Anamarija Runtić (16) europska je prvakinja u taekwondou. Boluje od dijabetesa, a mora si brojiti kalorije, izvagati sve što jede, mjeriti šećer... I svejedno pobjeđuje – piše Tomo Gabelić, novinar 24 sata
 
Anamariji Runtić dijabetes je dijagnosticiran prije tri godine. Četiri puta na dan mora mjeriti razinu šećera u krvi i uzimati inzulin, no to je ne sprečava da bude uzorna učenica te da niže uspjehe u sportu. Odnedavno je juniorska prvakinja Europe u taekwondou.
 
- U početku je bilo teško, no brzo sam se navikla vagati sve što pojedem, paziti na svaku kaloriju, mjeriti razinu šećera, uzimati inzulin... Sad mi je to već normalno - kazala nam je Anamarija.
 
Nakon osvojenog europskog zlata želi ići i korak dalje. U 2016. očekuje ju i juniorsko Svjetsko prvenstvo, a sanja i o Olimpijskim igrama 2020.
 
Tata je uvijek pri ruci
 
- Idem korak po korak, vidjet ćemo kako će se karijera razvijati, ali taekwondo obožavam i namjeravam još jako dugo ostati u njemu - odlučna je Anamarija.
 
A malo je nedostajalo da odustane od sporta. Nakon dijagnosticiranog dijabetesa tipa 1, prije tri godine, prestala je trenirati. Vratila se na nagovor trenera Alfreda Ćurepića i Veljka Laure-Šiše.
 
- Svjesni smo da je njen život spartanski, da se mora odreći puno toga, no zasad joj to uspijeva. Supruga Blanka i ja ćemo napraviti sve za svoje dijete, no želimo zahvaliti i treneru, koji joj je od prvog dana velika pomoć i podrška, kao i doktoricama Unić-Šabašov i Roje, koje se brinu o njenom zdravlju - kazao je Anamarijin otac Jure, koji često s kćeri putuje na natjecanja da bi joj bio pri ruci.
 
Anamarijina mlađa sestra Dora (13) također je uzorna učenica i sportašica, bila je treća na kadetskom prvenstvu Europe u taekwondou. Pa iako su sestre i članice TK Marjan, kao i Lucija i Ana Zaninović, sestrama Runtić uzor je Petra Matijašević, još jedna uspješna natjecateljica iz istoga kluba.
 
- U klubu imam veliku podršku kako bih što lakše svladala sve obaveze. Idem u jezičnu gimnaziju, volim talijanski i povijest, ali ne volim kondicijske pripreme i vježbe snage - otkrila nam je simpatična Anamarija.
 
Koliko god to neobično zvučalo, bolest joj je u nečemu i pomogla...
 
Još je bolja s bolešću
 
- Uvijek je bila marljiva i talentirana, ali bolest je kod nje probudila dodatnu disciplinu i odgovornost. Iako je još mlada, maksimalno profesionalno se odnosi prema obavezama, što ju je i dovelo do vrhunskih rezultata. Pokazala je da se i s dijabetesom mogu postizati vrhunski rezultati. Roditelji i liječnici joj pomažu držati bolest pod kontrolom, a na nama u klubu je pomoći joj da uspije i u sportu - zaključio je njezin trener Veljko Laura-Šišo.
 
 PRENOSIMO 24 sata PIŠE Tomislav Gabelić FOTO privatna arhiva