Neven Hrupec odlučio je prošlog ljeta okrenuti novu stranicu u trenerskoj karijeri. Nakon rada u Podravki i Koki te juniorskoj reprezentaciji Hrvatske i seniorskoj vrsti Italije, prihvatio je poziv rumunjskog CSM Ploiestija – piše Goran Čičin Mašansker, novinar SN
 
- S prilagodbom nije bilo nikakvih problema, snašao sam se vrlo dobro. Osjećam se kao da sam ovdje već dvije-tri sezone, a ne tek par mjeseci. Svi u klubu su mi u tome pomogli, a najviše igračice Dmitrović, Tatalović i Božović te bivši kondicijski trener Novaković. No, sa svima na treninzima komuniciram na engleskom, a sad sve više i na rumunjskom. Činjenica je da mi nedostaju Koprivnica i moj dom, pogotovo obitelj i prijatelji. Nije lako, ali takav sam put odabrao - rekao je 40-godišnji Neven Hrupec
 
Ploiesti je grad od oko 200.000 stanovnika na jugu Rumunjske, 60 km sjeverno od Bukurešta, a Clubul Sportiv Municipal Ploiesti je sportsko društvo koje obuhvaća nogomet, rukomet, košarku, judo, atletiku, plivanje i ostale sportove. Većina ekipa natječe se u prvoligaškom rangu, no najbolje rezultate ima upravo ženski rukometni klub koji je na ljestvici trenutno šesti od 14 ekipa Lige Nationala. 
- Imamo želju i ambiciju biti u prvih pet ekipa lige i izboriti natjecanje u EHF kupu sljedeće sezone, ali to neće biti nimalo lagan posao, morat ćemo se boriti do zadnje utakmice. Devet ekipa ima isti cilj, i sve žele u Europu. Bukurešt i Baia Mare do kraja će se boriti za naslov, a ostalih šest za preostale tri europske pozicije.  
 
Hrupec tvrdi da je rumunjska liga najjača na svijetu kad je ženski rukomet u pitanju, dok je mađarska odmah do nje. 
- Za to postoje mnogi argumenti. Bukurešt i Baia Mare, isto kao i Gyor i FTC, igraju Ligu prvakinja s velikim ambicijama. Brašov će igrati polufinale Kupa EHF-a, Roman i Craiova također su ove sezone igrali Europu, a sad su tu još i Braila, Zalau, Valcea i moj Ploiesti. U ligi nastupaju ponajbolje igračice svijeta kao što su Torstensson, Gullden, Jörgensen, Martin, Rodrigues, Pessoa, Abbingh, Pineau i Do Nascimento, uz odlične hrvatske igračice Ježić i Grubišić, te skoro sve rumunjske reprezentativke. U svakom kolu tri utakmice su u izravnom tv prijenosu, a mi smo od prvih sedam kola nastavka pet puta bili na televiziji, što puno govori. Dvorane su pune, plaćaju se ulaznice, a ekipe imaju veliku podršku navijača i kod kuće i na gostovanjima. Svaka utakmica je izuzetno teška i nigdje se ne može unaprijed računati na bodove. 
 
Potvrda kvalitetne lige je i brončana medalja koju je Rumunjska osvojila na Svjetskom prvenstvu u Danskoj. 
- Jaka liga i vanserijska Neagu bili su temelj za uspjeh reprezentacije. Rukometni savez Rumunjske posebno je zahvalio svakom treneru koji radi u ligi, jer je to temelj i bez toga sigurno ne bi bilo ni takvog rezultata. Ispunilo me to velikim ponosom. 
 
Zna se da Podravka godišnje troši oko pet-šest milijuna kuna. Koliko se ulaže u Rumunjskoj? 
- Ovdje je ženski rukomet nacionalni sport broj jedan. Ulaganja su velika, i mnogo klubova Prve lige ima veći proračun od Podravke. Nije tajna da CSM Bukurešt ima proračun od 11 milijuna eura, a veći dio odlazi na ženski rukometni klub. Nakon Svjetskog prvenstva i Bukurešt i Baia Mare poslali su javnu ponudu za Neagu s ugovorom iznad 200.000 eura po sezoni, i to sve govori o ulaganjima u ženski rukomet. 
 
I u klubu su zadovoljni, ponudili su mu i novi ugovor. 
- Jako bi htjeli da ostanem, no postoje i neke druge opcije. Odluku ću donijeti sa suprugom Ani, zajedno ćemo odlučiti što je najbolje za nas i našu djecu. Odabrao sam težak put, ali se nadam da će mi se to negdje vratiti, kad-tad…
 
KAD TAKSIST ODBIJE NAPLATITI VOŽNJU 
 
Je li teško biti strani trener u Rumunjskoj? 
- Razlika je jako velika u odnosu na Hrvatsku. Kao stranac moraš opravdati dolazak, vani nije lako dobiti povjerenje ljudi. No, ako ga stekneš, onda te izuzetno cijene i poštuju, što se vidi na svakom koraku. To se najbolje osjeti u dvorani i na ulici. Kad ti ljudi priđu, pozdrave te, čestitaju, ili kad taksist odbije naplatiti vožnju jer si njihov trener... Podravku ovdje spominjem stalno, i ponosan sam što sam došao ovdje najviše zahvaljujući svojem klubu. Šest mjeseci u Rimu jako mi je pomoglo prije dolaska u Ploiesti, odluka da odem van bila je dobra jer iskustvo se ne može dobiti kroz priču. 
 
MOŽDA JE VRIJEME DA SE PODRAVKA POJAČA 
 
Kako Hrupec komentira Podravkinu sezonu u Ligi prvakinja?
- Pokazale su da mogu, ali za vrhunski rezultat u Europi potrebne su i iskusne igračice uz koje bi ove mlade prije stasale. Ako je sad klub konsolidiran, možda je vrijeme da se igrački pojača, i onda bi vrlo brzo uz ovu bazu mogao u korak s ostalim klubovima u Europi. Formula je vrlo jednostavna, koliko uložiš, toliko ti se i vrati. 
 
ZA REPREZENTACIJU JE POTREBNA VIZIJA
 
Kakva je budućnost hrvatskog ženskog rukometa n reprezentativnom planu?
- Vidim da je priključeno dosta mladih igračica i smatram da je to dobro. Opet napominjem da je potrebna vizija i podrška. Cilj se ne postavlja od natjecanja do natjecanja, on mora biti višegodišnji, i kad se donesu takve odluke, onda nema odustajanja. Rezultat neće doći zato jer mi to jako želimo, nego zato što imamo viziju, ideju i precizno postavljen cilj. Nakon toga slijedi puno ulaganja, okupljanja, puno rada i veliko odricanje, i tek nakon toga dolazi rezultat. Perspektiva postoji... 
 
Prenosimo Sportske novosti PIŠE Goran Čičin Mašansker FOTO Goran Čičin Mašansker