Neki su uspjeli, a neki propali: Poslovi Željka Mavrovića i Ive Majoli su propali. Nogometaši Štimac i Adžić ulažu u vina, a vaterpolist Bezmalinović u sardine – piše Tomislav Gabelić, novinar 24 sata
 
Nekoliko neovisnih istraživanja potvrdilo je da manje od jedan posto profesionalnih sportaša tijekom karijere zaradi dovoljno da može bez straha od financijskih problema provesti mirovinu. Svi ostali ili propadnu ili se nakon karijere moraju baviti nekim drugim poslom kako bi normalno živjeli. U Hrvatskoj je taj postotak vjerojatno i manji s obzirom na vrlo skromna primanja, i vjerojatno zato ima puno sportaša koji su uložili svoj ili obiteljski novac u razne poslove. 
 
Neki od sportaša koji su novac uložili u posao neslavno su propali. Davor Šuker i Robert Jarni okušali su se u tekstilnoj industriji, obojica su kreirali vlastite robne marke, S9 i RJarni, ali su, što zbog tržišta, što zbog lošeg izbora poslovnih partnera - njihovi poslovi neslavno propali. 
 
Igor Štimac je nakon propalog posla sa sportskom kladionicom od Hrvatskih šuma u najam na 50 godina uzeo 60 hektara zemljišta u Slivnu uz budući most Pelješac - kopno, na kojem je posadio 1700 stabala maslina te 150.000 trsova vinove loze. Vrijednost početnog ulaganja procijenjena je na više od pet milijuna eura, a sad je to već uhodan posao. 
 
- Naš djed je bio poznati vinar, otac je 30 godina uzgajao mandarine, tako da je ovo logičan nastavak obiteljskog posla – pojasnio je Igor, koji je nakon preuzimanja izborničke funkcije brigu o imanju prepustio ocu i braći. 
 
- U međuvremenu smo sagradili moderno opremljenu vinariju, ove godine proizveli smo oko 60.000 boca vina premium kvalitete, a nadamo se da ćemo za koju godinu dostići i brojku od 100.000 boca. Ove godine proizveli smo i 1000 litara maslinova ulja, a vjerujemo da ćemo za koju godinu dostići i maksimalan učinak od oko 4000 litara – otkrio nam je Igorov brat Damir. 
 
Zvonimir Boban među prvima je počeo ulagati novac zarađen od nogometa. Uz pomoć obitelji, koja se brinula o poslu dok je on igrao, krenuo je u gradnju stanova, potom je u privatizaciji kupio i nekoliko restorana u Zagrebu, i išlo mu je prilično dobro. Osnovao je Boban potom i novu tvrtku, Moja zemlja, pokrenuo i posao s distribucijom hrenovki Wudy i Pavo za velike hrvatske trgovačke centre, no ubrzo mu je sreća okrenula leđa. U još neraščišćenim okolnostima izgubio je milijune kuna, zbog čega je i tužio poslovnog partnera Tihomira Eleza, a u tužbi podnesenoj 2010. godine ustvrdio je i kako je zbog Eleza zapao u ozbiljne financijske probleme. 
 
Slabim su se biznismenima pokazali tenisači, Goran Ivanišević, Iva Majoli i Bruno Orešar. Ivanišević se nije proslavio u građevinskom biznisu, od početka do završetka gradnje stambeno-poslovne zgrade na splitskim Firulama bilo je jako puno problema, najviše sa susjedima, ali i kasnije s prodajom stanova. Nezadovoljan odnosom gradskih čelnika i političara, Ivanišević je napustio rodni grad, iako je zbog njega izmijenjen i GUP, kako bi mu omogućili da sagradi vilu na Marjanu i teniski centar na Duilovu, koji su ga dugoročno trebali vezati za Split. 
 
No vilu je Ivanišević nedavno prodao, njegova tvrtka Sport line je pred stečajem, a zemljište na Duilovu darovao je majci, koja je nedavno podnijela zahtjev za novom prenamjenom. Ovog puta bi Ivaniševićevi, umjesto sportskih sadržaja, opet gradili stanove. 
 
