Čelnici Svjetske antidopinške agencije predložili drastičnu kaznu zbog sustavnog dopingiranja uz podršku države - Rusiju izbaciti s Olimpijskih igara u Riju! – piše Hrvoje Slišković, novinar Jutarnjeg lista
 
Atletika proživljava najteže dane u povijesti, kraljevstvom sportova posljednjih godina vladalo je zlo veće od Saurona koje su provodili najviši ljudi IAAF-a (Međunarodno udruženje atletskih saveza) te čelnici ruske atletike, sporta i države.
 
Aktualni trenutak je mnogo teži nego kada su otkrivane brojne dopinške afere jer se ovdje radi o korupciji u rangu skandala koji trese Fifu. 
 
Pošteni, vrijedni sportaši dosad su se mogli tješiti da se krovne organizacije barem trude održati atletiku čistom, a u ponedjeljak su saznali da je baš IAAF dozvolio da prevaranti uzimaju medalje ispred poštenih, kako su tablice rezultata falsificirane jer su se prljavi služili pokvarenim radnjama.
 
Interpol vodi istragu
 
WADA (Svjetska antidopinška agencija) tvrdi da je u Rusiji vladalo sustavno dopingiranje atletičara pod pokroviteljstvom državnih službi, a čelnici IAAF-a su dozvolili da sve prođe nekažnjeno jer su potplaćivani milijunima eura. 
 
Francuske vlasti otvorile su istragu protiv dugogodišnjeg predsjednika IAAF-a Senegalca Laminea Diacka za primanje više od milijun eura mita, a Interpol je objavio kako će predvoditi globalnu istragu o korupciji i dopingiranju u atletici.
 
Izvješće je javnosti predočio predsjednik WADA-e Dick Pound i zatražio drastičnu kaznu za 
Ruski atletske savez (VFLA).
 
- Londonske Olimpijske igre su sabotirane jer se dozvolio nastup sumnjivim ruskim atletičarima. Naš je prijedlog da se ruskoj atletskoj reprezentaciji zabrani nastup na Olimpijskim igrama 2016. godine. Nadamo se da će sami početi ispravljati nepravde - izjavio je Pound.
 
Rusi poriču optužbe
 
Novi predsjednik IAAF-a Sebastian Coe je, naravno, šokiran optužbama te je odmah započeo konzultacije s članovima Vijeća IAAF-a o mogućim kaznama koje uključuju i suspenziju VFLA. Rusi, pak, poriču sve optužbe.
 
- Potrebno je dokazati da se radi o pogrešci saveza, a ne pojedinaca - istaknuo je v. d. predsjednika VFLA Vadim Zjeličjenok.
 
WADA u svom izvještaju tvrdi da su neki ruski liječnici i laboranti sudjelovali u sustavnom dopingiranju sportaša, kako je u moskovskom laboratoriju namjerno uništeno više od 1400 uzoraka nakon što je WADA poslala pismeni nalog da se moraju sačuvati, da nčazočnost djelatnika FSB-a (bivši KGB) u laboratorijima u Moskvi i Sočiju “dokazuje uključenost ruske države”. 
 
Saznali su i da je RUSADA (Ruska antidopinška agencija) unaprijed javljala sportašima kada će biti testirani, sakrivala pozitivne rezultate, zastrašivala djelatnike koji su uzimali uzorke te primala mito.
 
Sudjelovao i bivši KGB
 
“Nastup dijela ruskih atletičara u Londonu spriječio bi se da dužnosnici IAAF-a nisu bili neobjašnjivo tolerantni kada su u pitanju sumnjivi krvni (i drugi) profili”, jedan je od glavnih WADA-inih zaključaka.
 
U ovom slučaju WADA je istraživala samo optužbe iz dokumentarnog filma ARD-a u kojem se tvrdilo da ruski atletičari plaćaju 5 posto zarade kako bi im se pomoglo u dopingiranju te zataškalo pozitivne rezultate. 
 
Među optuženima su bili Liliana Šobukova, Marija Savinova, Jekaterina Poistogova...
Kasnija objava ARD-a i Sunday Timesa o najmanje 800 atletičara unutar 11 godina čiji rezultati testiranja (procurilo ih je više od 5000) upućuju na to da su mogli biti dopingirani, tek će doći na red. 
 
 PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Hrvoje Slišković FOTO arhiva AFP