Velikom Gala svečanošću u Hotelu Jumeirah u Abu Dhabiju završen je prvi natječaj za najbolje sportske novinare globusa – piše Jura Ozmec, predsjednik HZSN
 
Sve je počelo još u veljači u Parizu, tijekom Kongresa AIPS-a, Svjetske udruge sportskih novinara, kad je glavni promotor nagrade, Abu Dhabi Media, proglasio visoke novčane nagrade za svjetske sportske novinare (10 tisuća dolara za najbolje, po 5 tisuća za 2 pratitelja), a nakon mnogih prezentacija širom svijeta (u 15 zemalja, uz 54 tisuće posebnog AIPS Magazina i 10 tisuća prospekata, te web promocije) i odaziva 724 novinara iz 86 zemalja, koji su poslali uratke na 29 jezika, došao je trenutak odluke.
 
Nakon što su članovi Izvršnog odbora AIPS-a odradili prva 2 kruga odlučivanja, poseban žiri, sastavljen od 11 svjetski poznatih sportskih novinara okupio se pod predsjedavanjem predsjednika AIPS-a, Giannija Merla i ambasadora sportaša, NBA zvijezde Yao Minga, da donesu konačnu odluku o 3 finalista te na kraju o najboljima u 9 kategorija (sve nominirane, osvajače utješnih nagrada u svakoj kategoriji i sve radove pogledajte na www.aipsmedia.com ili na
 
ZA NAJBOLJU KOLUMNU
Fiifi Anaman iz Gane, za "Kako su crne zvijezde hladnokrvno izbole naciju"
 
ZA NAJŽIVOPISNIJI TEKST
Mihir Vasavda iz Indije, za "Biti siromašan u najbogatijem sportu"
 
ZA FOTOGRAFIJU ZA SPORTSKO POSTIGNUĆE
Ricardo Eric Lopez Hevia s Kube
 
ZA FOTOGRAFIJU EMOCIJE
Robbert Wijtman iz Nizozemske
 
ZA AUDIO NOVINARSTVO
Dario Ricci,  iz Italije, za radijsku emisiju o Rockyju Marcianu
 
ZA NOVINARSKI BLOG
Stefan Nestler, Nijemac, alpinist, za "Premladi za smrt"
 
ZA VIDEO DOKUMENTARAC
Hajo Seppelt iz njemačkog ARD-a, za doping priču o ruskim atletičarima "Doping - strogo povjerljivo: sjenovit svijet atletike"
 
ZA VIDEO SEKVENCU
Samo je jedan rad nominiran, pa je i pobjedio, "Nina odlazi sa smješkom" Kineza He Zhua
 
Osim ovih 8 kategorija, predsjednik žirija Gianni Merlo je podijelio i nagrade za koje se nije glasalo, nego su proglašene posebnima:
 
ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO
ekipa njemačkog ARD-a koja je dobila nagradu za video dokumentarac
 
ZA MOBILNU APLIKACIJU
francuski dnevni sportski list L'Equipe
 
ZA "ŽIVOT UZ SPORT", svojevrsna nagrada za životno djelo
Jimmy Magee, irski TV komentator, voditelj, urednik i novinar (80 godina, još radi), komentirao je i Svjetski kup u atletici iz Splita
 
A na kraju večeri uručena je i novčano najvrjednija, ali i svojom filozofijom daleko najbitnija nagrada koja promovira sport kao sastavni dio života u svakoj zajednici:
 
SPORT ZA BOLJI ŽIVOT
Ovo je nagrada koja se dodjeljuje humanitarnoj organizaciji čiji je rad javnosti približio neki medij. Osim nagrade od 10 tisuća dolara autoru priče, Abu Dhabi Media, pokrovitelj "Bisera" dodjeljuje dodatnih 50 tisuća dolara organizaciji. Za svoju priču "Ulični su klinci našli raj u sportu" nagradu je dobio Britanac Paul Radley, a velika donacija je dodjeljena izravno Christini Noble za njezinu udrugu CNCF (Christine Noble Child Foundation). Ček od 50000 dolara uručio joj je na kraju svečanosti Yao Ming.
 
Inače, u natjecanju je sudjelovalo i 5 hrvatskih novinara u 4 konkurencije, ali nisu ušli među konačnih 10. Cijela organizacija je Abu Dhabi Media grupu stajala oko 2,5 milijuna dolara, no najavili su nastavak suradnje s AIPS-om barem još 3 godine, unatoč problemima u provođenju ove prve u povijesti nagrade za najbolje sportske novinare svijeta.
Procjena je da će se iduće godine na natječaj javiti barem dvostruko više sportskih novinara, jer kao što je Gianni Merlo rekao u uvodnom govoru "ovo je dokaz da sportsko novinarstvo u svijetu ne samo da preživljava, nego i raste".
 
Tijekom dana održane su mnoge tribine i okrugli stolovi na temu sportskoga novinarstva, a svakako valja izdvojiti pola sata s Yao Mingom, NBA zvijezdom i predstavnikom sportaša u završnom žiriju, Donnom de Varonom, članicom žirija, poznatom TV novinarkom i olimpijskom pobjednicom u plivanju, te Johnatanom Edwardsom, svjetskim rekorderom u troskoku, a sad sportskim novinarom, na temu "Kako sportaši doživljavaju medije". 
 
Već početkom 2016. počinju priprema za drugi "Biser", nagradu za najbolje svjetske sportske novinare.
 
 Iz Abu Dhabija za HZSN izvještava Jura Ozmec, predsjednik HZSN