedeću sezonu.
 
Saxo se sam javio
 
- Pomogle su moje neke veze iz vremena dok sam bio vozač, ali najbolju reklamu nam je dala ovogodišnja utrka Tour of Croatia. Odradili smo sjajan posao i to nam je bila referenca prema svim momčadima. Saxo se, recimo, sam javio i poželio doći kod nas, a mi smo onda dalje u dogovoru s Valamarom osigurali sve što im treba - objasnit će Miholjević.
 
- Vjerujem, zapravo, da je ovo samo prvi korak jer želimo pokazati da imamo kapacitet, stručnost, institucije i sposobnost odraditi posao s najboljim svjetskim kolektivima na najbolji mogući način.
 
Razmjere reklame u globalnim razmjerima teško je izmjeriti, ali dovoljno je reći da su ovdje došli mediji iz šest europskih država (Italija, Francuska, Njemačka...), da je ovdje i Cyclingnews, svojevrsna biciklistička biblija. I svi će u kontekstu Saxa spomenuti i fotografirati Poreč, Istru, Hrvatsku, a te će slike i riječi doprijeti do milijuna čitatelja i gledatelja u cijelom svijetu. Jasno, i do drugih momčadi, koje će možda sljedeće godine također izabrati Hrvatsku i Poreč. Ako je dovoljno dobro za Saxo, onda je dovoljno dobro za svakog...
 
A što Tinkoff Saxo zapravo radi u ova tri-četiri dana sa svih svojih 27 vozača? Ovdje će promovirati nove dresove za sljedeću sezonu, testirati bicikle, napraviti plan utrka za 2016, raditi razna mjerenja od otiska stopala za cipele do medicinskih testiranja (u opatijskoj klinici Thalassotherapia), koja su im važna za radnu dozvolu.
 
Već sada je inače potvrđeno da će Saxo Tinkoff biti jedna od top momčadi koje će sljedeće godine nastupati na Utrci oko Hrvatske. U kojem sastavu još se ne zna, ali će im to biti ‘proba’ za Giro
 
Jučer su imali i probnu vožnju po okolici Poreča, pridružio se i predsjednik HBS-a Martin Čotar, kao i Miholjević (makar je većinu vožnje proveo radno, s mobitelom na uhu).
 
Ljudi od 4 milijuna eura
 
Robertu Kišerlovskom neobično je sve to raditi kod kuće.
 
- Lijepo je što je, eto, i elitni biciklizam došao u naše krajeve. Vjerujem da to otvara puno mogućnosti i za naš turizam i biciklizam jer uvjeti su odlični, mi kao profesionalna momčad imamo ovdje sve što nam treba - rekao je naš biciklist.
 
Robert je, jasno, i svojevrsni vodič ostatku momčadi dok su ovdje.
 
- Neki su već prije bili u Hrvatskoj na juniorskim utrkama, neki su dolazili ovdje na ljetovanje... Uglavnom, svi su sretni što smo ovdje jer je sigurno bolje nego na Kilimandžaru!
 
Naime, prošle godine je Saxo za team building izabrao uspon na afrički vrh, ove godine toga nema u programu. I tako su Alberto Contador i Peter Sagan - vozači koji svaki vrijedi 4 milijuna eura po sezoni (!) - završili u Hrvatskoj. Sjajna, sjajna stvar.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti, PIŠE Ivan Jelkić, FOTO arhiva Tinkoff Saxo