Sezona za anale kao da je ujedinila Sloveniju, a efekti Prevcova čuda će se vidjeti daleko u budućnosti - piše Vladimir Zrinjski, novinar JL
      
Svjetski kup u skijaškim skokovima ne pamti sezonu kakvu je imao Peter Prevc. Pobijedio je na 15 od 29 natjecanja i osvojio rekordna 2303 boda, 813 više od prvog pratitelja Severina Freunda. Tome je pridodao Mali globus u letovima, pobjedu na Novogodišnjoj turneji i naslov svjetskog prvaka u letovima. Od nagradnih fondova zaradio je ukupno 228.000 eura, što je ipak sitniš u usporedbi drugim sportovima.
      
- Ovakva sezona je neponovljiva, nitko je nije mogao niti sanjati. Fizički je bila napornija, jer uspjesi nose i brojne obaveze. Globus sam ipak podignuo bez problema, lakši je od zlatnog orla - rekao je Prevc.
      
Četverodnevna slovenska bajka na Planici dobila je savršeni epilog. Peter Prevc spustio je zastor na povijesnu sezonu svojom 15. pobjedom te zajedno s drugoplasiranim Robertom Kranjcem još jednom bacio 33.000 gledatelja u trans.
      
Velemajstor iz Dolenje Vasi slavio je letovima od 238 i 241,5 metara, čime je Kranjca nadmašio za 14, a trećeplasiranog Forfanga za čak 34 boda. Na četvrto mjesto aterirao je Noriaki Kasai. Osvajač Svjetskog kupa nije mogao osmisliti ljepši scenarij da se navijačima oduži na rekordnom posjetu nakon obnavljanja Planice (ukupno 111.000) i proslavi svoja dva Kristalna globusa, za ukupnu pobjedu.
      
- Upozoravam da će se ovo teško ponoviti - nasmijao je Prevc novinare na konferenciji. Jedino što se nije dogodilo je svjetski rekord. Strujanje vjetra nije bilo idealno, no Prevc će barem imati što ganjati sljedeće godine.
      
Zalijevali se pjenušcem
      
- Da se rekord mogao srušiti, srušio bi se. Ništa ne ide nasilu jer da ide, onda bi već netko napravio letaonicu od 300 metara i očekivao da doletimo do 400 - objasnio je.
 
Euforija na Planici u nedjelju je doživjela klimaks. Letaonica braće Gorišek podrhtavala je od decibela iz doline. Ponovno okruženi nacionalnim bojama (“veće more zastava nego slovensko”, rekao je Prevc), domaći letači u areni su se zalijevali šampanjcem. Prevc je uglas s navijačima otpjevao slovensku himnu, a kada je podigao Globus, zaorilo se “Pero, Pero”. Prije i poslije toga dolinom ispod Ponca se slavilo budnicama “Planica, Planica, snežena kraljica” . Na tribinama su bili predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar.
 
Domaćini kažu da Slovenija jako dugo nije proživljavala ovakvu sportsku euforiju. Prevc je produkt pomno osmišljenog sustava koji je povezao školu i skakanje. Sve je prilagođeno treninzima i razvoju, a program koncipiran da skakačima omogući lakše probijanje. Pobjede su izazvale nezapamćeni interes za skokove, čiji će se efekti tek vidjeti u budućnosti.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      
      Konačni redoslijed Svjetskog kupa:
      1. P. Prevc (Slo) 2303
      2. S. Freund (Njem) 1490
      3. K. Gangnes (Nor) 1348
      4. M. Hayböck (Aut) 1301
      5. J. A. Forfang (Nor) 1240…
      
      Rezultati: 
      1. Peter Prevc (Slo) 435.0 (238/241.5 m), 
      2. Robert Kranjec (Slo) 420.4 (234/233 m), 
      3. Johann Andre Forfang (Nor) 405.4 (226/245 m), 
      4. Noriaki Kasai (Slo) 404.2 (227/231.5 m), 
      5. Kenneth Gangnes 397.6 (216/239 m)…
      
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      
Slovenska obiteljska bajka Fenomen Prevcovih: skaču i lete svi, osim šestogodišnje Eme. Fenomen Prevcovih nije osvojio samo Sloveniju, nego i sve obožavatelje tog adrenalinskog sporta.
 
Obitelj Prevc iz Dolenje Vasi ni po čemu se ne bi razlikovala od ostalih slovenskih obitelji da se Peter, najstariji od petero djece Božidara (Dare) i Julijane, u osnovnoj školi nije odvažio za avanturu. Kraj atletike, nogometa i rukometa, on je htio “izazov da napreduje”, a to su mu mogli ponuditi samo skijaški skokovi. Tako je stigao prvi dječji skok na skakaonici od samo  sedam metara, a sve što je uslijedilo kasnije, postalo je, najkraće rečeno, povijest.
 
Danas je Peter Prevc (23) osvajač i apsolutni rekorder Svjetskog kupa te svjetski prvak u letovima, a njegovim su stopama krenuli i ostali članovi obitelji iz Dolenje Vasi: Cene (19) je osvojio momčadski naslov na juniorskom Svjetskom prvenstvu, Domen (16) je ove sezone dvaput bio na postolju. Desetogodišnja Nika  je prvakinja Slovenije u kategoriji do 11 godina, a šestogodišnja Ema samo što nije napravila prvi “skokić”.
      
Skromna i radišna obitelj, u kojoj je otac vlasnik salona namještaja, a majka radi u srednjoj školi, zauvijek je upisala “deželu” u almanahe zimskih sportova. Nama Hrvatima to je tako poznata priča.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
PRENOSIMO Jutarnji list PIŠE Vladimir Zrinjski FOTO Reuters/ Jan Hetfleisch/Getty Images