Hrvatska vaterpolska reprezentacija nesumnjivo je podbacila na EP-u u Beogradu. Kapetan Josip Pavić (34) za Večernji list je bez dlake na jeziku secirao svoju ulogu, ali i uloge drugih u tom podbačaju – piše Anton Filić, novinar VL.
 
– Iskreno, Mađari su bili bolji, njihov vratar Nagy obranio je sve živo, odigrao je utakmicu života i zaslužan je za njihovu pobjedu (8:5, nap. a.). Imali smo i mi prilike, pogotovo s igračem više na stativi, ali nismo ih iskoristili. U obrani to čak i nije izgledalo tako loše, iako smo glupo primili dva gola, ali teško je očekivati da sa pet postignutih pogodaka možete pobijediti bilo koga.
 
NE SMIJU SVI IGRAČI BITI SIGURNI 
 
Kako gledate na svoje obrane, bilo ih je manje od 50 posto, a time obično niste zadovoljni?
– Moglo je i trebalo biti bolje, i to ne samo protiv Mađarske nego na cijelom prvenstvu. Nije išlo, iako sam dao sve od sebe.
 
No, čini se da nam je reprezentacija "tanka". Praktično je nakon ozljeda i otkaza ostalo 13 igrača i s njima smo došli u Beograd?
– Bilo bi sjajno da smo imali 20 igrača i da je konkurencija bila jača. Nadam se da će za Rio biti tako. Bilo je i objektivnih okolnosti, ozlijedili su se Krapić,
Muslim, Obradović, Paškvalin...
 
No, mogao je u sastavu biti i Pavo Marković?
– Mogao je. U svakom slučaju, ne možemo u reprezentaciji imati 13 igrača koji su sigurni već na početku priprema. Ali, sad ulazim u sferu koja nije dio moga posla.
 
Možda je i ovo pitanje iz te sfere, ali tko bi vodio momčad da je Tucak dobio crveni karton?
– Kuterovac ili Pezelj.
 
Nije li i to malo "tanko"?
– To nije moja stvar, to je stvar ljudi koji vode HVS i reprezentaciju. Navlačite me na tanak led... Treba nam jedinstvo da bismo postigli vrhunski rezultat.
Crnogorci su u stožer vratili Porobića, Mađari imaju bivše legende... I mi smo ih imali u Londonu i Zagrebu, svi su disali za taj rezultat, i klubovi i igrači, svi u HVS-u.
 
Imate dojam da sad nije tako?
– Ne da imam dojam, nego je to činjenica, svatko je navlačio na svoju stranu. Nije mi jasno zašto nismo mogli imati Ivana Asića u stožeru. Istina, operirao je sinuse, ali oporavio se. Nije došao jer bi Primorje ostalo bez trenera.
 
IMALI I SVJETLIH TRENUTAKA
 
Ovaj neuspjeh i nije tako loš, barem je razotkrio sve naše slabosti?
– Nadam se da će se neke stvari pokrenuti. Mislim da svi vide da nam je potrebno puno bolje ozračje u reprezentaciji i oko nje. Ne treba praviti dramu od toga, ali doživjeli smo neuspjeh. Moramo skupiti glave, OI će brzo doći.
 
Treba li Tucak dati ostavku?
– Ne. Treba mu dopustiti da dovrši olimpijski ciklus. Svi možemo bolje. I on i igrači imaju priliku puno toga popraviti, ali i svi oko nas moraju poboljšati odnos prema reprezentaciji. No, nemojmo se baviti samo neuspjesima, imali smo mi i svijetlih trenutaka, drugi smo na svijetu.
 
Kad se vraćate u Olympiakos?
– Već u srijedu sam u Ateni. Dobro mi je ondje, dobro sam primljen. Naučio sam malo grčkoga, dovoljno da se mogu sporazumijevati. I oni su zadovoljni mojim grčkim... Kao i obranama.
 
