Grčka glumica u ulozi drevne svećenice boga Zeusa, Katarina Lehou, upalila je u grčkoj Olimpiji 21. travnja točno u podne po lokalnom vremenu olimpijski plamen. Upaljen je, kao što to zahtijeva drevna tradicija, ispred hrama božice Here sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala.
 
Povorka od tridesetak plesačica i plesača plamen je otpratila do stadiona na kojem su se održavale drevne olimpijske igre, gdje je njime upaljena olimpijska baklja. 
 
- Rio de Janeiro će uz podršku svih Brazilaca postati spektakularna pozornica na kojoj će se prikazati ono najbolje od ljudskog duha. Stanovnici Brazila srdačno će dočekati cijeli svijet i oduševiti nas svojom životnom radošću i strašću za sportom - rekao je tom prilikom predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.
 
Prvi je baklju preuzeo grčki gimnastičar i svjetski prvak Lefteris Petrounias. Štafetno putovanje olimpijske baklje u Grčkoj trajat će šest dana. Ukupno 450 bakljonoša nosit će je 2.235 kilometara, posjetit će sedam arheoloških nalazišta te antički grad Maraton i otoke Zakintos i Krf. Putovanje po Grčkoj završit će 27. travnja na stadionu Panathinaikos, mjestu održavanja Prvih Olimpijskih igara modernog doba 1986. godine. Baklja će prije svog odlaska u Brazil biti izložena do 2. svibnja u Olimpijskom muzeju u Lausanni.
 
Štafeta po Brazilu započinje 3. svibnja u glavnom brazilskom gradu Braziliji. Olimpijski će plamen u 95 dana posjetiti 329 brazilskih gradova i gradića te prevaliti 20.000 kilometara cestom i 10.000 kilometara zrakom. Olimpijsku baklju nositi će oko 12.000 bakljonoša, a zadnji među njima će 5. kolovoza na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Riju upaliti plamen na stadionu Maracana.
 
Obred paljenja olimpijskog plamena potiče iz 8. stoljeća pr. Kr., kada su stari Grci počeli održavati olimpijske igre. Vatru su smatrali božanskim elementom a kako bi osigurali čistoću olimpijskog plamena, palili su ga pomoću konkavnog zrcala. Ta se tradicija do danas poštuje, a plamen se pali 90 do 100 dana prije početka Igara. Sam obred i štafetno putovanje po Grčkoj u organizaciji je Grčkog olimpijskog odbora, a organizacijski odbor Igara odgovoran je za putovanje baklje nakon njezinog preuzimanja na stadionu Panathinaikos. Iako je simbolični plamen gorio tijekom OI Amsterdam 1928., prvo paljenje olimpijskog plamena modernog doba u Olimpiji i štafetno putovanje do olimpijskog stadiona grada domaćina bilo je povodom održavanja Olimpijskih igara 1936. godine u Berlinu.
 
 
Izvor HOO/ Manuela Sentđerđi Čorković FOTO IOC Media