Sljedeći, jubilarni 80. kongres AIPS-a održat će se u svibnju 2017. u korejskom Pyeongchangu, inače domaćinu Zimskih olimpijskih igara 2018. godine
 
Iako je u Dohi na 79. kongresu Svjetskog udruženja sportskih novinara (AIPS) bilo malo kolegica, panel-rasprava o ženama u sportu bila je najdulja i najzanimljivija tema trodnevnog sastanka koji je okupio oko 300 sudionika iz 105 zemalja.
 
Statistike pokazuju da žene čine samo 10 posto akreditiranih predstavnika medija na velikim natjecanjima, no na drugoj strani strši podatak da je od 1000 sportskih novinara u Iranu čak 300 žena. Problem je i slaba zastupljenost žena u strukovnim tijelima, pa tako trenutno samo Švicarska i Estonija na čelu imaju ženu. U Izvršnom odboru AIPS-a sjede dvije žene, Laima Janušontye-Steinhoff, bivša predsjednica Litavskog zbora sportskih novinara i Kenijka Evelyn Watta, do ovog Kongresa ujedno i privremena glavna tajnica AIPS-a (odsad se na funkciju vraća Australka Roslyn Morris.
 
Kenija je bila predložila obveznu kvotu od najmanje dvije žene u IO-u, no u gotovo trosatnoj diskusiji je prevladalo mišljenje da je važnija kvaliteta od kvantitete i prijedlog za glasovanje bio je "kvota 1", no odbijen je s 48 glasova protiv, te po 19 za i suzdržanih. Hvala na pitanju, Hrvatska je glasovala kao i susjeda joj za stolom Kuba, za kvalitetu, a ne kvantitetu sportskih novinarki.
 
U druge dvije top-teme za diskusiju, o etičnosti u sportu i opasnostima po slobodno izvještavanje sportskih novinara, naglašen je sve veći problem tzv. 'kopipejstanje' tekstova; naravno da je to lakši način, ali pokazuje neuvažavanje svojih kolega, istaknuo je u predsjednik AIPS-a Gianni Merlo, a zaključeno je i kako danas primjerice gotovo nitko ne provjerava što se piše za portale, dok je nekad iza novinara u tadašnjim pisanim medijima stajala vojska urednika, redaktora ili mentora za mlade. Preporučeno je novinarima koji su prešli u glasnogovornike klubova i saveza da bi si trebali zamrznuti članstvo u AIPS-u jer je sukob interesa očit.  
 
 Istaknut je i problem bezobrazno visokih cijena smještaja za novinare tijekom velikih natjecanja, pa  je Merlo primijetio da, "kako je krenulo, uskoro ćemo možda spavati u šatorima". Na OI u Riju  internet će službeno biti besplatan, ali ga na mnogim mjestima zbog sabotiranja domaćina neće biti,  pa će izvjestitelji biti prinuđeni kupovati pakete po 200 dolara.
 
 Svaki novinar kojeg organizator natjecanja traži novac za akreditaciju morao bi odbiti platiti i pozvati  se na povelju Europskog parlamenta o pravu na izvještavanje, zasad to 100 % uspješno djeluje  samo u Francuskoj.
 
 Od vijesti iz kuloara, Gianni Merlo po svemu sudeći neće imati protukandidata na sljedećem,  izbornom kongresu, a kandidati za nasljednika Yannisa Darasa na čelu AIPS Europe bit će vjerojatno  Charles Camenzuli (Malta) i David Naert (Belgija).
 
Novi članovi AIPS-a aklamacijom su postali Kosovo i Sri Lanka, a obnovili su članstvo Bocvana i Saudijska Arabija.
 
Održano je i desetak prezentacija, od kojih je najzanimljivija bila ona o napredovanju gradnje metroa u Dohi koji bi trebao biti dovršen do atletskog SP-a 2019., a najviše će služiti svrsi tijekom nogometnog SP-a ujesen 2022.
 
 Drugi dan kongresa bio je Katarski dan sporta, državni blagdan kad na brojne sportske terene izlazi  staro i mlado, šeici i sluge, uprave i radnici. Pokazana je Aspire Academy, zatim gradnja stadiona za  atletski i nogometni SP, naselja za radnike na stadionima kojima je plaća 350 eura. Nema opasnosti  da će desetak stadiona nakon 2022. zjapiti prazno jer će im kapaciteti biti ili drastično smanjeni ili će  biti prenamijenjeni za druge sportove. Primjetna je tendencija da Katar "kada jednom nestane nafte"  zarađuje kao destinacija za pripreme i natjecanja sportaša.
 
Za HZSN iz Dohe (Katar) izvještava Nikola Lipovac, dopredsjednik HZSN-a