STRUČNJACI O DEBAKLU
 
Ne treba sjeći glave, ali nužan je zaokret u reprezentaciji
 
Hrvatski se vaterpolisti sa još jednog EP-a vraćaju kući bez medalje. Stručnjaci se slažu da su naši vaterpolisti u susretu s Mađarskom potpuno podbacili. Međutim, na taj podbačaj ne gledaju izolirano nego ga stavljaju u kontekst ukupne situacije u reprezentaciji i hrvatskom vaterpolu.
 
Mnogi nisu bili u formi
 
– Upada mi u oči da je turnir u Beogradu predug. Previše je reprezentacija i u tome ne vidim smisao. Zbog toga najbolje reprezentacije gube ritam. Možda vam treba jedna lakša utakmica, ali ne tri, kao nama s Maltom, Francuskom i Nizozemskom. Jasno, kako nama tako i drugima, ali činjenica je da kvaliteta igre oscilira, i to kod svih. Druga stvar, izbor sudaca je loš, ne znam zašto ne sude najbolji. Neki kao da su pali iz vedra neba, kriterij im je različit, a odluke i nama koji se bavimo vaterpolom nerazumne. Muči me to i kao pedagoga – kaže Neven Kovačević, bivši izbornik i predavač metodike budućim trenerima, i dodaje:
 
– Od Srbije smo izgubili bez ispaljenog metka, a ni protiv Mađarske nismo bili pravi. A Mađari me nisu
oduševili, gledao sam ih u puno boljem izdanju. Bilo je puno pogrešaka s obje strane, ali mi smo loše igrali u završnici pa se vratar Nagy razigrao.
 
I Ozren Bonačić upozorava:
 
– Mađari su igrali odlično, vratar im je bio u ekstra izdanju, a naši su pokazali da nisu u formi. Kako to da je naš najbolji igrač bio mladi Vukičević? A da Muslim nije bio ozlijeđen, Vukičević ne bi ni putovao u Beograd.
 
– Moraju igrati najbolji, a ovi igrači to nisu – ističe Bonačić i pita se:
 
– Ne znam zašto u reprezentaciji nema Pave Markovića, gdje je nestao Ivan Buljubašić? On je i dobar branič i dobar plivač. Ne treba praviti paniku, ali potreban nam je zaokret u radu – zaključuje Bonačić.
 
– Sukno očito nije imao puno prostora, bio je izoliran a nije dolazio u šansu. Priliku je iskoristio mladi Vukičević, koji je bio odličan. Nedostajao nam je taj završni udarac, s njim se često kasnilo. Sa samo pet pogodaka u suparničkoj mreži, nemate što tražiti u bilo kojoj jačoj utakmici, a kamoli protiv Mađara. Neki igrači očito nisu u formi, primili smo dva-tri pogotka iz protunapada, a to se također ne smije – napominje Kovačević i dodaje:
 
– Neki traže i ostavku izbornika Ivice Tucaka, iako on u tri godine ima pet medalja i svjetski je doprvak.
 
– I Rudić je gubio na početku, pa ga nismo smijenili i to se pokazalo dobrim. Nisam za sječu glava, dapače, Tucaku treba dati maksimalnu podršku. Moramo skupiti glave i ujediniti se u cilju osvajanja medalje u Riju.
 
Na OI u Rio po zlato
 
I Bonačić slično razmišlja:
 
– Ne mislim da Tucak treba dati ostavku, već treba dobro proanalizirati što nam se događa. Da bismo pobjeđivali Mađare i Srbe, svi moraju dati maksimum, pa i Tucak. Ne znam, možda su nas prethodne pobjede nad Mađarima zavarale, ali oni su u vaterpolu opasni kao sam vrag. Tucaku sam bio trener u Medveščaku, cijenio sam ga kao igrača, a cijenim ga i kao trenera. Lukav je i dobar trener i znam da može bolje. Moramo u Riju ići na zlato, to mora biti cilj.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Anton Filić FOTO Hrvoje i Grgo Jelavic/Pixell