Legendarni kapetan vatrenih Zvonimir Boban posljednjih se godina nekako pritajio, oduševljavao je stručnim i britkim komentarima na Sky Sportu Italia, no nije želio sudjelovati u domaćoj nogometnoj “močvari” - piše Karlo Ledinski, novinar VL
 
No ovih dana Boban se na velika vrata vraća na nogometnu scenu, i to svjetsku. Proteklih dana bio je u “kontroli” Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, a u Moskvi je bio konzultant, savjetnik ni više ni manje nego novom predsjedniku Fife Gianniju Infantinu.
 
Šukerov zaštitnik suspendiran
 
Bio je Boban jedan od samo četiri člana Fifine delegacije u Moskvi, a da Infantino itekako ozbiljno računa na Hrvata, potvrđuje i što je u ožujku Zvone bio gost na njegovoj inauguraciji u Zürichu, na prvom Infantinovu radnom danu kao šefa Fife. Također, Boban će s Infantinom ovih dana obići i Katar, domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine.
 
Zašto je Infantino izabrao Bobana? Zato što Boban ima veliku nogometnu karizmu, besprijekorno obrazovanje, zato što je poliglot koji govori tri jezika, ali i zato što je Bobanovo ime neokaljano. A baš to sada treba Fifi, čije je ime okaljano zbog brojnih korupcijskih skandala.
 
– Infantino je mudar i pametan odvjetnik koji zna da nogomet mogu spasiti i popularizirati nogometne legende. Ne voditi, nego popularizirati. Naime, Infantino sa svojom stručnošću i mudrošću itekako može voditi Fifu, ali je pritom i svjestan da nije bio veliki igrač pa mu nedostaje karizme. A kod Bobana ima obje komponente, inteligenciju i obrazovanje, ali i igračku karizmu – kaže Ivan Brleković, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i dodaje:
– Čestitam Bobanu, a mogu reći da sam i očekivao da će ga Infantino uzeti k sebi jer on traži sposobne ljude. Veliko je to priznanje za Zvonu, ali i za hrvatski nogomet.
 
Aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker bio je veliki miljenik Uefina predsjednika Michela Platinija, no Francuz sada “guli” šestogodišnju suspenziju zbog sudjelovanja u korupcijskom skandalu. Postavio je Platini Šukera i u Izvršni odbor Uefe.
 
No dugogodišnji Platinijev zamjenik Infantino više cijeni drugog Hrvata, Bobana.
 
– Mnogi su očekivali da će Infantino Šukera kao člana Izvršnog odbora Uefe gurati i u Fifu, no kakvo mišljenje Infantino ima o Šukeru, najbolje potvrđuje da ga nije pozvao u Zürich na inauguracijsku utakmicu koju su igrale brojne bivše nogometne zvijezde, među ostalim i Boban i Šimić – kaže Brleković.
 
Ne dijeli stavove s Mamićem
 
Trener svih trenera Ćiro Blažević jako je sretan zbog nove Bobanove funkcije.
 
– Infantino je mudar jer svatko tko ima rendgen prepoznat će Bobana kao odličnog suradnika. Ja sam Zvonu prepoznao i stavio ga za kapetana, a tvrdim da je najzaslužniji za broncu u Francuskoj. Naravno, poslije mene, ha-ha. Zvone je uvijek davao ton vatrenima, bio je vođa, stvarao pozitivan ambijent – kaže Ćiro i dodaje:
– Znao sam da će doći do visoke pozicije u svjetskom nogometu. Karizmatičan je, pravedan, nema mane. Boban je moralna vertikala, a ima i sjajne organizacijske kapacitete. Siguran sam da će jednog dana biti i u Izvršnom odboru Fife, a ne moram vam naglašavati kakvo bi to veliko priznanje bilo za Hrvatsku.
 
A veliko priznanje za Hrvatsku bit će i činjenica što ćemo na Fifinu kongresu u svibnju u Ciudad de Mexicu imati dva Hrvata – Davora Šukera kao predstavnika, odnosno člana IO-a Uefe, a Zvonimira Bobana kao Infantinova savjetnika. A baš nakon toga kongresa u Mexicu Infantino će objaviti imena ljudi s kojima će krenuti u veliki posao i reforme u Fifi. Među tim imenima bit će i Zvonimir Boban.
 
Ispada da je Boban dovoljno dobar za čelnu nogometnu organizaciju Fifu, ali ne i za hrvatski nogomet. Nažalost, stanje i odnos moći u našem nogometu takvi su da Boban u tome ne želi sudjelovati. Svjestan je Zvone da uz apsolutnog vladara hrvatskog nogometa Zdravka Mamića svoje ideje ne bi mogao provesti...
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Karlo Ledinski FOTO Patrik Macek/Pixell i www.thenation.com