Na Trgu kralja Tomislava u Županji otkriven je novi spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj, a otkrio ga je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker te gradonačelnik Županje Davor Miličević.
 
Spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj na gradskom trgu u Županji podignut je još 1980. godine prilikom obilježavanja stote obljetnice igranja nogometa, no djelo akademskog kipara Ivana Hermana uništeno je u ratu i potom je privremeno uklonjeno.
Novi spomenik djelo je akademskog kipara Krešimira Roda, a izgrađen je u obliku slova "Z" koje se, zajedno s loptom postavljenom na vrhu, može iščitati kao slovo "Ž" - početno slovo Županje, grada u kojem je pronađena prva lopta. Također, novi je spomenik smješten u prostoru na Trgu kako bi na najbolji mogući način bio približen građanima i posjetiteljima.
 
Kada su engleski industrijalci krajem 19. stoljeća stigli u Županju, sa sobom su donijeli i svoje igre za razonodu, prvenstveno nogomet i tenis. Upoznavanjem, a potom i zapošljavanjem mještana, Englezi su mlade Županjce uključili u svoje igre i podučili ih pravilima.
 
Nogomet je stoga vrlo brzo postao popularan u Županji, a engleski industrijalci su stanovnicima Županje naposljetku i poklonili svoju malu, okruglu i zbijenu kožnu loptu koju su donijeli iz Engleske.
 
Godine 1979. prva nogometna lopta pronađena je u tipičnoj graničarskoj kući staroj oko dva stoljeća u Ulici Vladimira Nazora broj pet u Županji. Bila je izrađena od prirodne kože s režnjevima, od kojih je jedan nedostajao. Vlasnik je loptu naslijedio od svojih predaka koji su bili zaposleni u tvornici tanina osnovanoj od pridošlih Engleza, no duži joj niz godina nije pridavao pozornost budući da je u njoj čuvao razne sitnice poput čavala i šila.
 
Po nalasku prve nogometne lopte, ista je poslana na ocjenu starosti u Tehnološki centar u Karlovac gdje je utvrđeno kako je koža od koje je izrađena lopta stara između 90 i 110 godina. Lopta je potom poslana i na vještačenje u Englesku gdje je potvrđeno da se radi o lopti koja datira iz tog vremena.
 
PRENOSIMO Hrvatski nogometni savez FOTO Drago Sopta