10 SLIČICA ČILEANSKE RAZGLEDNICE Završni pogled na World Cupu U-17 i zbivanja u zemlji s kraja svijeta - iz Čilea za SN i HZSN piše Branko Stipković
 
I to je gotovo, barem za nas. Dugo ćemo žaliti što nismo zatvorili čarobni krug Santiago-Vina del Mar-Coquimbo-Concepcion-Chillan-La Serena-Vina del Mar. Sedam utakmica u sedam gradova s borbom za medalje… Nije prošlo, ostali smo za dvije kraći. 
 
Ovo je mali zbroj podataka i zapažanja, činjenica i impresija. Deset sličica čileanske razglednice. Završni pogled na zbivanja u zemlji s kraja svijeta koju smijemo pamtiti jer doista nije bilo loše!
 
1. UČINAK
Hrvatska je dakle pobijedila Nigeriju 2:1 i Njemačku 2:0, remizirala s Čileom 1:1 i Amerikom 2:2, izgubila od Malija 0:1. Posrijedi je učinak od 53,33 posto. Naoko skroman, ali ne zaboravimo da je riječ o SP-u! Tih sedam golova postigli su Moro i Majić po dva, Ivanušec, Brekalo i Lovren. Skupili smo tek pet žutih kartona, jedan po utakmici što dokazuju izraziti fair-play. Opomenuti su Moro, Babić, Kalaica, Gjira i Sosa. Najviše minuta, svih 450, nanizali su Šemper, Kalaica, Sosa i Brekalo, slijede Lovren (432), Moro (428), Soldo (360), Majić (340), Ivanušec (317), Hudeček (286), Đurasek (264), Erlić (224), Gjira (194), Šverko (164), Babić (87),  Delić (32), Pasariček (22). Znači da ni na trenutak nisu ulazila četvorica – Nevistić, Šutalo, Karamarko i Halilović. Izbornik Bašić izborio se za vrlodobrih 7,00!
 
2. OCJENE
Po našim ocjenama najbolji je Moro s prosjekom 7,30. Sa 7,00 prate ga Šemper, Soldo i Brekalo te sa 6,83 Hudeček, po 6,80 imaju Kalaica i Sosa, zatim Ivanušec 6,75, Majić 6,70, Lovren 6,60,  Gjira 6,33, Babić 6,25, Erlić 6,16, po 6,00 Šverko, Đurasek i Delić dočim je Pasariček igrao prekratko da bi bio ocijenjen.
 
