Od ovoga tjedna Sportske novosti imaju novoga glavnog urednika Marija Zorka (54), novinara i urednika s bogatim iskustvom u sportskom novinarstvu.
 
Zorko je prije točno 30 godina, 1986., prvi radni odnos zasnovao baš u Sportskim novostima, a kao honorarni suradnik počeo je raditi 1982. godine. U Sportskim novostima prošao je sve pozicije i sve etape u novinarskom napretku - počeo je izvještavajući s nižerazrednih utakmica i natjecanja mlađih kategorija, pa do izvještavanja s najvećih natjecanja kao što su olimpijske igre.
 
Bio je urednik regionalnih izdanja, urednik zagrebačkog izdanja SN, urednik sportova (deska) i zamjenik glavnog urednika Sportskih novosti. Radio je i kao reporter i urednik u ondašnjim tjednicima SN, Sprintu i Sport Magazinu.
 
Pokrenuo je i uređivao magazine Košarka i Nogomet, magazin Olimp, bio u prvoj postavi Radija Cibona, komentirao NBA utakmice za HTV i uređivao košarkašku emisiju “Iznad obruča”. Autor je monografije “Dražen Petrović”, rasprodane u prvom izdanju, prevedene i na engleski jezik.
 
Posljednjih 10 godina, od 2006., proveo je kao urednik sportske rubrike i izvršni urednik Večernjeg lista, te glavni urednik sportskog tjednika Max!. Zorko se tako priključuje plejadi uglednih imena koja su kao glavni urednici vodili redakciju Sportskih novosti: Miroslav Habunek, Vladimir Orešković, Zvone Mornar, Vilko Luncer, Darko Tironi, Janko Goleš, Branko Tuđen, te Robert Šola (gl. urednik od 2008.) koji nastavlja raditi u Sportskim novostima kao prvi suradnik novoga glavnog urednika.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
UVODNA RIJEČ Mario Zorko glavni urednik Sportskih novosti
 
 Prošlo je tome više od 40 godina, Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 1974. godine. Ondašnja reprezentacija Jugoslavije (u  kojoj su dominirali Hajdukovi igrači) Mundijal je otvarala spektaklom protiv svjetskih prvaka Brazilaca, a ranije te godine plasman je  izborila u čuvenoj majstorici protiv Španjolske u Frankfurtu (1:0, slavnim golom sad pokojnog Josipa Katalinskog). Doba totalne  nogometne euforije, kad su se zbog svjetskog prvenstva kupovali prvi televizori u boji.
 
 Tada sam počeo kupovati Sportske novosti. Crno-bijele na “škarnicl” papiru, “zelene” ponedjeljkom, s jednom fotografijom na  naslovnici, često jedva prepoznatljivom, nerijetko i jedinom u cijelim novinama. Iz tog vremena ostali su povijesni nakladni rekordi  Sportskih novosti, 300.000 primjeraka dnevno.
 
 Nedavno, uz 70. godišnjicu Sportskih novosti objavljen je tekst Miljenka Jergovića “SN - novine koje su se odbile mijenjati”. Oduvijek  se znalo da će se u Sportskima naći svi rezultati, sve tablice, sve ocjene, sve “glave” utakmica, od svjetskih prvenstava i olimpijskih  igara do zonskih liga i pionira. Cijeli svijet se nekoliko puta preokrenuo i iz temelja promijenio otkad sam kao student/honorarac  kročio u Sportske, na četvrti kat Vjesnikova nebodera i kad sam morao usvojiti prvi zakon SN-a: vijest, vijest, vijest… Nije važno  kako je prelomljena i opremljena, glavno da je ugurana u novine i da se uhvatio najbrži rok, u pucanj sa završetkom utakmice ili utrke.
 
Danas je sve na mreži odmah, u realnom vremenu, svaki “live” izvještaj, rezultat, video, izjava… Doba novih tehnologija i nikad bržih promjena. Što onda mi kao novine možemo ponuditi?
 
Dobro novinarstvo uvijek je ostalo isto - novinarstvo dobrih priča: zanimljivih, intrigantnih, emotivnih, životnih, vrhunski napisanih priča. Takvih kakve su generacije novinara pisale na stranicama SN. Kao što je sport iskonski uzbudljiv i dramatičan, a na koncu pošteno vrati i prizna svaki napor, svaki dodatni trud, tako su i novine realno zrcalo stvarnosti - a u njima se prepoznaje i uložena energija, strast i iskrena pažnja prema sportu, sportašima, čitateljima… Jutarnji kolegiji u SN odavno su počinjali rečenicom: “Čime ćemo sutra iznenaditi čitatelje?” Na to se nadovezuje samo po sebi: “Novine radimo za čitatelje, ne za sebe.”
U tom pogledu Sportske novosti doista su se odbile mijenjati. Oduvijek su bile i ostale dom vrhunskog sportskog novinarstva, ishodišna točka svih sportaša i ljubitelja sporta, rađene s ljubavlju i prema najvišim profesionalnim standardima i takve će ostati u duhu novih vremena - vjerne sportu, posvećene sportašima i svima koji žive za sport. Kao što i SN svakodnevno dišu i žive za sport. Kao što vas svakog dana dočeka poruka u glavi lista: Sportske novosti. Jedine.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
PRENOSIMO Sportske novosti