Nažalost, vodeći hrvatski internacionalac Ivan Bebek nije na listi 18 glavnih sudaca za EP 2016. u Francuskoj! Nada je bila uzaludna, premda još nije posve ugasla... 
 
...možda će biti jedan od dvojice pričuvnih, a zasad nije definirano hoće li se i četvrti suci - poput dvojice dodatnih - angažirati s tog popisa osamnaestorice ili odrediti novi, to jest drugi pa bi Bebek ponovio uspjeh s kontinentalnog summita 2008. u Austriji i Španjolskoj.
 
Ovog utorka do njega nismo mogli budući da je putovao iz Saudijske Arabije, iz Riyadha, u kojem je s pomoćnicima Tomislavom Petrovićem i Mirom Grgićem u ponedjeljak vodio tamošnji derbi Al Nassr - Al Ittihad 3:0. A da se i javio, sigurno ne bi ništa komentirao jer mu to zabranjuje strogi kodeks. Činjenica je da UEFA nema osobite sklonosti naspram našim arbitrima čim ni jedan na njenoj najvećoj završnici nije sudjelovao otkad je Hrvatska samostalna. Jednako je i sa seniorskim SP-ima; baš je Bebek bio u kombinaciji za mondial u Južnoafričkoj Republici 2010, no ostao je na širem popisu. Na kojem ga nije bilo ni za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini, niti za SP 2014. u Brazilu.
 
Otpalo njih 11
 
Šansa za definitivno avanziranje iskrsnula je ovog ljeta uvrštavanjem u Elitnu skupinu europske asocijacije zajedno sa sedmoricom od kojih su, eto, četvorica osigurala nastup u Francuskoj: Turpin, Hategan, Marciniak i Karasev. Za razliku od Bebeka, Sidiropoulosa (Grčka), Orsata (Italija) i Nijhusa (Nizozemska). S obzirom na to da elitnu klase/top diviziju sačinjava 29 prezimena, znači da su otpala jedanaestorica, osim spomenutih još Tagliavento i Rocchi (Italija), Borbalan, Lahoz i Mallenco (Španjolska), Aytekin (Njemačka) i Thomson (Škotska).
 
Očita je intencija UEFA-e da na francuske stadione pošalje svježu krv. Talente koji na međunarodnim utakmicama nisu imali odveć problema, još manje propusta. Kako bi podvukao prominentni Mateo Beusan, nije dvojbeno da centrala iz Nyona pozorno prati i kreacije na nacionalnim terenima posredstvom posebnih neutralnih snimatelja.
 
Slabo lobiranje
 
Nije, međutim, nikakva tajna da je oduvijek vrlo bitna lobistička misija. Ispostavilo se da HNS zasad nije probio tu barijeru, što čudi ako se zna - a zna se, čuje i vidi! - koliko Vatreni vrijede i znače. Uopće nije logično zaključiti da takve majstore ne prate vrsni tumači PNI, što dokazuju na brojnim inozemnim ispitima, uključujući svjetska i europska prvenstva mlađih uzrasta na kojima upravo Bebek participira već duže od jednog desetljeća.
 
Matovinović i SP ‘82.
 
Posljednji Hrvat koji je sa zviždaljkom participirao na velikom natjecanju bio je Damir Matovinović, uvaženi riječki ortoped, dotore s Mundiala ‘82. u Španjolskoj. Interesantno je da je na istom natjecanju sudjelovao i Tony Bošković, Hrvat iz Australije odnosno Australac iz Hrvatske, koji se nedugo potom vratio u domovinu te pridonosio školovanju mladih sudaca. Prošlo je toliko godina, štoviše: desetljeća, a njihovih nasljednika na smotrama takvog značenje nema. Čast svima i svakome, jasno je da se čeka predugo. I uvijek nešto zasmeta, zašteka, zakoči. Kako to da ne stopira druge, zar su oni idealni?! (bs)
 
 Kiks u Madridu
 
To je bila i ostala noćna mora: 15. rujna 2015. i utakmica Lige prvaka Real Madrid - Šahtar Donjeck 4:0. Zašto je Bebek dosudio kazneni udarac za domaće ako je Ronaldova lopta pogodila Srnu u leđa? Zar nije krenuo prema centru, siguran da je sve čisto, onda se vratio i - svirao. Tko mu je sugerirao najstrožu kaznu: navodno i čak vrlo vjerojatno dodatni Gabrilo premda se spekulira i s pomoćnim Petrovićem. Kao i s ocjenom: koja je točna, 7,5 ili 7,9? Trebao je sankcionirati preoštri Modrićev start, no zemljaku je progledao kroz prste nakon što je, dakle, dvostruko kaznio zemljaka Srnu. Previše poteškoća za samo jednu večer koja je odnijela tolik
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
 Suci na EP
 
Martin Atkinson (Engleska) - Veteran koji ne blista, ali i ne brlja, jednostavan, pouzdan, stabilan. Čovjek od povjerenja.
Felix Brych (Njemačka) - Iako nije imun na pogreške, održava povjerenje iznova se dokazujući u kontinuitetu.
Cüneyt Cakir (Turska) - Jedan od apsolutno najboljih i u svjetskim relacijama, radnik i umjetnik, zaista vrhunski, as.
Mark Clattenburg (Engleska) - Možda ne spada među najcjenjenije, ali je obično tu, u vrhu, i zbog zemlje iz koje dolazi.
Villiam Collum (Škotska) - Nasljednik Hugha Dallasa, akter iz također jake i ugledne baze. Ima nešto, no je li baš as?
Jonas Eriksson (Švedska) - Neatraktivan, ali stalno prisutan. Ne glumi zvijezdu jer voli biti u drugom planu, uglavnom i jest.
Ovidiu Hategan (Rumunjska) - Bljesnuo i održava razinu. Mora se priznati da je kompletan. Nova velika nada s istoka.
Sergej Karasev (Rusija) - Imenjak i prezimenjak košarkaša Brooklyn Netsa. Dobar. Stječe praksu za SP ‘18. u svojoj zemlji.
Viktor Kassai (Mađarska) - Sad već prekaljena marka. Izvrstan u svim segmentima, griješi rijetko i ne odveć bitno.
Pavel Kralovec (Češka) - Tako-tako, pamtimo kako je jednom sasjekao Dinamo u Salzburgu, u međuvremenu se popravio.
Björn Kuipers (Nizozemska) - Na trasi od odličnog do očajnog i natrag. Čini se da je u punoj zrelosti, spreman za najviše.
Szymon Marciniak (Poljska) - Nadali smo se Ivanu Bebeku, ne njemu. Dakako da se “tu” nije našao slučajno. Sretno.
Milorad Mažić (Srbija) - Ugledan i uspješan makar mu se lijepe feleri i promašaji. Vani sudi bolje nego doma. Pun ga je teren.
Svein Oddvar Moen (Norveška) - Bio čudo od djeteta, sad mu je 36 godina i odavno nije početnik. Zanimljiv, dopadljiv po svemu.
Nicola Rizzoli (Italija) - Opravdano opstoji u najjačoj konkurenciji. I temperamentan i hladnokrvan. Pravi sudac i - Talijan.
Damir Skomina (Slovenija) - Asistenti s linije nehotice mu stopirali put u Brazil, no vratio se i rezolutno izborio Francusku.
Clement Turpin (Francuska) - Niti blista niti brlja. Nama se doima da je prosječan, njima da je senzacionalan. U redu.
Carlos Velasco Carballo (Španjolska) - Čim pogledaš odakle je, meritorno zaključiš da je maher. A i zaleđe je impresivno. (bs)
 
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Branko Stipković FOTO Drago Sopta