Dopredsjednica HOO-a, gđa. Morana Paliković Gruden je u Pragu, na 44. Skupštini EOO dobila priznaje EOO za poseban doprinos razvoju sporta i svakodnevnu brigu za njegov boljitak – izvještava predsjednik Komisije za informiranje i izdavaštvo HOO-a Jura Ozmec
 
Priznanja su primili još i g. Alainom Gelesom iz Francuske, g. Josephom Cassarom s Malte, g. Ioanom Dobrescuom iz Rumunjske te g. Igorom Kazikovom iz Rusije. 
 
Kako je Skupštini nazočno više od 350 delegata iz 50 europskih zemalja, te predstavnici budućih Igara mladih, ali i kandidata za OI 2024., a među pozvanima su i predsjednik MOO-a, g. Thomas Bach, predsjednik ANOCA, Šeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, te počasni predsjednici MOO-a i EOO-a, gospoda Jacques Roggue i Mario Pescante, cijela je svečanost dobila na važnosti i potvrdi rada svih nagrađenih, pa tako i nagrađenih mladih sportaša. 
 
Na velikoj večeri priređenoj u dvorcu na praškim Hradčanyma, u predsjedničkoj palači, mladi češki biciklist Jiri Janošek osvojio je nagradu „Piotr Nurowski“ za najboljeg mladog europskog sportaša. Nagradu su mu u velebnoj „Španjolskoj sobi“, kultnom mjestu ne samo češke povijesti, nego i češkoga sporta, zajedno predali g. Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora i g. Patrick Hickey, predsjednik Europskih olimpijskih odbora. Nagrada se dodjeljuje po peti put, a u sebi ne sadržava samo sportske vrijednosti rezultata, već i na neki način prednost daje mladim sportašima, koji kroz svoj sportski put vrednuju i cijene fairplay. Janošek je pobjednik TT utrka na 1 km na europskom i na svjetskom prvenstvu, obranivši tako naslov svjetskoga juniorskoga prvaka. Mladi biciklist, član „ASO Dukle“ iz Brna, ujedno je uzeo 12.000 eura nagrade.
 
Ostalih četiri dobitnika su na pozornici „zamijenili“ njihovi predsjednici olimpijskih odbora i umjesto njih preuzeli diplome, ali njihova imena ostaju zapisana u povijesti: Jana Kudrjavceva, ritmička gimnastičarka iz Rusije, Luke Greenbank, plivač iz Velike Britanije, Jakub Grigar, slovački kanuist, te njemačka sanjkašica Jessica Tiebel.
 
Osim svečanosti, i u hotelu Intecontinental, gdje se Skupština EOO održava bilo je zanimljivo, posebno u nadahnutom i odlučnom nastupu Jeana Michaela Saivea, stolnotenisača, ali u Pragu predsjednika Komisije sportaša EOO, kad je odlučno zauzeo stav sportaša protiv dopinga ali i zatražio jače  informiranje sportaša i trenera, odnosno kako im u borbi protiv dopinga pomoći. Zaključne riječi prvog čovjeka europskoga olimpizma, g. Patricka Hickeya još su jednom naglasile 2015., kao iznimno važnu godinu za Stari kontinent i sport na njemu, jer su napokon održane i prve Europske igre, u Bakuu, čime je europski sport napokon dobio svoje priznanje i u tom segmentu, u kojem je zaostajao za Azijom i Amerikama. Pohvale u svim segmentima organizacije Skupštine u Pragu idu i Češkom olimpijskom odboru, njihovom predsjedniku Jiriju Kejvalu.
 
Iduća Skupština zakazana je u Minsku, bjeloruskom glavnome gradu, ujedno i domaćinu ljetnih Europskih igara mladih, čime se Bjelorusija još više otvara za sportaše cijele Europe i svijeta. Uostalom, nedavno je Minsk, baš u istoj dvorani nacionalnog olimpijskog odbora, gdje će biti Skupština EOO, uspješno ugostio i Kongres AIPS Europe, Europske unije sportskih novinara.
 
 PIŠE Jura Ozmec, predsjednik HZSN-a FOTO službene fotografije EOO & „Inside the games“