Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. bit će šeste uzastopne OI na koje je Hrvatska vaterpolska reprezentacija ostvarila nastup, a ovog puta dolaze kao branitelji zlatnog odličja iz Londona 2012.
 
Na druženju s medijima, u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora i Croduxa, ponosnog sponzora HOO-a, predstavljan je sastav reprezentacije, a okupljeni su imali prilike čuti o tijeku priprema, spremnosti igrača te o očekivanjima vaterpolista i stručnog stožera. 
 
Hrvatski vaterpolisti od osamostaljenja Hrvatske, nisu uspjeli ostvariti nastup samo na OI u Barceloni 1992. godine, a ukupno je vaterpolo Hrvatskoj donio dva olimpijska odličja – srebro u Atlanti 1996. i zlato u Londonu 2012.
 
- Naša kompanija, Crodux derivati od prošle je godine ponosni sponzor Hrvatskog olimpijskog odbora. Sportaši su najbolji promicatelji Hrvatske u svijetu, jer svojim rezultatima svjedoče da je Hrvatska zemlja sposobnih i uspješnih ljudi. To je ono čemu trebamo težiti u svim područjima života, pa tako i u poduzetništvu. Crodux je ponosan što dio svog poslovnog uspjeha može podijeliti sa sportašima i tako dati svoj doprinos budućim uspjesima hrvatskog sporta - izjavio je Ante Kotromanović, savjetnik predsjednika Uprave Croduxa. 
 
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom rezultata hrvatskih vaterpolista na Olimpijskim igrama i svjetskim i europskim prvenstvima:
 
- Više od 120 dana brojimo do početka Olimpijskih igara, imamo 50 sportaša koji su ostvarili nastup u Riju, a od ekipnih sportova za sada su samo vaterpolisti. Nadamo se i vjerujemo da će im se pridružiti i rukomet i košarka. Cijela sportska javnost vjeruje u ovu zlatnu generaciju i mišljenja smo da se opet mogu okititi najsjajnijim olimpijskim odličjem - te je ovim putem još jednom zahvalio Croduxu na dosadašnjoj pruženoj podršci.
 
- Svjesni smo da je pokušaj obrane olimpijskog zlata vrhunac u sportu. Okupili smo se prije nekoliko dana i započeli pripreme za Rio. Mislim da smo pronašli dobru, pozitivnu energiju i da ćemo spremni, zdravi i motivirani pokušati obraniti zlatnu medalju. Bit će teško, ali svjesni smo da imamo kvalitetu za to. Već danas kreću razna testiranja reprezentativaca. Nadam se da ćemo 12. lipnja, kada je predviđen početak priprema za Olimpijske igre, imati dvadesetak zdravih, spremnih igrača koji će ući u konkurenciju za olimpijsku reprezentaciju - rekao je izbornik Ivica Tucak.
 
Kapetan reprezentacije Josip Pavić osvrnuo se na osvajanje olimpijskog zlata 2012. godine u Londonu: 
 
- Jedno prekrasno sjećanje, vrhunac koji sportaš može doživjeti, ali od prošlosti se ne živi. Očekujemo nastavak dobrih rezultata. Samo da budemo zdravi, time će biti ispunjen prvi preduvjet.
 
U sadašnjoj reprezentaciji osmorica je zlatnih iz Londona 2012., a to su: Josip Pavić, Damir Burić, Maro Joković, Petar Muslim, Ivan Buljubašić, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Paulo Obradović, a u trenutačnom sastavu reprezentacije još su Marko Bijač, Luka Bukić, Ante Vukićević, Luka Lončar, Ivan Marcelić, Antonio Petković i Anđelo Šetka.
 
Hrvatska olimpijska vaterpolska reprezentacija na OI (od 1992.):
 
OI Atlanta 1996. – srebrna medalja (Maro Balić, Perica Bukić, Damir Glavan, Igor Hinić, Vjekoslav Kobeščak, Joško Kreković, Ognjen Kržić, Dubravko Šimenc, Siniša Školneković, Ratko Štritof, Renato Vrbičić, Zdeslav Vrdoljak, Tino Vegar) – hrvatsku zastavu na otvaranju OI nosio je Perica Bukić
OI Sydney 2000. – 7. mjesto (Samir Barač, Alen Bošković, Elvis Fantović, Igor Hinić, Ivo Ivaniš, Vjekoslav Kobešćak, Ognjen Kržić, Višeslav Sarić, Mile Smodlaka, Dubravko Šimenc, Siniša Školneković, Ratko Štritof, Frano Vićan)
OI Atena 2004. – 9. mjesto (Samir Barač, Alen Bošković, Elvis Fatović, Igor Hinić, Ivo Ivaniš, Vjekoslav Kobešćak, Ognjen Kržić, Višeslav Sarić, Mile Smodlaka, Dubravko Šimenc, Siniša Školneković, Ratko Štritof, Frano Vićan) – hrvatsku zastavu na otvaranju OI nosio je Dubravko Šimenc
OI Peking 2008. – 6. mjesto (Samir Barač, Miho Bošković, Damir Burić, Andro Bušlje, Teo Đogaš, Igor Hinić, Maro Joković, Aljoša Kunac, Pavo Marković, Josip Pavić, Mile Smodlaka, Frano Vićan, Zdeslav Vrdoljak)
OI London 2012. – zlatna medalja (Josip Pavić, Damir Burić, Miho Bošković, Nikša Dobud, Maro Joković, Petar Muslim, Ivan Buljubašić, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Samir Barač, Igor Hinić, Paulo Obradović, Frano Vićan)
 
HOO/Manuela Sentđerđi Čorković FOTO Jaki Franja