Novoimenovani izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović u srijedu je, nakon ustoličenja, istaknuo da je uvjeren kako momčad, koju će izabrati za kvalifikacijski turnir u Torinu, može izboriti plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru
 
- Nismo u situaciji da možemo bilo koga podcjenjivati, ali s obzirom na profil suparnika turnir u Torinu je najbolji mogući prolaz ka Olimpijskim igrama. Bilo bi teže to ostvariti protiv Srbije u beogradskoj Areni ili, uvjetno rečeno, protiv Francuske ili Kanade na Filipinima. Čvrsto vjerujem da ova reprezentacija može dosegnuti cilj o kojem svi sanjamo, a to je plasman na Olimpijske igre. To bi bila nagrada dečkima koji imaju iza sebe dosta gorkih trenutaka. Od toga nas dijeli 80 ili 120 minuta kvalitetne igre - samouvjeren je Aco Petrović čiji će treći izbornički mandat na klupi Hrvatske trajati samo do završetka turnira u Torinu ili do završetka olimpijskog turnira, bude li prva polovica njegove misije uspješna.
 
Proces kojim je Stručni savjet HKS-a iznjedrio Petrovićevo ime kao kandidata za izbornika pojasnio je predsjednik tog tijela Dino Rađa:
 
- Nakon neočekivanog raspleta s Perasovićem, razgovarali s Nevenom Spahijom, Antom Nazorom i Žanom Tabakom, koji su rekli da nisu spremni preuzeti tu dužnost, te s Acom Petrovićem, Andreom Trinchierijem, Danijelom Jusupom i Veljkom Mršićem. Trinchieriju klupske obveze završavaju krajem lipnja i on je smatrao da u deset dana ne može napraviti kvalitativni pomak koji bi doveo do određenog rezultata. Ostao je izbor između Jusupa, Veljka i Ace. Zaključili smo da je za Veljka još prerano i da je premlad da bi ga se gurnulo u ovako delikatnu akciju. Između Jusupa i Ace prevagnulo je daleko veće iskustvo i mislimo da je sposobniji napraviti veliki rezultat, oko čega smo se svi više-manje složili.
 
Aco Petrović najavio je da će u momčadi, koja je pod vodstvom Velimira Perasovića nastupila na prošlogodišnjem EuroBasketu i ispala u osmini finala uvjerljivim porazom od Češke, napraviti tri do četiri promjene, ali da neće ići u smjenu generacija.
 
- To je posao za mog nasljednika koji će pripremati reprezentaciju za Olimpijske igre 2020. u Tokiju. Ovo je napad na rezultat. Ova generacija ima pravo izboriti Olimpijske igre - rekao je Petrović spomenuvši neka imena, poput mladog centra Cibone Ante Žižića i Leona Radoševića koji je zaobilazio reprezentativne akcije.
 
- U Žižićevom slučaju se ne radi o smjeni generacija. On je poziv zaslužio svojom kvalitetom. Želim među 12 kandidata vidjeti i Leona Radoševića, koji se do 15. travnja mora izjasniti je li spreman igrati. Ne želim imati nikakve nedoumice.
 
Petrović je najavio da će u sljedećih tjedan dana obaviti telefonske razgovore sa svim potencijalnim kandidatima, a da će u sljedećih 20 dana većinu njih i obići, osim igrača koji su u NBA ligi, za koje će od 1. svibnja biti pripremljen poseban program priprema i dodijeljeni treneri s kojima će ga provoditi, kako bi ostali u optimalnoj natjecateljskoj formi.
 
Hrvatska će i u ovom ciklusu vrlo vjerojatno imati naturaliziranog igrača u sastavu, a Petrović planira osobno razgovarati s Dontayeom Draperom, Oliverom Lafayetteom i centrom Valencije Justinom Hamiltonom, pri čemu nitko od spomenutih nema startnu prednost, bez obzira na prošlost.
 
- Kad vidim povratnu informaciju, kad vidim sjaj u očima, tad ću donijeti odluku. Moguće je da idemo bez Drapera i Lafayettea, ako će biti potreba za Hamiltonom. Sve opcije su otvorene, a bit ćemo pametniji za 20 dana - rekao je Petrović te pohvalio rad stručnog tajnika HKS-a Josipa Vrankovića koji je dogovorio detalje oko priprema pa ne postoji nekakav vremenski zaostatak zbog nešto dugotrajnijeg procesa imenovanja izbornika.
 
Petrović će do 15. travnja imenovati i članove stručnog stožera, a 8. lipnja će se okupiti kandidati za nastup u Torinu i Rio de Janeiru te se do 18. lipnja pripremati u Sv. Martinu na Muri. Nakon toga će reprezentacija preseliti u Istru, gdje će 20. lipnja odigrati jednu od dvije pripremne utakmice protiv Kanade, najvjerojatnije u Novigradu, a s istim suparnikom srest će se i 23. lipnja u Trevisu. Posljednju provjeru na domaćem terenu Hrvatska će imati 26. lipnja protiv Češke. Nakon toga pripreme će završiti u izolaciji, u Sv. Martinu, te se 2. srpnja zaputiti u Torino.
 
Tamo će Hrvatska prvu utakmicu igrati 5. srpnja protiv Italije, a dan poslije protiv Tunisa. Bude li među prve dvije reprezentacije u skupini B, Hrvatsku u polufinalu, 8. srpnja, čeka jedna od tri reprezentacije iz A skupine u kojoj su Grčka, Meksiko i Iran, a finalni dvoboj na rasporedu je 9. srpnja. Samo će pobjednik turnira izboriti pravo igranja na olimpijskom turniru, a Petrović vjeruje da će igrači biti izrazito motivirani.
 
- Kao igrač sam sudjelovao na Igrama 1984. godine. To je nešto najviše što sportaš može dostići. Ako vas 80 minuta dijeli od takvog uzvišenog cilja, uvjeren sam da će svi igrači, od prvog do zadnjeg, ići 'na glavu' sa stopostotnim angažmanom - zaključio je Petrović.
 
Prenosimo HINA Foto Igor Kralj /Pixell