Iako je u teniskoj karijeri samo od zarada na turnirima Iva Majoli zaradila više od 4,5 milijuna dolara, život na visokoj nozi te brojni loši poslovni potezi i promašene investicije doveli su je na sam rub bankrota. Na dražbama je izgubila više nekretnina, među kojima i dva stana, teniski centar na zagrebačkom Cmroku, japanski restoran, a neslavno je propao i njezin brak sa “stručnjakom za konzalting” Stipom Marićem. Javljali su se vjerovnici kojima su Iva i Stipe ostali dužni za usluge na vjenčanju. 
 
- Imam domaćicu, živim u stanu od 154 kvadrata na Trgu bana Jelačića i ne bih baš rekla da nosim gaće na štapu - izjavila je Majoli, no nedugo potom njeno je ime osvanulo na Linićevu popisu poreznih dužnika, na kojem stoji i kako se njena imovina nalazila pod ovrhom zbog više nenaplaćenih kredita u ukupnoj vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna. Majoli se pokušavala spasiti prodajom obiteljske imovine, no čini se kako joj je kredit u švicarcima bio prevelik uteg. U pomoć je zvala i Živi zid. 
 
Neslavno je propao i posao boksača Željka Mavrovića. Nakon karijere se posvetio proizvodnji ekološke hrane u vlastitoj tvrtki Eko – centar Mavrović. 
 
- Nisam prekinuo posao, skupio novac i čuvao ga za bolja vremena, nego sam pokušavao spasiti posao i radnike. I to je trajalo skoro tri godine. Nije mi uspjelo, a taj tip posla s ekološkom hranom i kruhom danas više kod nas ne postoji. Ponosan sam i što radnicima nisam ostao dužan, isplaćeno im je sve što su zaradili - kazao je Mavrović. 
 
Nekadašnji vaterpolski reprezentativac Mislav Bezmalinović vodi unosan posao s ribom u obiteljskoj tvrtki. 
 
- Znao sam da vaterpolom neću osigurati egzistenciju. Zato sam se upisao na fakultet. Lako sam se i brzo snašao i u poslu. Sardina se nekad bavila samo ulovom i konzerviranjem sitne plave ribe. Danas tvornica u programu ima i uzgoj bijele ribe, lubina i komarči, uzgoj tuna - kaže Bezmalinović, koji je u Postirama otvorio novi pogon, u koji je uložio više od 250 mil. kn. 
 
Hranom se bavi i nekadašnji nogometaš Osijeka Josip Balatinac, koji je na obiteljskoj farmi proizvodi slavonski kulen. Bivši igrač Dinama Vjekoslav Škrinjar u Slavonskom Brodu je posadio 1100 stabala trešanja, na nagovor automobilističkog asa Aleksandra Božovića. U proizvodnju voća uključio se i bivši igrač Hajduka Darko Miladin, koji je s pjevačem Draženom Zečićem i njegovim bratom kupio zemljište kraj Korenice. 
 
- Malo nas je zaustavila recesija, no namjeravamo se baviti tim poslom – kaže Miladin.  
 
Njegov suigrač Zvonimir Deranja nastavio je obiteljski posao u vinarstvu, a bivši košarkaš Željko Jerkov godinama zastupa poznatu talijansku tvrtku Scavolini. Frane Ćaćić je sagradio devet vila u Istri i bavi se turizmom. Apartmane iznajmljuju i Zoran Vulić u Splitu te Nikša Prkačin u Dubrovniku, a Janica Kostelić ima kozmetički salon u Rijeci. 
 
PROPALA MU KLADIONICA, NO S VINOM MU IDE DOBRO
 
Neslavno je završio i pokušaj Igora Štimca s kladionicom Sport Tip, čak se nakon zatvaranja i posvađao s najboljim prijateljima, koji su mu pomogli proširiti posao, Alenom Bokšićem, Aljošom Asanovićem i Goranom Ivaniševićem. Odnosi su kasnije izglađeni, a Štimac je krenuo u nove poslovne pothvate. S ocem Vladom te braćom Mihovilom i Damirom osnovao je tvrtku Rizman, koja se bavi proizvodnjom maslinova ulja i vina. Posao Štimčevima ide vrlo dobro, iznad svih očekivanja. 
 
