Osama Abdul Mohsen i mali Zaid, bili su iznenađenje na svečanom otvaranju 79. kongresa Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) koje se od 8. do 10. veljače 2016. održava u Dohi (Katar) – piše Nikola Lipovac
 
Otac i njegov sedmogodišnji sin, koji su prošle godine - nakon što im je mađarska novinarka postavila nogu pri prelasku granice - preplavili naslovnice i senzibilizirali svijet za pomoć izbjeglicama iz ratom opustošene Sirije, u međuvremenu su se skrasili u Getafeu kraj Madrida gdje je Abdul dobio posao kao nogometni trener, a Zaid među inima upoznao i svog idola, Cristiana Ronalda. Kao što je poznato, Međunarodni olimpijski odbor je nedavno odlučo i da 'reprezentacija' izbjeglica nastupi na Olimpijskim igrama u Riju, a izbjeglice će nositi i olimpijski plamen, tako da je i AIPS na ovaj način želio poslati poruku nade za preko 60 milijuna raseljenih zbog ratova u svijetu. 
 
Delegati iz 105 zemalja okupili su se u katarskom emiratu na trodnevnom druženju i diskusiji o etičnosti u sportu, opasnostima po slobodno izvještavanje
 sportskih novinara i ženama u sportu.
 
 U ime domaćina nazočne je goste i uzvanike pozdravio katarski premijer, šejh Abdulla Bin, ponosan  što njegova država ima reputaciju kao "medijski slobodna". Međutim, činjenica je da Katar i dalje  ima zakon po kojem se za kritiziranje ovlasti Emira ili njegova zamjenika može dobiti i do pet godina  zatvora.
 
 Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) u Dohi predstavljaju njegov predsjednik Jura Ozmec,  ujedno i glavni tajnik Koordinacijske komisije AIPS-a, zatim dopredsjednik HZSN-a Nikola Lipovac,  ujedno i predsjednik Udruge sportskih novinara Jugoistočne Europe te Karlo Tašler, koji sudjeluje u  AIPS-ovu programu obrazovanja mladih sportskih novinara. 
 
 Iz Dohe za HZSN izvještava Nikola Lipovac, dopredsjednik HZSN-a