Danas je nezamislivo da na SP-u igra reprezentacija u kojoj 99 posto igrača igra u domaćoj ligi. Na svjetskoj smotri u Njemačkoj 1974. godine Jugoslavija je igrala samo s jednim igračem koji je tada igrao u inozemstvu. Bio je to Ilija Petković – piše Damir Mrvec, novinar VL
 
Stariji ljubitelji nogometa dobro se sjećaju kako je nekad u bivšoj Jugoslaviji u nogometu vrijedilo pravilo da se ne može u inozemstvo dok se ne navrši 28 godina. Tako je bilo u svim ligama istočne Europe. Zbog tog pravila kvalitetni igrači ostajali su u klubovima po desetak godina. Primjerice, u Hajduku su Dražen Mužinić i Jurica Jerković igrali 11, Ivan Buljan i Ivan Šurjak deset godina. Velimir Zajec igrao je u Dinamu deset godina, Vahid Halilhodžić deset godina proveo je u Veležu, a Safet Sušić devet je godina nosio dres Sarajeva. Danas pak klinci iz Dinama odlaze sa 18, 19...
 
Ladić i Messi u jednom klubu
 
Zamislite da danas kvalitetan hrvatski igrač ostane u jednom klubu tako dugo. To je uspjelo samo Draženu Ladiću koji je u Dinamu bio do kraja karijere – punih 14 godina. U inozemstvu ima dosta primjera da vrhunski igrač ostane u jednom klubu jer je taj klub ili vrhunski ili u njemu puno zarađuje. Najbolji je primjer Messi koji u Barceloni odrađuje 12. godinu.
 
– U moje vrijeme igrači su imali ograničenu slobodu igranja. Jer, ne samo da nisi mogao u inozemstvo prije 28. godine, već su svi igrači morali jednu godinu provesti u ondašnjoj JNA. Meni je zapalo da sam bio u vojsci 1982. godine, baš kada je Dinamo konačno postao prvak – rekao je Srećko Bogdan koji je u Dinamu igrao 11 godina. Čim je navršio 28 godina, otišao je u Karlsruhe.
 
– Igrači su se u to vrijeme pomirili s činjenicom da ne mogu u inozemni klub dok ne navrše 28 godina. Naravno da je bilo puno igrača koji nisu smjeli otići zbog godina, kojima je nuđen silan novac. Uostalom, i ja sam sa 23-24 godine imao dobrih ponuda, ali sam ih morao odbiti. Jasno je da kad odeš van sa 28 godina nemaš baš puno vremena da odigraš kvalitetno nekoliko sezona. Imao sam sreću da sam igrao do 37. godine, dakle punih devet godina pa se nešto moglo i zaraditi. Opet, ovisi o poziciji na kojoj igraš. Igrači obrane manje se troše nego oni u vezi ili u napadu koji su skloniji i težim ozljedama – rekao je Bogdan.
 
Danas je nezamislivo da na Svjetskom prvenstvu igra reprezentacija u kojoj 99 posto igrača igra u domaćoj ligi. Na svjetskoj smotri u Njemačkoj 1974. godine Jugoslavija je igrala samo s jednim igračem koji je tada igrao u inozemstvu. Bio je to Ilija Petković koji je imao 29 godina i igrao je za Brest. Osam godina kasnije, na SP-u u Španjolskoj, Miljan Miljanić, tadašnji izbornik bivše Jugoslavije, imao je u rosteru već šest igrača koji su igrali u inozemstvu – Dragan Pantelić (31 godina, Bordeaux), Edhem Šljivo (32, Nice), Ivica Šurjak (29, PSG), Jurica Jerković (32, Zürich), Vahid Halilhodžić (30, Nantes) i Ratko Svilar (32, Antwerp).
 
– U moje vrijeme, kada bi netko otišao u inozemstvo, on bi odmah bio star i zaboravljen za reprezentaciju. Tako me Valok nije zvao za kvalifikacije za SP u Argentini 1978. – rekao je Branko Oblak.
 
Real bez Kroosa, Jamesa...
 
Kada bi se danas u Europi primijenilo takav pravilnik, vjerojatno bi Dinamo imao momčad koja bi mogla konkurirati za plasman u osminu ili četvrtfinale Lige prvaka. Većina velikih europskih klubova ostala bi bez puno kvalitetnih igrača. Evo bez kojih bi danas sve igrača igrali vrhunski europski klubovi – Bayern: Alaba, Douglas Costa, Lewandowski; Arsenal: Özil, Sanchez; Barcelona: Rakitić, Neymar; Chelsea: Courtois, Oscar, Willian, Costa; Juventus: Alex, Pogba, Morata, Cuadrado; Manchester City: Agüero, De Bruyne; PSG: Trapp, Veratti, Lucas, Pastore; Real: Varane, Marcelo, Kroos, James, Bale, Kovačić, Danilo; Roma: Szczesny, Manolas, Pjanić, Salah...
 
– Jasno da je danas nezamislivo da se ne pušta igrače do 28. godine. Pa danas igrači iz klubova odlaze sa 16, 17, 18 godina. Danas novac ima veliku moć i siromašniji klubovi moraju prodavati mlade igrače kako bi preživjeli – zaključio je Bogdan.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Damir Mrvec FOTO Sanjin Strukić/Pixell