Evo dojma o svakom:
Moro – Rođeni as. Kompletan i konkretan. Vezni skoro savršene tehnike. Igra lako. Kreće se i elegantno i silovito. Nerijetko autor posebnih, prelijepih pogodaka. Ugašen samo protiv Malija.
Šemper – Njemu se nema što zamjeriti. U svakom nastupu iskazivao sigurnost i vrijednost. Hrvatski Neuer koji ne žali ni truda ni vremena da bi dokraja stasao – potencijalu dodao sustavnost.
Soldo – Pijavica, lijevi stoper koji takmacu ne daje disati. Reagira rezolutno, čisti kao metlom. Inteligentan. U derbiju s Nijemcima slomljen mu je nos. Nedostajao u četvrt-finalu.
Brekalo – Talent nalik suhom zlatu. S loptom majstor, toliko uvjerljiv i zaljubljen da je katkad vodi predugo. Primjerna udarčina desnicom. Neumoran, raspoložen uvijek. Ide i široko i okomito.
Hudeček – Klasičan desni branič sklon ofenzivnim akcijama. Tvrd, okretan, iako nižeg rasta izvrstan u skoku. Ovladao svim postulatima nogometne igre. Ne da se otresti samo tako, nikome.
Kalaica – Razumije se da je bolji na stoperu nego na defenzivnom veznom, ipak mu je to prirodna pozicija. Dominira izgledom, sigurnošću i zrelošću, svime. Rampu spušta neprestano.
Sosa – Izrazito sklon kombinatorici, stalno s druge strane centra, rado se upušta u uspješne prodore, poglavito slalome. Nije istina da mu je Passlack bježao, bježao je svima, i što je napravio.
Ivanušec – Jedini član prve momčadi koji nije iz Dinama, već iz Lokomotive. Vrlo solidan zadnji vezni. Nadire kao torpedo. Čvrst, dokraja odgovoran. Voli se prikrasti te pucati, zabiti.
Majić – Dva sjajna pogotka, Amerikancima i Nigerijcima. Opstoji zaključak da genijalcima iz veznog reda centarfor i ne treba, što je pogrešna teza. Važno je da Igor Karlo ima prostor za napredak.
Lovren – Od njega se tražilo i očekivalo više. Permanentna napast i latentna opasnost zdesna, osobito kad krene paralelno s poprečnom linijom i štela ljevicu. Eksplodirao jednom – matirao Nijemce.
Gjira – Naoko sitan ali, kako se to kaže: dinamitan. Ispruži poluge i šparta terenom. U pojedinim trenucima i situacijama površan; na ovakvim priredbama lopta se ne smije gubiti olako.
Babić – Počeo u vrhu navale pa ga istisnuo uobičajeni partner Majić. Voli poentirati, ovdje za to baš i nije bilo prilike. Pouzdani član kolektiva, na nj se možeš osloniti. Razvoj teče.
Erlić – Prva alternacija za središnje braniče. Član Sassuola. Jak u skoku, vješt i na tlu. Ništa mu nije ni strano ni teško. S obzirom na visinu dosta lagan i pokretljiv. Opravdano tu.
Šverko – Nedavno otkriće iz Karlsruhea SC, lijevi bočni koji kandidira za suprotnu stranu budući da je Sosa neupitan. Snažan i pokretljiv, ubacuje se iz drugog plana i pridonosi angažmanom.
Đurasek – Na mundial stigao sa statusom standardnog u početnoj jedanaestoricu, u međuvremenu malo nestao. Ali se i vratio. Možda nije u top-formi. Kad jest, odlično proigrava.
Delić – Špic. Istaknuo se nesebičnom asistencijom Lovrenu za drugi pogodak Njemačkoj. 
Pasariček – Zadnji vezni. Dugo bio oporavljenik, uključivanje i priključivanje nije jednostavno.
 
3. IZBORNIK
Bašić je malo lutao glede Kalaice i osnovnog rasporeda, pa sve sveo na pitanje „Koju dvojicu od četvorice Ivanušec, Đurasek, Gjira, Pasariček staviti za korektore veznog reda“. Stručnost nedvojbena. Želja za ovladavanjem svih zanatskih postulata naglašena. Ne ustručava se čuti i tuđa mišljenja usmjerena istom cilju.  Evidentno je da nogomet izučava. No duboko je to more. Zadovoljan postignutim, premda mu je, kao i svima, krivo što Hrvatska nije otišla tamo kamo objektivno pripada, u polufinale. Ispriječilo se previše faktora, od umora i ozljeda do protivnika koji se do tada nije odveć istrošio ni namučio. Zato je Mali i mogao biti veliki.
 
4. ŠUTNJA
Dario Bašić se rado savjetovao s trenerima iz ekspedicije Ivanom Bedijem, Marijanom Vlakom, Milivojem Bračunom i Granom Vlaovićem. Oni pak uopće nisu bili raspoloženi za izjavu kamoli intervju glede stručne problematike, sve prepuštajući izborniku, ne želeći uplitanje ni na koji način. No dobro, ne bi to bilo uplitanje. Prvi je bio vođa puta, drugi nazočio zbog dvanaestorice dinamovaca, treći je učitelj državne postave U-16, a četvrti putovao i kao svojevrsni ataše Brončanih u susretima sa zemljacima; posve bespotrebna misija s obzirom na to da zemljaci, asimilirani Čileanci, za to nemaju nikakvih sklonosti.
 
