Legendarni trener Josip Gašparac, koji je stvorio Ivana Horvata, u Osijeku ima sjajnu grupu od 19 motkaša – piše Kristina Dominković, novinarka SN
 
Njemu je pred vratima 79. godina, no, legendarni hrvatski trener motkaša Josip Gašparac, čovjek koji je stvorio Ivana Horvata, radi punom parom.
 
- Volim raditi s mladima, oni me pomlađuju - smije se Gašparac.
 
U klubu Osijek-Žito posljednje dvije godine okupio je perspektivnu grupicu mladih atletičara, a ove sezone rad je došao na naplatu.
 
- Imam grupu od 19 atletičara i atletičarki. Od njih 19, devet ih je osvajalo medalje na raznim prvenstvima Hrvatske.
 
Njihov klub ove je sezone osvojio 70 medalja, a trećinu osvojili su upravo motkaši - čak 24 medalje.
 
Mlađi junior Dario Prekl u svojoj je kategoriji prvak i u dvorani i na otvorenome, ali ima i srebro (vani) i broncu (dvorana) u juniorskoj, dvije bronce u mlađeseniorskoj te broncu u seniorskoj (dvorana) konkurenciji. Kadet Ivan Paravac prvak je u dvorani, doprvak na otvorenome, njegov vršnjak Sven Salaj, pak, prvak vani, a srebrni u dvorani.
 
Tri odlične kadetkinje raspoređivale su se po postoljima. U dvorani Maria Horvat prva, Klara Šoja druga, a Nikolina Užnik treća, a na otvorenome Šoja prvakinja, a Horvat doprvakinja.
 
- Bitno je reći da i Salaj i Paravac imaju samo 14 godina, a da je Šoja još dvije godine kadetkinja.
 
U ovoj grupi još zimus je bio i Tomislav Zrno, koji je u dvorani bio brončani mlađi senior, ali je otišao iz Hrvatske, a kod oca trenera, koji vodi Ivana Horvata, prešao je Mario Livančić, juniorski i seniorski viceprvak.
 
- Nije to sve od naših medalja. U Kupu Hrvatske osvojili smo i tri prva, četiri druga i tri treća mjesta, a ovo ljeto imali smo šest reprezentativaca, čak je Prekl nastupio na SP-u mlađih juniora u Kolumbiji i bio je 22.
 
Možda i najposebnija priča u ovoj grupi je Elia Valentić koja se atletikom počela baviti početkom godine.
 
- Kod mene je došla 1. veljače i to sasvim slučajno. Dovela je sestru na atletski trening, jedan trener ju je vidio, a kako je ona 10 godina trenirala gimnastiku, poslao ju je k meni i počeli smo raditi.
 
Ova 17-godišnjakinja odmah je počela redati medalje. Prvo mlađejuniorsko srebro (3,20), pa juniorsko (3,20), da bi na seniorskom prvenstvu skočila 3,60 i postala prvakinja Hrvatske. Isto je skočila i mjesec i pol dana kasnije na mlađeseniorskom prvenstvu za srebro. Četiri medalje u samo devet mjeseci treniranja!
 
- Na Gradskom vrtu imamo dobre uvjete za rad. Malo zimi bude problema jer u dvorani bude oko 4-5 stupnjeva. Sada je 16-17, pa uživamo. No, imamo jedan puno veći problem, nemamo motke za Eliju.
 
Prvakinja Hrvatske, a nema motku?
 
- Da. Da bi napredovala, treba tvrđu motku, a za to nemamo novac.
 
Koliko točno?
 
- Oko 4-4.500 kuna. Grad je obećao još prije 2,5 mjeseca... Imamo mi u klubu 40-ak motki, ali za taj uzrast nam fale 3-4. Onda improviziramo, skraćujemo zalet... To je šteta jer Elia je čudesan potencijal. Ona za 3-4 godine može skakati preko 4,40, a to je rezultat svjetske vrijednosti.
 
Podsjetimo samo, seniorski rekord Hrvatske od 2005. je 4,05, a postavila ga je Ivona Jerković.
 
- Elia bi već u zimu trebala početi rušiti nacionalne rekorde.
 
Pazite, to kaže čovjek koji je uporno tvrdio da Ivan Horvat vrijedi za više od 6 metara... Taj isti 
Ivan ove je godine bio senzacija u finalu Svjetskog prvenstva.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Kristina Dominković FOTO arhiva Glas Slavonije i AK Slavonija- Žito