UEFA kaznila HNS sa 5.000 eura zbog „slučaja Fiolić“. „Najbitnije je da ostaju bodovi, sad nas nitko neće zaustaviti na putu prema Poljskoj“ – piše Branko Stipković, novinar godine HZSN
 
Kakva sjajna vijest! U sjedištu UEFA-e u Nyonu zasjedala Kontrolna, etička i disciplinska komisija te se očitovala o „slučaju Fiolić“, dakle o hrvatskom reprezentativcu U-21 koji je na kvalifikacijskoj utakmici za EP 28. ožujka s Estonijom u Zaprešiću (2:1) igrao drugo poluvrijeme premda nije bio upisan u zapisnik. Predsjednik te komisije, Austrijanac slovenskog porijekla Thomas Partl i suradnici odlučili su HNS kazniti sa 5.000 eura, a budući da se u roku od 24 sata po odigravanju, dakako ni kasnije, nisu žalili Estonci definitivno se verificira postignut rezultat 2:1.
 
Dužnosnici kontinentalne federacije konstatirali su tehnički propust „u završnom zapisniku“, što već igrom riječi implicira da propusta nije bilo u prethodnim zapisnicima, drugim riječima da Hrvati nisu krivi suštinski, uostalom – nije bilo nikakve zapreke da Ivan Fiolić ne igra, nije bio ni pod kakvom zabranom…
 
HNS je od dotične večeri bio u neprestanoj komunikaciji s UEFA-om, o svemu se temeljito izjasnio, obrazlažući svaki detalj. Komisionari su sve navode naše Kuće nogometa uvažili u cijelosti te zbog simboličnog previda izrekli simboličnu sankciju, mnogo bliže prvom dijelu normativnog „šamaranja“ koje se proteže od ukora do oduzimanja šest bodova!
 
RASPLET OČEKIVAN
 
Krucijalno je da perfektni sastav Nenada Gračana ostaje sa svim pošteno osvojenim bodovima, a ima ih, hvala Bogu, čak 18 iz sedam nastupa aktualnog ciklusa tako da se nadamo još krešendu dvaput sa Švedskom i s Gruzijom u gostima, 1. mjestu u skupini i izravnom plasmanu na finale dvanaestorice od 16. do 30. lipnja 2017. u Poljskoj. 
 
- Svi smo sretni, premda je takav rasplet očekivan, druga je stvar što ništa nismo htjeli prejudicirati – podvukao je Gračan, dodajući: 
- Osobno sam prije utakmice vidio tri naše prijavne liste i na svakoj je bio Fiolić, što znači da nismo ništa zabrljali. Međutim, u takvim situacijama nikad ništa nije posve sigurno. Hvala Savezu na opsežnoj žalbi i velikoj brizi, stao je iza nas svim svojim ugledom i autoritetom. Hvala Estoncima na iskrenoj korektnosti. Hvala, naravno, i komisiji, ponijela se i sportski i gospodski. 
 
Hvala i Španjolcima; svi smo se pribojavali njihovog utjecaja s obzirom na to da su izravno zainteresirani za poredak u izlučnoj skupini, no iskazali su dostojanstvo. Gračan doduše ističe:
 
- Evidentno je komisija presudila sukladno aktima, po pravilnicima koje zorno primjenjuje.
 
Ovo će biti nemali poticaj Malim Vatrenima?
 
- Svakako. Dečki zaslužuju bodove koje su osvojili znanjem i zalaganjem. Napokon je završio tjedan ogromne strepnje i nevjerojatnog psihološkog pritiska.
 
NAKIĆ NAJVIŠE ODAHNUO
 
Čuli smo se i s Ivanom Fiolićem, koji kaže:
 
- Super, stvarno je super. Tako i treba jer nismo krivi. Zahvaljujem ljudima koji su se silno trudili da bi se to i dokazalo. Jedva čekamo nove reprezentativne nastupe, nitko nas neće zaustaviti na putu prema Poljskoj!
 
Možda je jučer popodne najviše odahnuo Zlatko Nakić, tajnik selekcije, koji je po nepisanoj logici prvi proglašen sumnjivim pa i krivim iako nam je toga ponedjeljka kategorički ustvrdio „Imam listu na kojoj je Fiolić zaveden kao pričuva, ne znam tko je pogriješio u međuvremenu…“
 
Nakić je u startu bilo kakvu krivnju odmaknuo od match-managera Antonija Pavlovića, spreman preuzeti sve na sebe. Jest da je potpisao zapisnik bez Fiolića, ne provjeravajući druge, na primjer delegata iz Grčke. Osobito je promašio četvrti sudac s Cipra koji je neidentificiranog aktera pustio u igralište, ali nećemo više o lanjskom snijegu… 
 
Nakić:
 
- Iza mene je 250 utakmica mladih reprezentacija. Doimalo se da će ta zadnja biti najnesretnija, ali je, eto, post-festum najsretnija!
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Branko Stipković FOTO Ivana Ivanović/Pixell