OD ZLATNOG SIDRUMA DO KRALJA SARDINA 
 
Otac proslavljenog vaterpolskog reprezentativca Mislava Bezmalinovića, Niko, vlasnik je tvornice Sardina iz Postira na Braču, u kojoj je Mislav nakon završenog ekonomskog fakulteta prošao sve poslove, od pripravnika, preko referenta, do predsjednika uprave tvrtke, koja danas zapošljava više od 250 radnika. 
 
VINSKI BIZNIS S OCEM 
 
Nekadašnji igrač Dinama Željko Adžić nastavio je obiteljski posao u Kutjevu, gdje s ocem proizvodi vino. 
 
- Krenuli smo s proizvodnjom grožđa, no brzo smo, na nagovor prijatelja Enjingija, počeli praviti i vino. Ja sam se prihvatio logistike i marketinga, jer je trebalo prodati preko 100.000 butelja, iz naše palete vina s etiketom Vinogradarstvo i vinarstvo Adžić - kazao nam je Željko. 
 
USPJEŠNI S VODOM 
 
Dario je još 1997. predložio da krenemo u posao s vodom, no kako smo obojica još bili u nogometu, krenuli smo tek 2001. Isprva je najveći teret pao na mamu, no sad je to već ozbiljan posao, rekao je Josip Šimić, nekadašnji nogometaš Dinama. Šimići imaju i nekoliko uspješnih ugostiteljskih objekata. 
 
POKRENUO NIZ POSLOVA, PROPADAO, OPRAŠTALI MU DUGOVE
 
Teniski mečevi s pokojnim predsjednikom Tuđmanom pomogli su poslovnom uzletu Brune Orešara, koji je u privatizaciji kupio tvrtku Jadrankamen iz Pučišća na otoku Braču, potom je privatizirao i splitski Monter i Uzor, no sve tri tvrtke brzo su završile u stečaju. 
 
KRENUO JE USPJEŠNO S EKO-HRANOM, NO DOTUKLA GA RECESIJA
 
U proizvodnju ekohrane krenuo sam ozbiljno, uložio velik novac i zaposlio puno ljudi, no nisam bio spreman na sve izazove poduzetništva. Kao sportaš susreo sam se sa životnim situacijama koje su za mene kao sportaša bile zbunjujuće. Kad je nastupila kriza, nisam se znao ponašati. 
 
VOLIO JE NOJEVO MESO PA GA POČEO UZGAJATI
 
Išlo je dobro, no ubrzo su se mnogi uključili. Tržište je bilo zasićeno, potražnja mala, a kako nije bilo klaonice s certifikatom, nismo mogli izvoziti, pa sam na kraju odustao od posla, priznao je Krznar, koji se ubrzo vratio nogometu kao trener te je danas pomoćni trener Dinama. 
 
SPASIO VILU OD PROPADANJA I SAGRADIO LUKSUZNE STANOVE 
 
Iako još nije objesio kopačke o klin, Stipe Pletikosa je u partnerstvu s bivšim suigračem iz Hajduka Ivanom Jurićem 2010. kupio i obnovio prekrasnu vilu na Marjanu. Na tržište su nedavno stavili i pet stanova većih od 100 m2, svaki luksuzno uređen, po cijeni od 5000 eura po kvadratu. 
 
SVE ŠTO JE STEKAO ULOŽIO U VRIJEDNU KOLEKCIJU UMJETNINA 
 
U posve novo okruženje krenuo je nakon nogometne karijere bivši nogometaš Varteksa, Dinama, Rijeke i niza talijanskih klubova Davor Vugrinec, koji se posvetio umjetninama. Njegova kolekcija smatra se jednom od najboljih u Hrvatskoj. 
 
ZNANJE S TERENA UNOVČIT ĆE U RUKOMETNOJ AKADEMIJI
 
Petar Krpan i Marko Babić vode uspješnu nogometnu akademiju, baš kao što košarkašku akademiju vodi Nikola Vujčić. Vrlo uspješna je i akademija dvojca zlatnih splitskih rukometaša, Ivana Balića i Petra Metličića.
 
 PRENOSIMO 24 sata PIŠE Tomislav Gabelić FOTO Petar Glebov /Pixell