5. ELF
Njemačka selekcija imala je najopsežniju pratnju – opsluživale su je čak 24 osobe, od člana vodstva nacionalne federacije do ekonoma! Razni specijalisti i manualci za razna područja. Ništa se nije prepuštalo slučaju. A onda se naletjelo na Kroatien – i žalim slučaj – stradalo neovisno o logističkoj pratnji. Ispostavilo se da boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka. Srce i mozak. 
 
6. GAZELE
Vjerojatno se misli da je Mali „tamo neki“ i da nipošto nismo smjeli izgubiti makar se radi o prvaku Afrike. Što je dakako pogrešno. Točno je da ne bismo stradali da smo dotične nedjelje bili pravi, međutim ti crni, žilavi, krakati momci za ovaj su se turnir spremali tri-četiri godine. Šef Baye Ba iskreno je hvalio Male Vatrene („Svršetak smo dočekali totalno iscrpljeni!“), proglašavajući utakmicu velikom. Takve su im i ambicije: „Došli smo po zlato“. U polufinalu  moraju na Belgijance, jedine preostale Europljane koji su premašili očekivanja. 
 
7. MONUMENTAL
Ne blijede scene sa Super Clasica na stadionu Monumental pred 48.000 gledatelja – Colo Colo je sa 2:0 isprašio Universidad Chile u 178. uzajamnom okršaju. Nevjerojatna priredba, kreševo bez sekunde predaha u kojem su gosti, inače deseti, lideru priuštili mnogo problema. Domaće je spašavao briljantni vratar Villar, obranio i penal. Kad je trener UC-a Lasarte pogođen bocom u glavu nije tražio prekid meča već uvjeravao suca Gambou da je sve u redu. Bi li tako postupio i neki naš…? Nije jasno zašto najbogatiji hrvatski klubovi kupuju kojekakve ocvale euro-ikonice, a ne ovdašnje vedete na mlazni pogon, sigurno nisu skuplje.  
 
8. CHILE
Za dugih i čestih putovanja, uglavnom Pullmanom Cargo, nagledali smo se svega i svačega. Potleušica i oblakodera, sirotinje i aristokrata, Anda i Pacifika. Marljivih ljudi, ratara, kojima je sređena parcela važnija od nesređene kuće. A te kuće najčešće nalikuju sojenicama, nasađene na nekoliko drvenih stupova. Zato da se izbjegnu bujice kad u Kordiljerima počne otapanje snijega? Ne, zato da lakše prebrode zemljotres. Oni koji se barem malo razumiju u fiziku znaju kako nije isto trese li se cijeli tlocrt ili niti njegova desetina…
 
9. SPOMENIK
Djelovalo je groteskno: među, na žalost, brojnim spomenicima koji pored autoputa svjedoče o poginulima, nedaleko Concepciona postoji i spomenik – konju. Bijelom, rasnom, čistokrvnom araberu. Pogodio ga šleper na Panamericani i gazda ne može prežaliti. Od životinja u ovoj su zemlji ipak najbrojniji psi. Dobroćudne lutalice koje ne smetaju nikome. Čini se da se tretmanom ne razlikuju od indijskih svetih krava! 
 
10. PASSWORD
U dvadeset dana vođa hrvatske ekspedicije nije jedinog hrvatskog izvjestitelja pozvao niti na jedno piće, ne daj Bože na večeru. Valjda pazeći da se ne zamjeri „Alfa Romeu“. Ali je bez grižnje savjesti tražio korisničko ime i lozinku kako bi listao i čitao SN online, vjerojatno šifru dajući i ostalima. Baš nam je drago što su se načitali. Sad je tome kraj – neće moći ove noći, mijenjaj Štabi podatke pa se neka pretplati!  
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Branko Stipković FOTO Drago Sopta i arhiva SN