U grandioznom hotelu „Rosewood“ u Abu Dhabiju objavljene su nominacije za prvu godišnju nagradu za najbolje sportske novinare širom svijeta u svim kategorijama. Svečanost objave vodio je proslavljeni svjetski troskokaš, olimpijski pobjednik Johnatan Edwards... 
 
... a obavljena je pred novinarima desetak svjetskih TV postaja i najeminentnijih svjetskih medijskih kuća, te predstavnicima Abu Dhabi Media, članovima IO AIPS-a, te posebnim gostima.
 
Od preko 700 ukupno pristiglih radova (5 iz Hrvatske!), prvo su članovi Izvršnog odbora AIPS-a u 2 kruga „pročistili“ popis prvo na 20, a potom na 10 uradaka u svakoj kategoriji da bi posebno oformljen žiri: Jamil Mohamed Abd Al-Qader iz Jordana, predsjednik Udruge sportskih novinara Arabije; Vincent Amalvy iz Francuske, urednik sporta AFP-a; Jaap de Groot iz Nizozemske, urednik sportske rubrike De Telegraaf; Donna de Varona iz SAD-a, predsjednica DAMAR Inc.; Mark Gleeson iz Južnoafričke Republike, komentator na SuperSport television; Rainer Holzschuh iz Njemačke, izdavač Kicker - Sportmagazin; Gary Kemper iz SAD-a, konzultant Međunarodnog olimpijskog odbora; Shinsuke Kobayashi iz Japana, urednik sportske rubrike Kyodo News; Neil Wilson iz Velike Britanije, dopisnik The Daily Mail-a (životopisi žirija u prilogu) u idućih nekoliko dana definirao najboljih 3 u svakoj kategoriji. Među 10 radova nema niti jednoga iz Hrvatske. Predsjednik žirija je ujedno i predsjednik AIPS-a, Svjetske udruge sportskih novinara, Gianni Merlo, a posebnu ulogu u žiriju, kao predstavnik sportaša ima i Yao Ming, proslavljeni kineski i NBA košarkaš. Popis svih nominiranih također je u privitku.
 
Kako je to tijekom predstavljanja rekao Merlo voditelju priredbe Edwardsu „I za AIPS je ovo bilo iznimno važno razdoblje u razvoju sportskoga novinarstva širom svijeta, nešto poput važnog troskoka: počeli smo u Parizu prije 8 mjeseci, prošli cijelu zemaljsku kuglu promovirajući nagradu, odabrali smo najbolje, a 15.12. ćemo završiti naš prvi troskok objavom imena dobitnika nagrade“
 
Nagrada „Biser“, 10 tisuća dolara najboljem, a po 5 tisuća dolara prvim pratiteljima (nagrada je povećana s 1500 dolara!) bit će dodijeljena 15.12. također u Abu Dhabiju, na velikoj svečanosti, koju će kako smo informirani prenositi širom svijeta putem satelita.
 
 
STATISTIKA:
724 pristigla uratka
29 jezika
86 zemalja
5 kontinenata
9 kategorija
11 članova velikog žirija
6 mjeseci intenzivne promocije na 16 velikih sportskih događaja u 15 zemalja
Više od 9000 sportskih novinara kontaktirano je izravno ili posredno obaviješteno o „Biseru“ (54000 Magazina AIPS razaslano širom svijeta)
 
 
 
 
 
 
Dokumenti: